המחלה שייכת לקבוצת המחלות האוטואימוניות, וגורמים תורשתיים וסביבתיים משפיעים על התהוותה. קיים קשר, שהוכח מדעית, בין הידבקות בזיהום נגיפי לבין התפתחות המחלה.
המחלה המפושטת חלה בעיקר אצל ילדים צעירים, ביחס שווה בין בנים לבנות. המחלה מתבטאת בחום זיזי המגיע ל-40 מ"צ. עליית החום מלווה בכאבי מפרקים ושרירים, ובתפרחת אופיינית בעור, בעלת כתמים ורודים הנעלמים עם ירידת החום. בהמשך, למעלה מ-50% מהילדים לוקים במחלת מפרקים כרונית היכולה לפגוע בכל אחד ממפרקי הגוף, ולגרום לילד נכות. מספר מועט של הילדים לוקים בהתקפי חום היכולים להימשך חודשים רבים, ללא כל פגיעה כרונית במפרקים.
המחלה הכוללת מעט מפרקים היא השכיחה והקלה ביותר מבין שלוש הרמות. שכיחה יותר אצל בנות ועלולה להתהוות כבר בגיל שנה. ההגדרה "מעט מפרקים" מתייחסת למעורבות של עד 4 מפרקים. לרוב היא פוגעת במפרק גדול אחד כמו ברך או שורש כף יד. במקרים רבים התלונה העיקרית היא על צליעה, בעיקר בשעות הבוקר, ובבדיקה גופנית צפויה תפיחה ניכרת של המפרק. לעיתים מגלים את התפיחות רק לאחר חבלה, לכן משייכים הורים רבים את סיבת המחלה לנפילה, אם כי לא ידוע על קשר נסיבתי בין השתיים. רוב החולים בסוג זה של דלקת מבריאים לחלוטין.
יש לציין שקיים קשר הדוק בין דלקת במעט מפרקים לבין דלקת העינבייה (Uveitis) (דלקת של החלק הפנימי של קרומי העין) ולכן, כל ילדה שאובחנה כלוקה בסוג זה של דלקת חייבת לעבור בדיקת עיניים אחת ל-4-3 חודשים.
המחלה רבת המפרקים כוללת 5 מפרקים ומעלה. אף היא שכיחה יותר אצל בנות, ומתרחשת על פי רוב בגיל ההתבגרות. במרבית המקרים מעורבים בה באופן סימטרי המפרקים הקטנים של אצבעות הידיים, של הברכיים והקרסוליים, וכן עמוד השדרה הצווארי ומפרקים נוספים. זוהי צורה קשה של המחלה וכ-45% מהילדים הלוקים בה ימשיכו ללקות בתסמיניה גם לאחר גיל ההתבגרות.
פרופ' ריבה בריק
האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
-
דלקת מפרקים שגרונית של גיל הילדות תסמינים
-
אבחון ובדיקות
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: מה יכולה להיות המשמעות של כאבים בעצמות האגן אצל נער מתבגר? יש לציין שהוא ספורטאי - כדורגלן.
-
שאלה: אני בן 24. בבדיקת דם שערכתי לפני שבוע עקב כאבים בכתף קיבלתי את התוצאה הבאה: ANTINUCLEAR Ab חיובי. מה זה אומר? לפי מה שקראתי באתר, תוצאה תקינה צריכה להיות שלילית. יש לי תור לרופא המשפחה רק בעוד שבוע. האם עלי להיות מודאג? להלן תוצאות נוספות שקיבלתי מאו
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
תרופות קשורות
- טוקיליזומאב
- טופסיטיניב (קסלג'אנז)
- לפלונומיד (ערבה)
-
בדיקות קשורות
- שקיעת דם
- צילום רנטגן
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- ריפוי בעיסוק
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- דלקת מפרקים זיהומית
- זאבת דיסקואידית
- קדחת כתמים ים תיכונית
- דלקת מפרקים שגרונית
- כאבי גדילה
מאמרים בנושא דלקת מפרקים שגרונית של גיל הילדות
1 מכל 1,000 ילדים בישראל יפתח דלקת מפרקים של גיל הילדות או JIA. מהי המחלה, מהי שכיחותה ומדוע היא פורצת? כתבה ראשונה... לכתבה המלאה
הטיפול בדלקת מפרקים של גיל הילדות הוא מקיף, כולל ורב מערכתי. אחד ההיבטים החשובים הכלולים בו הוא חיזוק הכושר הגופני.... לכתבה המלאה