דלג לתוכן

פיהוק (yawn, oscitance)

ערוץ בריאות כללית
2 דקות קריאה
פיהוק הוא צורה של רפלקס הכוללת נשימה עמוקה, פתיחת הלסת לרווחה ונשיפה מהירה של האוויר. בדרך כלל יש תחושה של רגיעה מיד לאחר הפיהוק.

ישנן הרבה תעלומות ברפואה, אחת מהן היא התנהגות המשותפת לבני אדם ולבעלי החיים שנצפית כבר שנים רבות - הפיהוק. למרות שזו התנהגות אנושית שכיחה, היא לא נלמדה בפירוט בבתי ספר לרפואה מכיוון שבמשך שנים לא נקשרה לכך משמעות פיזיולוגית מיוחדת. למעשה, מאז ומתמיד פיהוק נקשר לעייפות ולשעמום. עם זאת, היום נהוג יותר להאמין שפיהוק עשוי להיות דרך שבה הגוף שלנו מנסה להשיג כמה מטרות גופניות[1].

בחורה מתולתלת בזמן פיהוק ומתיחת הגוף
צילום: shutterstock | brizmaker

למה אנחנו מפהקים?

למרות שיש מעט מחקרים איכותיים בנושא, ישנן מספר תיאוריות לגבי הסיבות שבגללן אנו מפהקים. הנה כמה מהן[2]:
 
  • השוואת לחצים - שינוי גובה פתאומי כמו למשל בטיסה עשוי לגרום לנו לפהק מרצון או לפהק באופן לא רצוני. הפעולה הזו עוזרת פעמים רבות להשוות לחצים בתוך האוזן.
  • אמפתיה חברתית – נהוג להגיד שפיהוק מדבק. כשאנחנו רואים מישהו מפהק, או בזמן קריאת מאמר זה, קרוב לוודאי שכמה מאתנו יפהקו. למעשה פסיכולוגים הוכיחו שככל שאנחנו יותר אמפתיים, כך גדל הסיכוי שנפהק יותר כשמישהו אחר עושה זאת. מחקר נוסף שבדק את ההיררכיה של הצעה זו מצא שככל שהאדם קרוב יותר לאדם המפהק מבחינה רגשית, כך גדל הסיכוי שגם הוא יפהק, כאשר סדר ההיררכיה הוא משפחה, חבר/ה, אדם זר.
  • ערנות - פיהוק קשור עם עייפות ושעמום. עם זאת, באופן כמעט פרדוקסלי, קיימת תיאוריה שטוענת שפיהוק הוא למעשה רפלקס שהמוח משרה כדי לגרום לערנות. פעולת הפיהוק גורמת להשתחררות של הורמונים שמגבירים לזמן קצר את קצב הלב וכך למעשה, כשעייפים או משועממים פיהוק הוא הניסיון של הגוף לשמור עלינו ערניים, ולו לזמן קצר. תיאוריה זו גם מסבירה את הפיהוק עם התעוררות לאחר שינה או תנומה – עדות נוספת לכך שפיהוק הוא רפלקס גירוי ועוררות ולא ההפך.
  • קירור המוח - תיאוריה זו טוענת שפיהוק הוא רפלקס שעוזר לקרר מוח חם. זה לא מוכח ולמרות שיש כמה דוגמאות של פיהוק בתרחישים הקשורים לחום, פיהוק הוא לא משהו שאנחנו רואים כשעושים ספורט או משחקים בשמש. עם זאת, מבחינה פיזיולוגית, נשימות עמוקות ופיות פתוחים יכולים לקרר מעט את המוח, אך העדויות לכך שמדובר בגורם אמתי לפיהוק אינן משכנעות.

האם פיהוק הוא תסמין לבעיה בריאותית?

פיהוק הוא דבר שכיח ונורמלי. עם זאת, אם יש עלייה בתדירות הפיהוקים שלא ניתן להסביר על ידי הגורמים שהוזכרו לעיל, אז פיהוק יכול להיות סימפטום לבעיה כלשהי. הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר הקשורות לפיהוק מוגבר הן חוסר שינה, הפרעות שינה, דום נשימה בשינה, נרקולפסיה ותרופות מסוימות הגורמות לישנוניות. בנוסף, ישנן כמה מחלות הגורמות לפיהוק מוגבר ובהן דימום סביב הלב, גידול במוח, טרשת נפוצה, שבץ מוחי והתקף לב[2].

לסיכום, במרבית המקרים פיהוק הוא רפלקס נורמלי, שעדיין לא מובן לגמרי. עם זאת, במידה והפיהוק הופך למוגזם ללא סיבה נראית לעין, מומלץ להתייעץ עם גורם רפואי מקצועי.
 
[1] Int J Appl Basic Med Res. 2013 Jan-Jun; 3(1): 11–15. doi: 10.4103/2229-516X.112230
רופאים בתחום
פרופ' אריאל פינקלשטיין
פרופ' אריאל פינקלשטיין קרדיולוגיה
רופא מומחה בקרדיולוגיה התערבותית ( צינתורים) המערך הקרדיולוגי, המרכז הרפואי ת"א
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"היתי בשיחת התייעצות וקבלת החלטות לפניי ניתוח/ צינתור. ד״ ר אמנון היה מקצועי מאד, אדיב, חייכן , רגיש ,סבלני והכי חשוב הצליח להרגיע אותי ולעזור לי להגיע להחלטות. אין לי ספק שזכיתי ואזכה לקבל בהמשך את הטיפול הכי טוב שאפשר לקבל. תודה ענקית ד״ר אמנון. כן ירבו רופאים כמוך"
ד"ר מרק ברזינס
ד"ר מרק ברזינס קרדיולוגיה
קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו