סוכר הוא מגוון של תרכובות מתוקות ומסיסות במים, הקיימות כמעט בכל הצמחים ובחלב יונקים. כמונח כימי, סוכר מתייחס בדרך כלל לכל הפחמימות, והסוכר הנפוץ ביותר הוא סוכרוז, המופיע בריכוזים גבוהים בקנה סוכר ובסלק: קנה הסוכר מכיל 7%-18% סוכר, בעוד שסלק מכיל 8%-22% סוכר. באמצעות צמחים אלו מפיקים סוכר שולחני גבישי וממתיק תעשייתי שנעשה בו שימוש במזון ובמשקאות[1].
צילום: shutterstock | Tatjana Baibakova
צריכת יתר של סוכר
לסוכר יש מוניטין שנוי במחלוקת בכל הקשור לבריאות. למרות שסוכר מופיע באופן טבעי בכל המזונות המכילים פחמימות, כגון פירות וירקות, דגנים ומוצרי חלב, כיום יצרני מזון רבים נוהגים להוסיף סוכר שולחני למזון תעשייתי כדי להגביר את הטעם או להאריך את חיי המדף. תוספת סוכר בתעשיית המזון קיימת בעיקר במשקאות קלים, מיצי פירות, יוגורטים בטעמים, דגנים, עוגיות, עוגות, ממתקים, וגם במזונות שאולי לא חשבתםן עליהם כגון מרקים, לחם וקטשופ. התוצאה היא שאנחנו צורכים יותר מדי סוכר. זה מסוכן לבריאות ועלול להוביל להשמנת יתר וסוכרת[2].
באופן מפתיע, צריכה מוגברת של סוכר עלולה להוביל גם למחלות לב. במחקר שפורסם ב-2014 נמצא קשר בין תזונה עתירה בסוכר ובין סיכון גבוה יותר למות ממחלות לב. במהלך המחקר, שנמשך 15 שנים, אנשים שקיבלו 17%-21% מהקלוריות שלהם מתוספת סוכר היו בסיכון גבוה ב-38% למות ממחלות לב וכלי דם בהשוואה לאלו שצרכו 8% מהקלוריות שלהם כתוספת סוכר. וכיצד הסוכר משפיע בפועל על בריאות הלב? נתון זה אינו ברור לחלוטין, אך נראה שיש מספר קשרים עקיפים. לדוגמה, כמויות גבוהות של סוכר מעמיסות על הכבד, שממיר פחמימות לשומן. עם הזמן זה יכול להוביל להצטברות גדולה יותר של שומן בכבד, שעלול להפוך למחלת כבד שומני, מה שתורם לסוכרת ומעלה את הסיכון למחלות לב. כמו כן, צריכת יתר של סוכר עלולה להעלות את לחץ הדם ולהגביר את הדלקת הכרונית, שני פרמטרים למחלות לב. צריכה עודפת של סוכר, במיוחד במשקאות ממותקים, תורמת גם לעלייה במשקל, בכך שהיא גורמת לגוף לכבות את מערכת בקרת התיאבון, שכן קלוריות נוזליות אינן משביעות כמו קלוריות ממזון מוצק[3].
לצד זאת, צריכה של מזונות מלאים המכילים סוכר טבעי נחשבת לבריאה יחסית, שכן היא גם מכילה כמויות גבוהות של סיבים, מינרלים חיוניים ונוגדי חמצון, ומזונות חלב מכילים חלבון וסידן.מכיוון שהגוף שלנו מעכל את המזונות האלה לאט יותר, הסוכר שבהם נותן אספקה קבועה של אנרגיה לתאים. כמו כן, צריכה גבוהה של פירות, ירקות ודגנים מלאים מפחיתה את הסיכון למחלות כרוניות כגון סוכרת, מחלות לב וסוגי סרטן מסוימים[2].
כמה תוספת סוכר מומלץ לצרוך ביום?
קשה לומר בדיוק רב כמה תוספת סוכר מומלץ לצרוך ביום, מאחר שזהו אינו רכיב תזונתי נדרש בתזונה. עם זאת, איגוד הלב האמריקאי מציע שנשים לא יצרכו יותר מ-100 קלוריות (כ-6 כפיות או 24 גרם) וגברים לא יותר מ-150 קלוריות (כ-9 כפיות או 36 גרם) של תוספת סוכר ביום[4].
כיצד ניתן להפחית בתוספת סוכר?
כדי להפחית בתוספת סוכר, מומלץ לקרוא את רכיבי המזון של מצרכים. נסו להימנע או לצמצם את הכמות או התדירות של המזונות שבהם יש כמות גבוהה של תוספת סוכר. השמות לתוספת סוכר הם[2]:
במקום משקאות תוססים או ממותקים, לכו על מים או משקאות דיאטטיים ללא סוכר או ללא תוספת סוכר. אגב, אפילו מיצי פירות ושייקים שאינם ממותקים נחשבים לעשירים בסוכר, אז הגבילו את הכמות לעד 150 מ"ל ביום.
הפחיתו בהדרגה את כמות הסוכר במשקאות חמים ובכל מזון שבו אתםן מוסיפים סוכר, עד שתוכלו להימנע מכך לחלוטין. לחילופין, עברו לממתיק.
במקום למרוח על הטוסט ריבה, נוטלה או דבש, נסו ריבה מופחתת סוכר, בננה פרוסה או גבינת דלת שומן.
נסו להפחית את הסוכר במתכונים בבית. זה עובד לרוב הדברים למעט ריבה, מרנג וגלידה.
העדיפו דגני בוקר מלאים ולא ממותקים שאינם מצופים בשוקולד או דבש.כדי להמתיק את המנה אפשר להוסיף קצת פרי כגון בננות פרוסות, פירות יבשים או פירות יער.
"דר' ירון, קיבל אוצי בחיוך הסביר את הבעיה הרפואית עם הרבה סבלנות, ענה לשאלות שלי בשמחה. נראה מקצועי, נעים בדיבורו. משרה ביטחון והרגשה שאני בידיים טובות."
"דר' ירון, קיבל אוצי בחיוך הסביר את הבעיה הרפואית עם הרבה סבלנות, ענה לשאלות שלי בשמחה. נראה מקצועי, נעים בדיבורו. משרה ביטחון והרגשה שאני בידיים טובות."
היי, שוב אני בשאלה נוספת בבקשה כמה שעות אחרי מחזור לפחות כך נראה מאמץ ביציאת צואה שוב דימום וגינלי. חשוב לציין שזו הפעם השניה לעשיית צואה של אותו היום פעם ראשונה ללא דימום. גם בפעם השלישית של עשיית צואה דימום וגינלי וניפסק לאחר זמן של אותו היום נקודות חשובות בת 44 שרירן קטנצ'יק שהתגלה לאחרונה 1.5 סמ בשנים האחרונות מחזור 6 ימים כנערה 8 ימים לוקחת אנטיביוטיקה בעקבות הליקובקטור מטופלת דיקור ותזונה. שאלתי האם נשמע כסיום של מחזור גם אם נפסק לכמה שעות ? האם נשמע מדאיג ? לחוצה
היי, לפני חודשיים וחצי ענית לי לגבי טחורים קולונוסקופיה תקינה לפני כחודשיים בערך התחילו כאבי בטן וצריבה ובחילות די מהר עלו על כך שמדובר בדלקת קיבה דרך גסטרוסקופיה שם ראו אודם באנטרום ואירוזיה בודדת בדופן קדמי של הקיבה מטופלת בדיקור אצל מישהו מקצועי על ידי צמחי מרפא בלזם ירושלמי, לוקחת פרוביוטיקה ותזונה מאוד מוקפדת כולל נוגד חומצה רוב הזמן אני ללא תופעות מאז רופאת משפחה אומרת שלא היתה נותנת לי טיפול אנטיביוטי היות ואין תסמינים ושבשבוע הבא אדבר עם רופאת הגסטרו מבינה שיש גישות שונות בין הטיפול הטבעי לקונבנציונלי ? האם ניתן למגר את התופעה לחלוטין רק בדרך הטבעית ותוך כמה זמן הנושא מטריד אותי מאוד
הי,לפי דברייך נשמע שאת מקבלת טיפול נכון והעובדה היא שאת מרגישה שיפור ולכן לא הייתי ממהר עם טיפול תרופתי (כמובן שרק הרופא יחליט בסופו של דבר) לשאלתך, בהחלט אפשר לטפל ולמגר את התופעות והדלקת ברפואה טבעית. צריך זמן ודבקות במטרה (הקפדה על תזונה ,אורח חיים בריא ככל הניתן ועוד)
שלום.אני סובלת מכאבי ראש, סחרחורות, לאחרונה התאספה נפילת עפעף.ללא אבחנה רפואית ברורה. עוברת טיפולים בדיקור.לאחר 5 טיפולים החלה הטבה בכאבים ראש,פחות מרגישה סחרחורות,ללא כלל הטבה בנפילת עפעף.שאלה-אם אין הטבה בפטוזיס אחרי 5 טיפולים זה אומר שאני לא מגיבה לטיפול בדיקור בפטוזיס?
שלום. דווקא נשמע שהתהליך שאת עוברת בדיקור מטיב איתך. אמנם לא לנושא הפטוזיס , אך לשאר התלונות. שאלי את המטפל/ת לדעתו, לניסיונו בנושא. שילוב של צמחי מרפא יכול גם הוא לסייע .
שלום, בבדיקת נשיפה אבחנו לי את החיידק הנ"ל. הבנתי שיש טיפול משולש / מרובע של אנטיביוטיקה ופרוביוטיקה. שאלותיי הן: 1. האם גם רופא משפחה יכול לתת מרשם לתרופות הללו? 2. האם יש דרך לצמצם את תופעות הלוואי ואת הפגיעה של התרופות בתפקוד היומיומי?
הוסף תגובה
פתח בחלון חדש
חשש מחיידק
אנונימי20/01/2025 | 16:29
היי, שאלתי אותך לא מזמן על טחורים. קולו תקין. לאחרונה התחלתי דיקור בחודש האחרון אי נוחות בבטן עליונה איזור קיבה בחילות חד פעמי צואה לבנה אחר כך תקין היופ יחד עם צואה תקינה כמו חוט שקוף לבן אולטרסאונד בטן_אגן תקין/ מצא שרירן בדיקות דם נראה תקין חושד בחיידק שבוע הבא תור יעוץ גסטרו. אשמח לתובנות במידה יחיידר האם אפשר שיעבור מעצמו ? האם מלייב בדיקת גסטרוסקופיה או רק צואה ? פניתי לבדיקות אחרי חודש תסמינים החילות לעיתים בטן באי נוחו
תראי ,הקשר היחיד שאני יכול לחשבו עליו הוא שהחיידק גוזל ברזל וB12 ואולי מכאן תופעות העייפות ...לכן כדאי לעשות את הבדיקות הנל +מאגרי הברזל (פריטין) .כמו כן בדיקה של בלוטת התריס חשובה כאן .לשיטתנו חשוב לטפל בחיידק גם אם התוצאה נמוכה מה גם שאת מדווחת על תסמינים שונים ולא ככ נעים לחיות כך ...תוכלי לקבוע פגישה במרפאתנו .אשמח לעזור .
הוסף תגובה
לאחר התייעצות עם רופא משפחה
הילה10/07/2013 | 09:49
רופאת המשפחה אמרה שאין טעם למהר לקחת אנטיביוטיקה כיוון שהתוצאה לא גבוהה באופן חריג (13.66) וכדאי להתייעץ עם הגסטרולוג. התור לגסטרולוג רק בעוד כחודש וחצי ובינתיים אני סובלת מתסמינים שונים כגון: כאב ולחץ באיזור שמתחת לחיבור הצלעות (קיבה?), בחילות, תחושת מלאות, כאבי ראש,חוסר תיאבון ופעמים רבות חולשה וכאבים קצרים באזורים שונים בבטן ולאורך האמה. מעבר לכך, אובחנתי בעבר בהיפרסומניה ולקחתי כדורים. הפסקתי את הטיפול לפני כשנתיים בהתייעצות עם הרופאה לאחר שחל שיפור במצבי אך כעת אני מרגישה כי תופעת ההירדמות חוזרת ומקשה עליי לתפקד. 1. מה הבדיקות שהיית ממליץ לעשות לאור תיאור התסמינים האלו? 2. האם יש קשר בין התופעות של הליקובקטר להיפרסומניה/ הירדמות?
שלום הילה,אם החלטת לקחת את הטיפול האנטיביוטי חשוב לקחת פרוביוטיקה איכותית על מנת לצמצם נזקי האנטיביוטיקה.צריך לזכור שהטיפול עלול להחליש ולכן כדאי להפחית עומס בעבודה וכו'...התייעצי עם רופא המשפחה לגבי מתן הטיפול . בהצלחה .