נוירופתיה היא מונח כללי למחלות של מערכת העצבים ההיקפית. העצבים ההיקפיים כוללים את כל עצבי הגוף (למעט עצב הראייה המשויך למערכת העצבים המרכזית) לאחר יציאתם מהמוח או מחוט השדרה. מכאן, שמדובר ברשת ענפה המפוזרת בכל איברי הגוף, ואשר לה מספר תפקידים:
העצבים ההיקפיים המוטוריים מעצבבים את השרירים ואחראים על התנועה.
עצבי התחושה (סנסוריים) אחראים על העברת התחושה מהעור ומהאיברים הפנימיים למוח.
העצבים של המערכת האוטונומית שולטים על האיברים הפנימיים, כמו בלוטות ההפרשה וכלי הדם ואחראים על פעילותם התקינה.
יש סוגי נוירופתיה תורשתיים, שלרוב מתפתחים בגיל צעיר, הנגרמים עקב ליקוי גנטי הפוגע ביצירת מרכיבים חיוניים בעצב. לרוב, הפגם הוא בייצור אחד ממרכיבי המיאלין (המעטפת השומנית שעוטפת את העצב), אך ייתכנו ליקויים גם במרכיבי גוף העצב עצמו.
באופן טיפוסי, הראשונים שנפגעים בנוירופתיה הם השרירים המרוחקים, דהיינו שרירי כפות הידיים והרגליים. כתוצאה מכך יופיע קושי בפעולות עדינות של הידיים כגון כתיבה או אחיזה בחפצים. לעיתים, ובעיקר בנוירופתיות שהן סיבוך מזיהום, תיתכן חולשת שרירים קשה המתפתחת במהירות, שעלולה לגרום אף לשיתוק. כשנפגעים העצבים של המערכת האוטונומית, תיתכנה בעיות בתפקוד האיברים הפנימיים, כגון עצירות או שלשולים, וכן הפרעות בקצב הלב, במתן שתן, בהזעה וסחרחורת בעיקר בקימה מישיבה או משכיבה (תופעה זו מוסברת בעצבוב לקוי של כלי הדם בגפיים, שכתוצאה מכך אינם מתכווצים כדי לשמור על זרימת דם תקינה).
נוירופתיה תסמינים
התסמינים התחושתיים בנוירופתיה (Neuropathy) הם השכיחים והמציקים ביותר. הם מופיעים תחילה באזורים המרוחקים בגוף - כפות הרגליים והידיים. החולים חשים דקירות, רדימות בעור, נימול, תחושת "שריפה" או "בעירה" (פרסתזיות).
יש חולים שמתלוננים על תחושה של דריכה על סיכות או על אבנים בזמן הליכה, ואחרים החשים זרמים או הרגשה שהעור בגפיים מתוח. כאב, תסמין שכיח בנוירופתיה, יכול להיות חד, עמום או צורב, יכול להופיע עצמונית או עקב גירוי לעור כמו מגע או דריכה, ולעיתים קשה יותר בלילה. התסמינים המוטוריים כוללים חולשה ודלדול של השרירים.
כמו כן, ישנם תסמינים מוטוריים או אוטונומיים, תלוי איזה עצב נפגע. כאשר ישנה פגיע בעצב שאחראי על תנועה (עצב מוטורי), הפגיעה תתבטא בחוסר קואורדינציה, חולשה בשרירים או אפילו שיתוק. העצבים האוטונומיים אחראיים על תפקוד כלי הדם, הלב, מערכת העיכול ושלפוחית השתן, ולכן פגיעה בהם יכולה להוביל לאי סבילות לחום, הזעת יתר או חוסר יכולת להזיע, הפרעות במערכת העיכול ומערכת השתן, ושינויים בלחץ הדם שמובילים לסחרחורות.
נוירופתיה יכולה להשפיע על עצב אחד (מונו-נוירופתיה), כמו במקרה של התסמונת התעלה הקרפלית, וכן על שני עצבים או יותר באזורים שונים - מצב הקרוי נוירופתיה מולטיפלקס, או כמו במרבית המקרים, על מספר רב של עצבים – פולי-נוירופתיה.
סיבות וגורמי סיכון
הסיבות לנוירופתיה רבות מאוד. הסיבה השכיחה ביותר בעולם המערבי היא מחלת הסוכרת. הוכח כי חוסר איזון של המחלה גורם לפגיעה בעצבים, ולכן טיפול בסוכרת מעכב ולעיתים אף מונע פגיעה זו. נוירופתיה עלולה להתפתח גם כסיבוך של מחלות אחרות, כגון אי ספיקת כליות, אי ספיקת כבד, מחלות אוטואימוניות של בלוטת התריס, מחלות של המערכת החיסונית ועוד. גם מחסור בוויטמינים, במיוחד B1 ו-B12, עלול לגרום להופעת נוירופתיה, הפרעה שכיחה במיוחד אצל אלכוהוליסטים. תרופות מסוימות או חשיפה לחומרים רעילים כמו מתכות כבדות (לדוגמה ארסן, לתיום, עופרת) המצויים בעיקר בחומרי תעשייה, עלולה לפגוע בעצבים ההיקפיים ולגרום לנוירופתיה.
נוירופתיה תיתכן גם על רקע דלקת בעצבים כתוצאה מפעילות בלתי תקינה של המערכת החיסונית או מפעילות נגד זיהום ישיר בעצבים, כמו זיהום על ידי חיידק הצרעת או וירוס HIV, שגורם לאיידס. לעיתים תוקפת מערכת החיסון את העצבים כסיבוך מאוחר של זיהום כללי, כגון זיהום בדרכי הנשימה או העיכול, לאחר שהזיהום עצמו כבר חלף. הסיבה לכך היא הדמיון בין מרכיבי המזהמים למרכיבי העצבים, כך שנוגדנים שנוצרו כנגד החיידק או הנגיף מגיבים כנגד מרכיבים דומים בעצבים. תהליך דומה קורה גם בנוירופתיה הקשורה לגידולים סרטנים - נוירופתיה פרה-נאופלסטית.
בקרב כשליש מהלוקים בנוירופתיה הסיבה למחלה אינה ידועה.
אבחון ובדיקות
מלבד הבדיקה הגופנית ובדיקות דם, אבחון של נורופתיה דורש לעיתים את ההיסטוריה הרפואית המלאה, הכוללת את התסמינים ממנה סובלים, אורך החיים, חשיפה לרעלנים, הרגלי שתיה והיסטוריה משפחתית של בעיות במערכת העצבים, וכן בדיקה נוירולוגית – בדיקה של הרפלקסים, כוח השרירים והטונוס שלהם, בדיקה של מערכת החישה, היציבה והקואורדינציה.
בדיקות הדם עשויות לעזור באבחון מחסור בוויטמינים, סוכרת, תפקוד לקוי של מערכת החיסון ועוד. בדיקות הדמיה כמו CT או MRI עשויות לעזור במידה וחושדים בבלט דיסק, גידול ועוד.
ישנה בדיקה מיוחדת לבחינת תפקוד העצבים הקרויה בדיקת EMG, והיא מתעדת את ההולכה החשמלית בתוך השרירים, ובכך יכולה לזהות פגיעה עצבית.
כמובן שישנן בדיקות נוספות שניתן לבצע בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
סיבוכים אפשריים
הסיבוכים הקשורים בנוירופתיה כוללים:
כוויות ופציעות בעור – בשל חוסר היכולת לחוש בשינויי טמפרטורה או בכאב בחלקים שמרגישים רדומים עשויות להיגרם פציעות.
זיהום – בחלקים כמו כפות הרגליים, חוסר בתחושה יכול להוביל לפציעה שלא שמים לב אליה, ועל כן יש לבדוק אזורים אלו באופן קבוע בכדי למנוע זיהום, במיוחד כאשר מדובר באנשים סוכרתיים.
הטיפול בנוירופתיה מכוון כנגד הגורם למחלה, לדוגמה טיפול בסוכרת, מתן ויטמינים, מניעת חשיפה לתרופות או חומרים הפוגעים בעצבים, טיפול בתרופות נוגדות דלקת וכו'. לכן חשוב לאתר את הסיבה לנוירופתיה.
בכאב הנוירופתי, דהיינו הכאב שמקורו בעצבים החולים, ניתן לטפל במגוון תרופות. נמצא כי תרופות אשר פותחו לשם טיפול בדיכאון ובכפיון (אפילפסיה) יעילות בהפחתת הכאב הנוירופתי.
אפשרות נוספת היא טיפול מקומי על-ידי משחה המכילה מרכיב של פלפל חריף, אשר גורמת לריקון המוליכים הכימיים מקצות העצבים האחראים להעברת תחושת הכאב.
מניעה
הדרך הטובה ביותר למנוע נוירופתיה היא לשלוט בבעיות הבריאותיות שמעלות את הסיכון ללקות בבעיה, כמו סוכרת, אלכוהוליזם ודלקת מפרקים שיגרונית.
בנוסף, ניתן לדבוק באורך חיים בריא, שמועיל לשמירה על העצבים. למשל:
שמירה על דיאטה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבון רזה. ניתן להימנע ממחסור בוויטמין B12 על ידי אכילה של בשר, דגים, ביצים, ומאכלים חלביים דלים בשומן, כמו גם דגנים המועשרים בוויטמין B12. במקרה של טבעונים, מומלץ גם לצרוך תוסף B12 בהתאם להמלצות הרופא.
להתאמן באופן קבוע. אם המצב הבריאותי מאפשר זאת, מומלץ להגיע ללפחות חצי שעה עד שעה של אימון, לפחות שלוש פעמים בשבוע.
להימנע מגורמים שיכולים לפגוע בעצבים כמו תנועות שחוזרות על עצמן, תנוחות מכווצות שגורמות ללחץ על העצבים, חשיפה לכימיקלים, עישון ושתיה מופרזת של אלכוהול.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אני בן 63. בחודשים האחרונים יש לי נימול בירך ימין, וזה מופיע ללא קשר למנוחה או לפעילות כלשהי. לפי תשובה לשאלה דומה אני מבין שיש לזה קשר לוויטמין B12. לשם כך אני מציין שבבדיקות השגרתיות מלפני שנה התוצאה של B12 היתה 292. זה כ-3 שנים אני סוכרתי ומטופל
תשובה: אף על פי שרמת הוויטמין B12 שלך היתה נמוכה יחסית בבדיקה האחרונה, היא עדיין תקינה. שנית, נימול הנגרם כתוצאה מחסר בוויטמין B12 מתחיל בקצות הגפיים, בחלק הדיסטלי, ומתקדם לחלק הפרוקסימלי, כלומר לכיוון הגוף. הנימול הזה גם סימטרי ומופיע בשתי הגפיים. לכן לא נראה כי הסיבה לנימול שלך הוא רמת הוויטמין B12. סיבה אפשרית אחרת לנימול בירך היא מצב שנקרא meralgia paraesthetica, אשר שכיח יותר בחולי סוכרת. מידע נוסף עליו תוכל למצוא לקרוא כאן: http://www.infomed.co.il/questions/q_071404_1.htm
שאלה: לקיתי בשלבקת חוגרת. הכאבים העזים בגב התיכון בצד ימין החלו לפני כשבוע, ולפני הופעת הפריחה והשלפוחיות הנקודתיות היתה לפני כשלושה ימים. בעלון הכדורים זובירקס (800 מ"ג 1 ביום) נאמר שאם עברו יותר מ-24 שעות מהופעת השלפוחית הראשונה, התרופה אינה יעילה
שאלה: בני הקטן נולד עם קלוד הורנר סינדרום בצורה קלה, או לפחות כך אני חושבת. כמובן הוא סובל מהתופעות המוכרות: עפעף נופל, אישון אחד קטן מהשני, צבע עיניים שונה וכמובן והכי חשוב זיעה לא קיימת בצד אחד של הגוף. לצערי או לשמחתי הוא בן 17 ומאד מאד תמים, אז כמו
תשובה: סינדרום הורנר מאופיין בצירוף של שלושה תסמינים עיקריים כפי שתיארת: מיוזיס, שהוא כיווץ של האישון בעין אחת, פטוזיס, שזו סגירה חלקית של העפעף באותה עין, ואנהידרוזיס, שפירושו חוסר הזעה בצד אחד של הפנים והצוואר. הסינדרום מלווה פגיעות בעצבים הסימפתטיים בצוואר. התופעה נרכשת או מולדת. יש לה השלכות קליניות המצריכות בירור רפואי רק כאשר היא מופיעה בגיל מבוגר יותר משנתיים- שלוש. כאשר היא מולדת , תופיע דפיגמנטציה של הקשתית בעין של הצד המעורב עם צבע שונה בין שתי העיניים בגיל זה. כאשר היא נרכשת לא יהיה הבדל בין צבעי העיניים וצריך לחפש מחלות הידועות כגורמות לכך, ביניהן שחפת, תהליכים בפסגת הריאה, טראומה צווארית ועוד.
שאלה: בת 81, חולת נוירופתיה היקפית, סובלת מכאבים חזקים בכפות רגליה, במקום של הכריות הקדמיות ושורשי האצבעות שם. כפות רגליה מדולדלות. היא לא מגיבה לכדורים מאלחשים. תרופות כגון סימבלטה וליריקה משפיעות עליה לרעה. מה אפשר לעשות?
תשובה: דולוקסטין, המוכרת בשם סימבלטה, היא תרופה נוגדת דיכאון המעכבת ניצול חוזר של סרוטונין ונוראפינפרין במוח. פעילות זו מאפשרת הקלה הן בתסמינים הנפשיים, והן בכאבים הגופניים הנלווים לדיכאון, כגון כאבי גב וכתפיים. דולוקסטין ניתנת גם לטיפול בכאב עצבי היקפי אצל חולי סוכרת, והיא התרופה הראשונה שאושרה באופן ספציפי להתוויה זו. אינני יכולה להמליץ על תרופות אחרות מבלי לדעת את המצב הבריאותי הכללי. אם הכאבים נמשכים ואינם נסבלים, יש לגשת לרופא הנוירולוג ולמרפאת כאב למציאת טיפול יעיל ומתאים. בהצלחה ד"ר נעמה זנזורי - אינפומד