פלטפוס, הידוע גם בשם רגל שטוחה, הוא מצב אנטומי שבו באחת או בשתי כפות הרגליים הקשת אינה מקומרת, אלא שטוחה, כך שבזמן עמידה כריות הרגליים נלחצות לתוך הקרקע. ברוב המקרים, לא ניתן יהיה לראות קשת בכף הרגל בזמן עמידה, אך היא מופיעה בזמן הרמתה[1].
צילום: shutterstock
פלטפוס אצל ילדים
לתינוקות יש רגליים שטוחות בלידה. הקשתות בכפות הרגליים נוצרות בדרך כלל עד גיל 6. לשניים מתוך 10 ילדים יישארו רגליים שטוחות גם בגיל מבוגר יותר1. פלטפוס אצל ילדים הוא חלק מהתפתחות תקינה של כפות הרגליים ולמעלה מ-95% מהילדים מפתחים בהמשך קשת תקינה. ל-5% הנותרים יישארו רגליים שטוחות, אבל רק למספר קטן תהיה אי פעם בעיה. רוב הילדים עם פלטפוס ברגל משתתפים בפעילויות גופניות, כולל ספורט תחרותי, ולא חווים כאב או תסמינים אחרים. לעיתים רחוקות מאוד, יכולה להיות בעיה המצריכה טיפול רפואי[2]. כאמור, הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים, במרבית המקרים פלטפוס אינו מהווה בעיה וניתן לחיות עם מצב זה בשלום, אך במקרים בהם מצב זה גורם לכאב או לבעיות אחרות, יש צורך בטיפול אצל אורתופד או אורתופדית. לעיתים אף מומלץ לפנות למומחה כף רגל וקרסול[1].
פלטפוס גמיש – המצב הנפוץ ביותר. במצב זה ניתן לראות את קשתות כפות הרגל בזמן שלא עומדים, אך הן נעלמות כאשר יש משקל על הרגל. מצב זה נוטה להופיע במהלך הילדות או ההתבגרות, הוא לרוב משפיע על שתי הרגליים ונוטה להחמיר בהדרגה עם הגיל. מצב גמיש גם עלול להזיק לגידים ולרצועות שבקשתות ברגליים.
פלטפוס קשיח – הרגל שטוחה גם בעת דריכה וגם כשהרגל באוויר. מצב זה יכול להופיע ברגל אחת או בשתיהן, והוא נוטה להתפתח בדרך כלל במהלך ההתבגרות ומחמיר עם הגיל. כפות הרגליים עלולות לכאוב במצב קשיח, וייתכן שיהיה קשה לכופף אותן למעלה או למטה, או להזיז אותן מצד לצד.
פלטפוס נרכש – קריסה בלתי צפויה של הקשת בגיל מאוחר יחסית. הקשת שנפלה גורמת לכף הרגל לפנות החוצה ועלולה לגרום לכאב. הבעיה נוטה להופיע רק ברגל אחת והסיבה השכיחה ביותר לכך היא דלקת או קרע בגיד התומך בקשת.
עצם ערקום אנכית – מדובר במום מולד אשר מונע היווצרות קשת בכף הרגל. במצב זה עצם הערקום (talus) שבאזור העקב, נמצאת במנח לא נכון. כתוצאה מכך כף הרגל נראית כמו חלק תחתון של כיסא נדנדה. המום יכול להופיע ברגל אחת או בשתיהן.
פלטפוס תסמינים
בהתאם לסוג ולגורם לפלטפוס, אפשר לחוות אחד או יותר מהתסמינים הבאים[3]:
כאב לאורך הגיד השוקתי האחורי, אשר נמצא בחלק הפנימי של כף הרגל והקרסול.
כאב שמחמיר במהלך פעילות. פעילויות בעצימות גבוהה כגון ריצה, יכולות להיות קשות מאוד. במקרים מסוימים עלול להיות קושי בהליכה או אפילו בעמידה למשך זמן ארוך.
במקרה של קריסת הקשת, עצם העקב עלולה לשנות את מיקומו ולהפעיל לחץ על עצם הקרסול החיצונית (fibula). הדבר עלול להוביל לכאב בחלק החיצוני של הקרסול, בדומה לכאב של דלקת פרקים בעקב.
אנשים עם פציעה ישנה או עם דלקת פרקים באמצע כף הרגל עלולים לסבול מבליטות גרמיות כואבות בחלק העליון והפנימי של כף הרגל. הדבר מקשה על נעילת נעליים. לעיתים הבליטות כל כך גדולות שהן לוחצות על העצבים באזור זה ועלולות לגרום לחוסר תחושה ולעקצוץ בחלק העליון של כף הרגל ובבהונות.
חולי סוכרת יכולים להבחין בנפיחות או בבליטה גדולה בתחתית כף הרגל. מכיוון שהתחושה שלהם ברגליים עלולה להיות מוגבלת, אנשים עם סוכרת יכולים שלא לחוש כאב. עם זאת, הבליטה יכולה לגרום לבעיות עור ועלול להתפתח כיב אם לא משתמשים בנעלים מתאימות.
סיבות וגורמי סיכון
פלטפוס ברגל הוא מצב נורמלי אצל תינוקות, מאחר שקשת כף הרגל עדיין לא התפתחה. אצל רוב האנשים תתפתח קשת במהלך הילדות, בעוד שאצל אחרים הקשת לעולם לא תתפתח. זהו לא בהכרח מצב חריג ואנשים רבים ללא קשתות יכולים לחיות עם מצב זה ללא כל בעיות[4]. בנוסף, פלטפוס אצל ילדים במקרים רבים נובע מכך שלחלק מהילדים יש כף רגל גמישה, שבה הקשת נראית רק כשהרגל באוויר, אך היא נעלמת בעת דריכה עליה. ילדים רבים מפתחים עם הזמן כף רגל גמישה ללא כל בעיות[4]. במקרים אחרים, קשתות יכולות ליפול עם הזמן. שנים של בלאי עלולות להחליש את הגיד שעובר לאורך החלק הפנימי של הקרסול ושעוזר לתמוך בקשת[4]. גורמים שיכולים להגביר את הסיכון לכף רגל שטוחה הם[4]:
השמנה.
פציעה בכף הרגל או בקרסול.
דלקת מפרקים שגרונית.
גיל (הזדקנות).
סוכרת.
אבחון ובדיקות
השלב הראשון בטיפול בפלטפוס אצל ילדים הוא לעקוב אחר מצבם. ההורים צריכים לעקוב במהלך השנים הראשונות של הילד/ה אחר ההתפתחות התקינה של קשת. במידה ומבחינים בחריגות כלשהן, יש לפנות לייעוץ רפואי. האבחון במרפאה נעשה באמצעות בדיקה קלינית וצילום רנטגן כדי לקבוע את הסוג והגורם לפלטפוס ברגל[5]. כדי לראות את המכניקה של כפות הרגליים, האורתופד או האורתופדית יבחנו את כפות הרגליים מלפנים ומאחור ויבקשו לעמוד על הבהונות. במקרים של כאב, תיתכן בקשה לביצוע בדיקות הדמיה: צילומי רנטגן, CT, אולטרסאונד או MRI[6].
סיבוכים אפשריים
פלטפוס שגורם לכאבים ואינו מטופל עלול להוביל למגבלות הליכה, עמידה ואף נעילת נעליים מסוימות. כמו כן, חולי סוכרת עלולים לפתח במקרים מסוימים כיבים, ולכן עליהם להיות ערניים יותר למצבם[3].
טיפולים ותרופות
כאמור, במרבית המקרים אין צורך בטיפול. עם זאת, אם קיים כאב או שיש הפרעות אחרות בכף הרגל, הקרסול והרגליים, אשר נובעים ישירות מכף רגל שטוחה, ישנן כמה אפשרויות טיפול:
אביזרים אורתוטיים - מדרסים בהתאמה אישיתעשויים לתמוך בקשת בהתאם לקווי המתאר של כפות הרגליים. התמיכה בקשת אמנם לא תרפא את כף הרגל, אך לעתים קרובות היא מפחיתה את התסמינים[6].
נעליים תומכות - נעלים אלו עוזרות לתמוך במבנה הרגל. במקרים רבים הן נוחות יותר מסנדלים או מנעליים רגילות[6].
תרגילי מתיחה - חלק מהאנשים עם פלטפוס סובלים גם מגיד אכילס קצר. תרגילים למתיחת גיד זה עשויים לעזור[6].
פיזיותרפיה – כף רגל שטוחה עלולה להוביל לפציעות אצל אנשים שרצים. באמצעות טיפולי פיזיותרפיה ניתן לשפר את הצורה ואת הטכניקה של הריצה, ולהפחית עומסים על כף הרגל[6].
שינוי אורח חיים - במקרים מסוימים יומלץ לרדת במשקל, לנוח, ליטול משככי כאבים ולשנות את הרגלי הפעילות היומית, כדי לשפר את התסמינים[5].
ניתוח פלטפוס
במידה ואפשרויות הטיפול השמרני לא הביאו לשיפור במצב ולהקלה על הכאב, ניתוח פלטפוס יכול להיות האפשרות הבאה שתוצע. מכיוון שישנן סיבות רבות ושונות לכאבים, ניתוח פלטפוס מסווג לפי הגורם המקורי לתסמינים. הניתוחי המקובלים היום הם הארכה של גיד אכילס קצר, ניקוי רקמה דלקתית של גיד שוקתי אחורי, החלפת גיד קשת פגום בגיד חדש, חיתוך והזזת עצמות לצורך בנייה מחודשת של הקשת[7].
מניעה
פלטפוס ברגל היא בעיה שאינה ניתנת למניעה. עם זאת במידה וקיימת אבחנה וישנם תסמינים שמפריעים לשגרת החיים, יש לטפל בבעיה בהתאם להמלצת הרופא/ה כדי למנוע את החמרה של המצב.
שלום,
בעקבות שבר בפטישון לטרלי עברתי ניתוח קיבוע עם פלטה וברגים.
לאחר הניתוח הייתי בגבס כ-5 שבועות.
ע"פ כל הביקורות / צילומים הניתוח עבר בהצלחה והאיחוי מתקדם טוב וכמצופה.
בביקורת לפני שבועיים הורד הגבס והנחיות לפיזיותרפיה: שבועיים ללא דריכה לאחר שבועיים התחלת דריכה חלקית ובהמשך דריכה מלאה.
הבעיה שלי: לאחר הורדת הגבס יש לי נפיחות וכאבים מאוד חזקים בכף הרגל עצמה בכל חלקיה (כריות, עצמות המסרק עקב) ולאו דווקא באזורים הקרובים לשבר.
ביצעתי במשך השבועיים מהורדת הגבס, בהנחיית הפיזיותרפיסט, עיסויים לכף הרגל תרגילי תנועה כדי להחזיר את טווחי התנועה אבל השיפור בכאבים ובטווחים הוא מאוד מינורי.
כעת כאשר אני אמור להתחיל לבצע דריכה חלקית אני בקושי מסוגל להעביר משקל - אפילו חלקי מאוד - לרגל הפגועה בגלל שהכאבים בכף הרגל עוצרים אותי.
גם הרופא וגם הפיזיותרפיסט טוענים שזה נורמלי לחלוטין וזה תהליך שיקח זמן אבל לא מסבירים לי למה זה קורה.
אני מבין שאחרי קיבוע של חודשיים מובן שכל האיזור מאובן ואמור לכאוב אבל לא מבין למה דווקא כף הרגל כואבת יותר מאיזור השבר עצמו.
אני חושש שמא משהו לא תקין בכף הרגל מעבר לשבר בקרסול.
מה דעתך? האם צריך לבקש בדיקות נוספות? ואם כן, איזה בדיקות?
תודה רבה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים בכף רגל קרסול
מיה16/01/2025 | 20:59
אני עברתי ניתוח אחרי שישה חודשים אני ממש סובלת מניפחות כאבים חוסר שליטה בכף רגל מופיע ממיני לעבוד כמו שיהתי פעם עם חצי משרה אך לא עזר פיזיותרפיה לא עוזר נגד כאבים רוב הזמן כל רופא אורתופד אמר המקום רגיש כואב לא מוסיף כלום אין מה לעשות 10 רופאים כבר פגשתי רופא משפחה שלי אינו יודיע מה לעשות איתי מחלה כל שני וחמישי לא מצליחה לתקדם אשמח ל ענה ניפכות שאני עם כפכפים גם בעבודה אפשר אפילו גרב לגרוב
היי, באם אין שיפור בכאבים בהחלט הייתי ממליץ על בירור לפני כן
בברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ -
הוסף תגובה
שיקום לאחר ניתוח שבר קרסול
danb200031/01/2019 | 17:27
ד"ר הלר תודה רבה על תשובתך.
שאלת המשך: אני מוזמן לביקורת שגרתית בביה"ח בעוד 4 שבועות.
אם לא יחול שיפור במצב - האם להמתין עד לביקורת? או לפנות לבירור הכאבים לפני כן, ואם לפני כן - מתי היית ממליץ על בירור כאמור?
תודות
היי, אכן צפויים כאבים גם לא באיזור השבר לאחר קיבוע ממושך
באם הכאבים ממשיכים למרות הפעלת המפרקים יש מקום לצילום מכוון גם לכף הרגל ב 3 מנחים
לאחר מכן לפי ההתקדמות ניתן לשקול בדיקות נוספות. בהצלחה.
בברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ - 0506802496
שלום,
בעלי שבר את בסיסי המסרק 1, 3,4 עם תזוזה מינימאלית בכף הרגל ביום שישי האחרון (19.10). מיד לאחר מכן נעשה לו גבס רק בגב כף הרגל עם עטיפה של תחבושת על כולה. ביום שלישי החליפו לו לגבס רגיל על כל הרגל עד מתחת לברך. מיום שישי עד חמישי הכאבים היו נסבלים אך מיום חמישי יש לו כאבים ממש חזקים ובלתי נסבלים כל פעם שהוא נעמד. גם אם זאת הליכה של 3 שניות הרגל מרגישה שהיא שורפת/לוחצת לו מאוד. הכאב נרגע רק אחרי שהוא שוכב עם רגל מורמת למשך 10 דקות. הוא עלה היום למיון ולא ראו שום נפיחות או בצקת אבל בכל זאת עשו לו חתך בגבס לכל אורכו כדי לנסות להוריד לחץ וגם זה לא עזר. הכאבים ממשיכים הוא ממש לא יכול שנייה אחת לעמוד גם לא ללכת לשירותים. האם כאב כזה זה כאב רגיל אחרי שבר? אם כן לכמה זמן? האם צריך אולי להחליף את הגבס? ממה כאב כזה יכול לנבוע ואיזה בדיקות אפשר לבקש לעשות כדי לברר מה גורם לכאב?
תודה רבה
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
בעיה דומה
אייל10/10/2023 | 01:06
כאב דומה בשבר בקרסול
יש לי שני שברים בקרסול בשני הצדדים ומסרק 5 גם נשבר. ללא תזוזה.
במשך השבוע הראשון שמו לי גבס מלא ועכשיו לאחר שבוע וחצי ביקשתי להחליף לגבס קל עקב המשקל ולחצים ותחושת שריפה בכל פעם שאני עומד.
כדי להקל על הכאב אני ממש צריך לקפל את הרגל אחורה בזמן הליכה אחרת הוא בלתי נסבל.
הבעיה היא שגם עכשיו עם הגבס הקל הכאבים ממשיכים.
מדוע זה קורה כשעומדים? אשמח לדעת אם זה משהו נפוץ או שעלי ללכת לבדיקה אצל מומחה
השבר יכול לכאוב מאוד בעיקר עם קודם לא היה יגול לזוז ועכשיו הגבס נפתח
ממליץ על החלפת הגבס ואם ללא שיפור , לביקורת
דר' אייל הלר
הוסף תגובה
כאבים חזקים לאחר גבס
שיר28/10/2018 | 06:11
אכן בוצעה בדיקת ct ולא דובר איתנו על שני הדברים שהעלת. היינו אצל מומחה כף רגל. האם שבר כזה יכול לגרום לכלבים כל כך חזקים עד שלא ניתן לעמוד גם לא חמש שניות? כעת אנו גם מודאגים מהחריץ שנעשה בגבס האם הגבס אפקטיבי ככה? האם כדאי ללכת לבקש שעשינו גבס חדש ושלם?
תודה רבה
שיר שלום, שברים בבסיסי המסרק יכולים לכאוב מאוד מחד
מאידך, 3 שברים שונים ועם תזוזה מינימאלית יכולים להצביע על פגיעה רצועתיות של מפרקי הליספרנק
האם האבחנה הושלמה על ידי ביצוע CT מכוון לכף הרגל? האם קיימת פתיחה בין עצם מסרק 1 ל 2
ממליץ על בדיקת אורתופד מומחה הכף רגל
דר' אייל הלר
שלום אני לאחר ניתוח של איחוי שבר בקרסול ובשוק יש לי מגף גבס שאותו אני משנה בהתאם לנפיחות ברגל לקחתי כדורים נגד כאבים רוקסט פלוס אחד ליום כחודש ותרופה נגד קרישת דם קלקסן עליי לא לדרוך על העקב עוד שבועיים שאלתי היא האם להשיל לבקש מרשם לתרופות ולזריקה?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
שבר בקרסול
דנה01/07/2022 | 14:11
יש לי שבר בקרסול אני מגובסת מקרסול עד השוק הרופא המליץ לקחת זריקה ביום קלקסן למשך שבועיים לביקורת והורדת הגבס לוודא שיתרחב העצם בינתיים אני מזריקה בבטן קלקסן אני פוחדת מהזריקות האלו אומנים אני לא דורכת על הרגל השבורה אבל מזיזה אותה מה לעשות ??
הוסף תגובה
זריקות קלסקאן
אור04/09/2021 | 14:36
בעלי לאחר ניתוח של שיחזור וקיבוע שבר בקרסול. שאלתי היא כזאת:
נאמר לו להזריק לעצמו זריקת קלסקאן למשך שבועיים לפחות. שאלתי היא אם בעלי למרות הגבס יהיה בתנועה ויתהלך בבית עם ההליכון הוא עדיין יאלץ להזריק לעצמו את זריקת הקלקסאן? ואם זה אפשרי כמה מומלץ לו להתהלך בבית עם ההליכון שימנע את הצורך בזריקות קלקסן יומיות. תודה מראש
באם את לא דורכת ומפעילה את השוק אז קרוב לוודאי שאת זקוקה לטיפול בקלקסאן תת עורי
בברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ - 0506802496
בני עם שבר במסרק 3
מתהלך עם נעל דרקו בעלת הגבהה.
האם צריך להתהלך איתה גם בבית?
האם גם כאשר השבר יתאחה לא וודאי שלא ימשיך לצלוע?
האם יופנה לפיזיוטרפיה לאחר מכן?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
מסרק 3 ביד שבר אלכסוני
N.z11/12/2021 | 21:23
אני משחקת כדורסל ושברתי את המסרק ה3 בכף היד, באותו זמן הייתי באילת והרופאים שם חבשו לי פעמיים לא טוב, לאחר שישה ימים שחזרתי מאילת הלכתי לאורטופד והוא שוב חבש לי ואמר לי שזה לשישה שבועות.. נשארן לי שבועיים עכשיו והאצבעות שלי עדיין נפוחות ויש לי גם סימן כחול באצבע השלישי… ומבחינת כאבים אין לי ממש לפעמים יש לי כאב טיפה איפה שנשבר אבל זה ממש נדיר ומביחנת תזוזה אני מזיזה את כל האצבעות כבר חופשי וגם הפסיקו לי הקליקים.. זה בסדר ככה? והאם אוכל לחזור לשחק?
שברים בעצמות המסרק בדרך כלל מתחברים באופן תקין
אך קיימת חשיבות מרובה למיקום השבר בעצם, ובאופן יחסי , "קל" מאוד לפספס פגיעות אחרות של רקמה רכה (לדוגמא - רצועות)
רצוי להתהלך עם נעל הדארקו גם בביית, קרוב לווגאי כי אם אין פגיעות נוספות ההליכה תחזור לתקינה
כמו כן, אם לא קיימות פגיעות אחרות רצועתיות או מפרקיות קרוב לוודאי שלא יזדקק לפיזיותרפיה לאחר מכן
דר' אייל הלר, אורתופד
מומחה בפגיעות וניתוחי כף רגל וקרסול
אני בת 55 סובלת מכאבים חזקים בכף הרגל, ובכתפיים . עשיתי מיפוי עצמות ואלה התוצאות , אשמח להבין מה זה אומר .
להלן הממצאים:
אין לראות קליטת חומר פתלוגית בכפות רגליים בשלבים המוקדמים.
הודגמה קליטת יתר באספקט הלטרלי של טרזוס-מטטרזוס בכף רגל ימין בשלבים המאוחרים.
קליטה מעט בלתי אחידה ב ע"ש מותני.
קליטה מוגברת באזור הקרומיוקלוויקולרי של הכתפיים.
סיכום:
שינויים אוסטאוארטריטיים בכתפיים ובכף רגל ימין.
שינויים דגנרטיביים ב ע"ש.
---END
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
כאבים בכל צד שמאל
שיר19/09/2021 | 00:25
מזה כשנתיים אני סובלת מכאבים מאוד חזקים בצלעות במותן בבטן בגב אני לא מסוגלת להזיז את יד שמאל שלי הרבה פעמים זה תופס את הרגל שמאל. אני מרגישה ששבור לי שם משהוא עשיתע בירור מעמיק אבל אף רופא לא נותן לי מענה..עשיתי מיפוי עצמות ובמיפוי התגלה קליטה פתולוגית מוגברת בצלע 8 משמאל באספקט הלטרלי. מזה אומר?
היי רחל
במיפוי רושם לשינויים שחיקתיים או ממצא דלקתי מפרקי במפרקי ה TMT
לכשעצמה הבדיקה חסרת חשיבות ללא בדיקה פיזיקאלית והערכת הקליניקה
ברכה, דר' אייל הלר
מומחה לכירורגיה אורתופדית, פגיעות ספורט כף רגל וקרסול
טלפון ליצירת קשר למטרת פגישת ייעוץ - 0506802496