IQ, איי קיו (Intelligence Quotient)
IQ, איי קיו (intelligence quotient) היא תוצאה של מבחנים, שנועדו למדוד את מנת המשכל של הנבחן. התוצאה הממוצעת של מבחני ה-IQ נעה בין 85-115 נקודות. תוצאה שנעה בין 50-55 ועד 70 נחשבת כמוגבלות שכלית קלה, למרות שכיום מבחני IQ כבר אינם משמשים לקביעת רמת המוגבלות השכלית .
מבחני איי קיו הם מבחנים תקניים ומטרתם להשוות את הביצועים של הנבדק ביחס למצופה משכבת גילו. ישנם מבחני IQ רבים, המותאמים לגיל ולמוגבלות הנבדק.
בילדים המדד הנפוץ ביותר הוא מבחן ווכסלר (Wechesler scales). היכולות והתפקודים הספציפיים שנבדקים, משתנים ממבחן למבחן. תחילה מומלץ להשתמש בכלי בחינה כוללני ככל הניתן, לבחינה יסודית ואבחון ראשון של מוגבלות שכלית.
מבחן וכסלר, כאמור סוג בחינת ה-IQ הנפוצה ביותר, מותאמת לגיל הנבדק, כאשר ישנם 3 וריאציות של מבחן זה:
מבחן וכסלר לילדים בגיל גן - WPPSI (גיל שנתיים וחצי עד שבע שנים ושבע חודשים).
מבחן וכסלר לילדים - WISC (מגיל 6-16 שנים).
מבחן וכסלר למבוגרים - WAIS (מגיל 16).
הבחינה כוללת חלק של שאלות על ידע כללי בנושאים של מתמטיקה, אוצר מילים, הבנה, זיהוי דמיון, זכירת ספרות, וחלק של ביצוע פעולות כמו סידור תמונות, סידור קוביות וקידוד.
מחקרים רבים הראו כי תוצאות בחינות ה-IQ יכולות לשקף יכולות אקדמאיות פוטנציאליות, בריאות, תוחלת חיים והעדפות תעסוקתיות. כאשר מתבוננים בתוצאות, יוצאים מתוך הנחה כי הנבדק ניסה להשיג את התוצאה הטובה ביותר, אך לאנשים הנבחנים רמות שונות של קשב ונחישות, ולכן יש הסבורים כי הבחינה אינה בוחנת את רמת האינטליגנציה בלבד, אלא גם תכונות כמו מוטיבציה, תחרותיות, משמעת עצמית, שגם יכולות לתרום בחיזוי עתיד הנבדקים .