דלג לתוכן

פרוקטוז (fructose, fruit sugar, levulose)

ערוץ תזונה ודיאטה
2 דקות קריאה
פרוקטוז, המכונה גם סוכר פירות, הוא סוג של סוכר השייך לקבוצה המכונה סוכרים פשוטים או חד-סוכרים. פרוקטוז נחשב למרכיב, ביחד עם גלוקוז, של הדו סוכר סוכרוז (המורכב הוא מ-50% פרוקטוז ו-50% גלוקוז), המוכר יותר כסוכר לבן[1].

כמה עובדות על פרוקטוז[2]:
 
  • כמו סוכרים אחרים, בגרם אחד של פרוקטוז יש 4 קלוריות.
  • פרוקטוז מכונה "סוכר פירות" מאחר שהוא מופיע בפירות רבים באופן טבעי. הוא מופיע גם בדבש ובסירופים, כמו גם בירקות מסוימים.
  • פרוקטוז הוא הפחמימה המתוקה ביותר בטבע והיא מתוקה פי 1.2-1.8 מסוכרוז (סוכר לבן).
  • חילוף החומרים של פרוקטוז אינו דורש אינסולין ויש לו השפעה נמוכה על רמות הגלוקוז בדם.

צלחת עם פירות המכילים פרוקטוז, סוכר פירות
צילום: shutterstock | Nitchakul Sangpetcharakun
 

האם פרוקטוז הוא סוכר טבעי?

פרוקטוז יכול להיות סוכר טבעי או סוכר מעובד, תלוי במקור שלו. הוא נחשב לסוכר טבעי כאשר אנו צורכים אותו ישירות ממזונות צמחיים. הוא נחשב לסוכר מעובד כאשר אנו צורכים אותו ממזונות ומשקאות ארוזים שאליהם הוסיפו במהלך הייצור סוכרים המכילים פרוקטוז (כגון סירופ תירס או סוכרוז)[2].

איך פרוקטוז מתעכל?

רוב הסוכרים עוברים חילוף חומרים בגוף בדרכים דומות. עם זאת, פרוקטוז עובד בצורה שונה מזו של סוכרים אחרים, שכן הוא אינו דורש אינסולין כדי להיספג ולכן יש לו השפעה נמוכה על רמות הגלוקוז בדם. בין אם הוא נצרך ממזונות טבעיים, ובין אם מסירופ תירס, מסוכרוז או ממקור אחר, רוב הפרוקטוז שאנו צורכים עובר חילוף חומרים בכבד, שם הוא הופך למקור אנרגיה לגוף בתהליך שאינו מצריך אינסולין. זאת בשונה מגלוקוז, שמשתחרר לזרם הדם כדי שהרקמות שלנו ישתמשו בו כאנרגיה בעזרת אינסולין[2].

האם סוכר פירות משמין?

קיימת נטייה לחשוב שצריכה של סוכר פירות משמין פחות. מחשבה זו נולדה בעקבות ויכוח שהתקיים בקרב מדעני תזונה לגבי תפקידו של פרוקטוז בבריאות.

כאשר אוכלים תזונה עשירה בקלוריות ועתירה בפרוקטוז, הכבד מקבל עומס ומתחיל להפוך את הפרוקטוז לשומן. מדענים רבים מאמינים שצריכה עודפת של פרוקטוז עלולה להוביל לרבות מהמחלות הקשות ביותר של ימינו, ובהן השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, מחלות לב ואפילו סרטן[3].

מחקר משנת 2016 הגיע למסקנה שצריכה של סוכרים המכילים פרוקטוז יכולים להוביל לעלייה במשקל, לעלייה בגורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים ולמחלות במידה והם מספקים קלוריות עודפות[4].
[3] Nutrients . 2017 Sep 6;9(9):981. doi: 10.3390/nu9090981.
[4] Eur J Nutr . 2016 Nov;55(Suppl 2):25-43. doi: 10.1007/s00394-016-1345-3.
רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה

שאלות מתוך פורום רפואה סינית ומערכת העיכול

בניהול DIP.AC.HERBS אבי פלד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו