דלג לתוכן

סוגי דיכאון

סוגים של דיכאון , סוגי הפרעות דיכאון | Types of Depression
המומחים של Infomed מסבירים:

כיום, דיכאון הוא מחלה שכיחה. ממחקרים רבים עולה שהמחלה מופיעה היום בגילים צעירים יותר מבעבר ותוקפת שיעור גדול יותר באוכלוסייה. הצפי של ארגון הבריאות העולמי הוא שבשנת 2020 מחלת הדיכאון תתפוס את המקום השני בתחלואת האנושות, אחרי מחלות לב וכלי דם. עדיין לא ברור מה עומד בבסיסה של מגמה זו המשותפת לחברות מזרחיות ומערביות גם יחד.

לדיכאון סימפטומים, חומרה וטיפולים שונים, בהתאם לסוג ההפרעה הספציפי. להלן הסוגים המרכזיים:

דיכאון קליני / מאז'ורי

המונח דיכאון הפך שגור בשפה היומיומית, אך מונח זה אינו מתאר את שמתרחש במצב של דיכאון קליני.
המונח דיכאון קליני מתייחס להפרעה אקוטית במצב הרוח המלווה בתסמינים גופניים, רגשיים והתנהגותיים ופוגעת בתפקוד באופן משמעותי. האדם הסובל מדיכאון קליני, בשונה מדכדוך או עצבות זמניים, חש לאורך זמן רגשות שליליים, אשמה, קשיי ריכוז, עייפות, חוסר מרץ, היעדר עניין, חוסר יוזמה ואומללות ממושכת. כמו כן, המצוקה הסובייקטיבית שחש האדם עלולה להביא לקשיים תפקודיים בהיבטי חיים משמעותיים. כך, התפקוד התעסוקתי עשוי להתדרדר עקב אובדן האנרגיות והפגיעה הקוגניטיבית, קשרים בין אישיים נפגעים עקב אובדן ההנאה והיוזמה, ופעולות בסיסיות כשמירה על היגיינה הופכות מורכבות ומייגעות. תסמינים אלה גורמים למצוקה רבה ומלווים פעמים רבות בתחושות ייאוש, מחשבות על מוות וניסיונות אובדניים.

דיכאון דיסטימי

בדיכאון דיסטמי האדם מתלונן על דיכאון ברמה בינונית אשר נמשך שנתיים או יותר וכמעט אינו מרפה. התסמינים הנוספים קלים יותר, יחד עם זאת על פי רוב התסמינים כוללים הפרעה מסוימת בתפקוד הבין-אישי, קשיים בשינה וברמת האנרגיה ותפיסה קוגניטיבית שלילית של האדם כלפי עצמו וכלפי החיים בכלל.

דיכאון לאחר לידה

לידה הינה אירוע משמעותי מאד, אשר נקשרות אליו במקרים רבים משמעויות חיוביות כגון: התחלה חדשה, הרחבה של המשפחה והתרגשות רבה. עם זאת, נמצא כי בקרב למעלה מ- 10% מהמקרים נשים סובלות בשלושה החודשים הראשונים לאחר הלידה מתסמינים של דיכאון קליני. בנוסף, נמצא כי דיכאון לאחר לידה אינו מתרחש רק בקרב אוכלוסיית הנשים וכי 10% מהאבות הטריים סובלים מסימפטומים דומים.

דיכאון לאחר לידה יכול לבוא לידי ביטוי בדרגות שונות של חומרה. המקרים החמורים פחות מכונים "בייבי בלוז", ומתארים תופעה נורמאלית של הרגשת דכדוך בימים הראשונים שלאחר הלידה, תופעה אשר חולפת מעצמה. במקרים חמורים יותר, קיים מצב של דיכאון קליני, המתבטא בתסמינים כגון: מצב רוח ירוד, נטייה לבכי, שיבושים בתחושת הרעב ובהרגלי השינה (בלי קשר לטיפול בתינוק), הסתגרות שכוללת ירידה במידת התפקוד היום יומי, ירידה בהנאה ובעניין מפעילויות אשר היו מהנות בעבר, עצבנות והפרעות בקשב וריכוז. תסמינים אלו משפיעים על האם וכן על איכות הקשר של האם עם התינוק ועל הטיפול בו. במקרים החמורים ביותר, אשר מתקיימים בשכיחות נמוכה (1% מהמקרים), מופיעה פסיכוזה שלאחר לידה, אשר מאופיינת באובדן הקשר עם המציאות. במקרים הנדירים והקיצוניים ביותר, עלולה להופיע פסיכוזה הנוגעת לתינוק עצמו, במקרים אלו קיים סיכון ממשי לשלום התינוק.

דיכאון פסיכוטי

דיכאון פסיכוטי הנו תת סוג של דיכאון, אשר משתייך לקבוצה המכונה הפרעות מצב רוח. דיכאון פסיכוטי כולל שילוב של תסמינים המאפיינים דיכאון מז'ורי, יחד עם תסמינים המאפיינים התקף פסיכוטי. ופוקד 15% - 19% מהלוקים בדיכאון מז'ורי. כמו כן, דיכאון פסיכוטי מופיע במקרים נדירים מאוד של דיכאון לאחר לידה (בקרב 1% מהמקרים). לרוב, דיכאון פסיכוטי פורץ כאשר התסמינים הדיכאוניים מופיעים ברמת חומרה קיצונית מאוד, בייחוד במקרים בהם ישנן רמות גבוהות של חרדה, סכנה אובדנית, היפוכונדריה, ופגיעה קוגניטיבית.

דיכאון פסיכוטי כולל תסמינים המאפיינים דיכאון מז'ורי, כגון עצבות, ייאוש, היעדר עניין וחוסר יוזמה. לצד זאת מופיעים תסמינים המאפיינים התקף פסיכוטי. תסמינים פסיכוטיים המופיעים במסגרת דיכאון פסיכוטי, נחלקים לשני סוגים. הסוג הראשון, כולל תסמינים פסיכוטיים אשר תואמים לתכנים הדיכאוניים. כגון אילמות (אובדן היכולת לדבר) הזנחה עצמית חריפה, וסוגי דלוזיה אשר תואמים לתחושת העצב והייאוש. לדוגמא, מחשבות על קול אשר אומר לאדם שהוא חסר ערך. הסוג השני, כולל תסמינים פסיכוטיים אשר מנוגדים לתסמינים הדיכאוניים. כך לדוגמא, אדם עשוי לחוש מדוכא, ולצד זאת ישתף במחשבות גדלות, ובתחושה שיש לו ידע וכוחות מופרזים.

דיכאון בינקות ובילדות

המחשבה שתינוק בן מספר חודשים עלול ללקות בהפרעת דיכאון ינקותית נראית לרבים בלתי אפשרית. בעבר, נחשבו הפרעות מצב רוח לנחלתם של מבוגרים בלבד, אולם עם השנים החלו לזהות תסמינים שלהן גם בקרב גילאים צעירים. כיום ידוע שהפרעות אלו קיימות בקרב תינוקות יותר מששוער בעבר. הפרעות מצב רוח באות לידי ביטוי בקרב תינוקות וילדים צעירים בקשיים בוויסות מצב הרוח והן כוללות דיכאון חרדות וכעס. בבדיקת התינוק חשוב להבחין אם הפרעת מצב הרוח אופיינית לסיטואציות מסוימות או שהיא עקבית בתנאים משתנים.

דיכאון בקרב תינוקות מתבטא בקשיי ויסות עצמי של פעולות בסיסיות (כגון שינה, ערנות, אכילה, תנועה ובכי) ובחוסר עניין בסביבה. לא ניתן לשמוע מהתינוק דיווח מילולי על מצב רוחו, על כן נדרשת תשומת לב מרבית בבדיקה. תינוק הסובל מדיכאון יראה האטה תנועתית, חוסר חיוניות, התכנסות ואדישות לסביבה וחוסר הנאה. כמו כן ישנן הפרעות פסיכוסומאטיות שיתבטאו בקשיי שינה ואכילה. לפעמים התינוק יגלה חוסר שקט ועצבנות. הפרעת התקשרות והפרעת אבל / צער עשויות להראות תמונה רגשית דומה, אך לכל אחת מהן מאפיינים ייחודיים, והן קשורות לקשר בין אישי או לאירוע מסוים (אובדן דמות ההתקשרות העיקרית).

דיכאון סמוי

דיכאון סמוי הינו מצב בו מתקיים דיכאון "מתחת לפני השטח". כך, דיכאון סמוי אינו מאופיין בסימפטומים ה"קלאסיים" אלא מופיע בצורות עקיפות אשר מסתירות לא פעם כי האדם סובל מדיכאון:

• האדם חש מדוכא אך לא מראה סימפטומים חיצוניים כפגיעה בתיאבון ובשינה ולא מתקיימת פגיעה תפקודית ניכרת.
• קיימים סימפטומים של עייפות, ירידה באנרגיות וחוסר עניין אך האדם לא מתאר חוויה ישירה של דיכאון או עצב.
• מתקיימים סימפטומים גופניים כגון כאבי ראש, שיניים וגב ללא הסבר רפואי, וללא חוויה ישירה של דיכאון
• סוג נוסף של דיכאון סמוי, אשר אופייני בעיקר למתבגרים, הינו היעדר חוויה סובייקטיבית של דיכאון, לצד הופעת התנהגויות שאינן אופייניות לאדם כגון בעיות התנהגות ושימוש בחומרים פסיכו-אקטיביים.
בהתאם לשמו, דיכאון סמוי, הינו דיכאון אשר לא פעם קשה לאתר ולזהות ככזה. על כן, רבים מהסובלים מדיכאון סמוי לא יפנו לטיפולי פסיכותרפיה או לטיפול באמצעות תרופות פסיכיאטריות, בתלונה על דיכאון, אלא ירבו לבקר אצל רופאים או לחלופין- יגיעו לטיפול עקב בעיות נלוות כבעיות התנהגות ושימוש בחומרים.

דיכאון חורף

דיכאון חורף הינו שמו העממי של הדיכאון העונתי. סוג דיכאון זה מאופיין באפיזודה של דיכאון קליני אשר נוטה להופיע בעונת שנה ספציפית, וברוב המקרים בחורף. דיכאון חורף שייך לקבוצה המכונה קבוצת הפרעות מצב רוח, ובדומה לדיכאונות מסוגים אחרים, מאופיין בתסמינים של מצב רוח ירוד, פסימיות, ירידה או עלייה בתיאבון, פגיעה באיכות השינה, הנאה פחותה מפעילויות שהיו מהנות בעבר ולפעמים אף מחשבות וניסיונות אובדניים. מצבו הרגשי של הסובל מדיכאון עונתי בין התקפי הדיכאון העונתיים, משתנה מאדם לאדם. חלק מהסובלים מדיכאון חורף ירגישו טוב למדי בין התקפי הדיכאון וחלקם יחוו רמה מסוימת ומתונה יותר של סימפטומים דיכאוניים גם בין התקף להתקף.

דיכאון כפול

דיכאון כפול הינו מצב בו מתקיימים דיסתימיה ודיכאון קליני גם יחד. בדרך כלל, מדובר באנשים אשר חשים רב הזמן מדוכדכים, פסימיים, עייפים וחסרי ערך, ואשר שוקעים אחת לזמן מה או באופן חד פעמי לתקופה/ות של דיכאון קליני בהן סימפטומים אלו מחמירים וגורמים למצוקה קשה ו/או ירידה משמעותית בתפקוד. במצבי דיכאון כפול בדרך כלל לאחר ההתאוששות מהאפיזודה הדיכאונית החריפה ישנה חזרה למצב הדיסתימי הקודם לאפיזודה.

דיכאון עמיד

מי שחווה אפיזודה של דיכאון קליני וזכה להחלים ממנה, יוכל להעיד עד כמה סבל במהלכה וכמה גדולה היתה ההקלה שחש כאשר החלו להופיע סימנים של התאוששות. אלא שחלק מהסובלים מדיכאון אינם יכולים לתאר חוויה זו: דיכאון עמיד לטיפול הוא מצב בו הסימפטומים הדכאוניים אינם חולפים למרות הטיפול התרופתי.
דיכאון עמיד לטיפול, אשר מתקיים בקרב כ-35% מהסובלים מדיכאון קליני, משפיע באופן משמעותי על האדם הלוקה בו ועל סביבתו.

    רופאים בתחום

    רפואת שיניים
    ד"ר הילטון קנגיסר
    4.9
    ( 30 חוות דעת )
    "אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
    קראו עליי עוד
    פסיכיאטריה
    ד"ר סמואל זיתון
    5.0
    ( 10 חוות דעת )
    "היה טיפול אדיב, מקצועי, הקדיש זמן , סבלני, ומאוד אנושי. אמליץ עליו כפסיכיאטר מעולה"
    קראו עליי עוד
    נוירולוגיה
    ד"ר מיקי הר-גיל
    5.0
    ( 4 חוות דעת )
    "רופא זה רק המלאך רפאל אך מיקי אכן עשה מלאכתו נאמנה רגיש ומדהים."
    קראו עליי עודלקביעת תור

    מאמרים בנושא סוגי דיכאון

    דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
    דיכאון בקשישים: איך מתבצע אבחון והאם קיים טיפול תרופתי בטוח?
    ד"ר עופר בר מאת: ד"ר עופר בר 26/01/2022

    האוכלוסייה המבוגרת היא ללא ספק אחת מקבוצות האוכלוסייה המרכזיות לה ניתנת התייחסות בכל הנוגע לניהול משבר הקורונה. אול... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו