דלג לתוכן

נוירופתיה

Neuropathy
ד"ר תאיר אלון ד"ר תאיר אלון נוירולוגית, מומחית במחלות עצב-שריר ובאלקטרומיוגרפיה קראו עליי עוד
המומחים של Infomed מסבירים:

נוירופתיה היא מונח כללי למחלות של מערכת העצבים ההיקפית. העצבים ההיקפיים כוללים את כל עצבי הגוף (למעט עצב הראייה המשויך למערכת העצבים המרכזית) לאחר יציאתם מהמוח או מחוט השדרה. מכאן, שמדובר ברשת ענפה המפוזרת בכל איברי הגוף, ואשר לה מספר תפקידים:

  • העצבים ההיקפיים המוטוריים מעצבבים את השרירים ואחראים על התנועה.
  • עצבי התחושה (סנסוריים) אחראים על העברת התחושה מהעור ומהאיברים הפנימיים למוח.
  • העצבים של המערכת האוטונומית שולטים על האיברים הפנימיים, כמו בלוטות ההפרשה וכלי הדם ואחראים על פעילותם התקינה.

יש סוגי נוירופתיה תורשתיים, שלרוב מתפתחים בגיל צעיר, הנגרמים עקב ליקוי גנטי הפוגע ביצירת מרכיבים חיוניים בעצב. לרוב, הפגם הוא בייצור אחד ממרכיבי המיאלין (המעטפת השומנית שעוטפת את העצב), אך ייתכנו ליקויים גם במרכיבי גוף העצב עצמו. 

באופן טיפוסי, הראשונים שנפגעים בנוירופתיה הם השרירים המרוחקים, דהיינו שרירי כפות הידיים והרגליים. כתוצאה מכך יופיע קושי בפעולות עדינות של הידיים כגון כתיבה או אחיזה בחפצים. לעיתים, ובעיקר בנוירופתיות שהן סיבוך מזיהום, תיתכן חולשת שרירים קשה המתפתחת במהירות, שעלולה לגרום אף לשיתוק. כשנפגעים העצבים של המערכת האוטונומית, תיתכנה בעיות בתפקוד האיברים הפנימיים, כגון עצירות או שלשולים, וכן הפרעות בקצב הלב, במתן שתן, בהזעה וסחרחורת בעיקר בקימה מישיבה או משכיבה (תופעה זו מוסברת בעצבוב לקוי של כלי הדם בגפיים, שכתוצאה מכך אינם מתכווצים כדי לשמור על זרימת דם תקינה).

  • נוירופתיה תסמינים

    התסמינים התחושתיים בנוירופתיה (Neuropathy) הם השכיחים והמציקים ביותר. הם מופיעים תחילה באזורים המרוחקים בגוף - כפות הרגליים והידיים. החולים חשים דקירות, רדימות בעור, נימול, תחושת "שריפה" או "בעירה" (פרסתזיות).

    יש חולים שמתלוננים על תחושה של דריכה על סיכות או על אבנים בזמן הליכה, ואחרים החשים זרמים או הרגשה שהעור בגפיים מתוח. כאב, תסמין שכיח בנוירופתיה, יכול להיות חד, עמום או צורב, יכול להופיע עצמונית או עקב גירוי לעור כמו מגע או דריכה, ולעיתים קשה יותר בלילה. התסמינים המוטוריים כוללים חולשה ודלדול של השרירים.

    כמו כן, ישנם תסמינים מוטוריים או אוטונומיים, תלוי איזה עצב נפגע. כאשר ישנה פגיע בעצב שאחראי על תנועה (עצב מוטורי), הפגיעה תתבטא בחוסר קואורדינציה, חולשה בשרירים או אפילו שיתוק. העצבים האוטונומיים אחראיים על תפקוד כלי הדם, הלב, מערכת העיכול ושלפוחית השתן, ולכן פגיעה בהם יכולה להוביל לאי סבילות לחום, הזעת יתר או חוסר יכולת להזיע, הפרעות במערכת העיכול ומערכת השתן, ושינויים בלחץ הדם שמובילים לסחרחורות.

    נוירופתיה יכולה להשפיע על עצב אחד (מונו-נוירופתיה), כמו במקרה של התסמונת התעלה הקרפלית, וכן על שני עצבים או יותר באזורים שונים - מצב הקרוי נוירופתיה מולטיפלקס, או כמו במרבית המקרים, על מספר רב של עצבים – פולי-נוירופתיה.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עור ומין
ד"ר יהונתן קפלן
4.8
( 104 חוות דעת )
"הביקור שלי במרפאה של ד"ר יהונתן קפלן הייתה יוצאת מן הכלל. הרופא היה מקצועי, סבלני ואכפתי, הסביר לי כל שלב בצורה ברורה ומרגיעה. תהליך קביעת התור היה פשוט ומהיר, היחס האישי שקיבלתי מהרגע הראשון מכל צוות המרפאה הותיר רושם חיובי מאוד. לאחר הבדיקה, הרופא והצוות דאגו להסביר בע"ם ואף לשלוח הנחיות מפורטות להמשך הטיפול – דבר שהראה אכפתיות אמיתית ומקצועיות ללא פשרות. ממליץ בחום על המרפאה ועל הרופא !"
קראו עליי עוד
כירורגיה
ד"ר עיסאם ראבי
4.8
( 9 חוות דעת )
"ד״ר עיסאם, רופא מקצועי בתחומו(לפי דעתי) לכן הגעתי אליו וכל שיעשה ומסביר אני סומכת עליו, אמליץ למקורבי עליו במידה ויזדקקו. יישר כוח לד״ר עיסאם מומחה לכלי דם."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא נוירופתיה

טיפול אפקטיבי בכאב כתוצאה משלבקת חוגרת
טיפול אפקטיבי בכאב כתוצאה משלבקת חוגרת
ד"ר חיים משה אדהאן מאת: ד"ר חיים משה אדהאן 14/03/2023
  • חסות

שלבקת חוגרת גורמת לכאב קשה המביא סבל רב לחולים במחלה. למרות חומרת הכאב, קיימת אפשרות לטיפול זעיר פולשני בטוח, מהיר ... לכתבה המלאה

נוירופתיות: מהם הגורמים ואיך מאבחנים?
נוירופתיות: מהם הגורמים ואיך מאבחנים?
פרופ' דוד ירניצקי מאת: פרופ' דוד ירניצקי 12/01/2020

מהן נוירופתיות ומה הסיבות להתפתחותן, אילו תסמינים יהוו אותות אזהרה וכיצד ניתן לאבחן ולטפל בהן? התשובות בכתבה שלפניכם לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו