מה זה טרשת נפוצה?
טרשת נפוצה היא מחלה של מערכת העצבים המרכזית שיכולה לגרום למגוון תופעות באיברים שונים בגוף. רוב המומחים מאמינים שמדובר במצב אוטואימוני בו מערכת החיסון תוקפת רקמות ואיברים בריאים בגוף. במצבים של טרשת נפוצה מערכת החיסון תוקפת את מעטפת המיאלין אשר אמונה על הגנה על סיבי העצב במוח, בחוט השדרה וכן גם עצבי הראייה. לצד זאת, המחלה עלולה לגרום לנזק ולהרס של סיבי העצבים[1].
משמעות המילה טרשת היא צלקת, הנובעת מהדלקתיות, והמילה נפוצה מיוחסת לריבוי הצלקות במערכת העצבים המרכזית.
על פי ההערכות העולמיות כ-2.8 מיליון אנשים חיים עם טרשת נפוצה כאשר שיעור החולים העולמי עולה בהדרגה[2].
איך מאפיינים טרשת נפוצה?
טרשת נפוצה עלולה לגרום למגוון רחב של תסמינים, חלקם אף נראים שגרתיים ועלולים להופיע עקב שלל מחלות אחרות, ואכן, הופעה של כל אחד מהתסמינים לבדו אינה מהווה לרוב סיבה לדאגה. כדי לאפיין טרשת נפוצה נהוג לבחון שילוב של כמה תסמינים, אשר עלול להעיד על התפתחות של המחלה. הנה כמה תופעות מוקדמות שכדאי להכיר.
4 סימנים מוקדמים שחשוב להכיר
1. טשטוש ראייה
קיימים מגוון גורמים שיכולים להוביל לבעיות ראייה. עם זאת, אם את/ה חווה אבדן או טשטוש ראייה בעין אחת המלווה בכאב ונמשך יותר מימים ספורים, מומלץ לפנות לרופא לבדיקה. חולי טרשת רבים מתארים את טשטוש הראייה כמו מבט דרך משקפי שמש מלאי אדים[3].
2. שיתוק פנים
שיתוק פנים הוא מצב בו מתרחש שיתוק בצד אחד של הפנים והוא נגרם לרוב בשל נזק לעצבי הפנים[3]. מדובר באחד מהתסמינים הראשונים לטרשת נפוצה. במחקר מסוים שבחן 107 חולים עם טרשת נפוצה נמצא כי 19.6% מהנבדקים סבלו משיתוק פנים במהלך תקופת המעקב שארכה כארבע שנים. בקרב כ-4% מהנבדקים, שיתוק פנים היה הסימפטום הראשון שבישר על המחלה וקדם להופעה של שאר התסמינים ב-6-36 חודשים[4].
3. חולשה או חוסר תחושה בגפיים
חולשה או חוסר תחושה בגפיים העליונות או התחתונות יכולים להיות סימן מוקדם לטרשת נפוצה. לצד זאת, גם צליעה מתמשכת ותחושת נימול יכולות לרמז על התפתחות של טרשת נפוצה אם הן נמשכות לאורך זמן[5].
4. סחרחורת מתמשכת וחמורה
סחרחורת יכולה כידוע להיגרם בשל מגוון רחב של סיבות, אולם אם מקורה בטרשת נפוצה היא תהיה לרוב חמורה יותר ותימשך מספר ימים. בקרב חולי טרשת, הסחרחורת עלולה להיות עוצמתית עד כדי כך שהיא תוביל לקשיי הליכה בשל הפגיעה בתחושת האיזון עקב המחלה[3].
ישנם שלושה סוגים של טרשת נפוצה:
- טרשת נפוצה התקפית הפוגתית PRMS - הסוג השכיח יותר של המחלה המתבטא בהתקפים (כפי שמתואר בהמשך בתסמינים) במשך למעלה מיממה ובהפוגה שמגיעה לאחריהם, שמובילה להפחתה או להיעלמות התסמינים.
- טרשת נפוצה מתקדמת משניתSPMS - נחשבת לסוג מתקדם יותר של טרשת התקפית הפוגתית, המתבטא בהתקף שלאחריו התסמינים מחמירים.
- טרשת נפוצה מתקדמת ראשונה PPMS – תחילה סוג זה של טרשת מתאפיין בהיעדר התקפים. עם הזמן המחלה מתקדמת, התסמינים עלולים להחמיר ואף ייתכנו בעיות תפקודיות ונכות.
התסמינים לטרשת נפוצה שונים ומגוונים, ותלויים בעצבים שנפגעו ומהי חומרת הפגיעה. במקרים החמורים, החולים בטרשת נפוצה מאבדים את היכולת ללכת או לדבר. לעתים קשה לאבחן טרשת נפוצה בשלבים הראשונים של המחלה, משום שבמקרים רבים התסמינים מופיעים וחולפים – לעתים הם נעלמים למספר חודשים.
טרשת נפוצה יכולה להופיע בכל גיל, אך בדרך כלל היא מתחילה להתפתח בין גיל 20 לגיל 40, ונשים נוטות יותר מגברים לפתח מחלה זו.
צילום: Shutterstock
-
טרשת נפוצה תסמינים
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
סיבוכים אפשריים
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: האם טרשת נפוצה היא קטלנית, מדבקת או תורשתית?
-
שאלה: אילו טיפולים אלטרנטיביים מומלצים לטרשת נפוצה?
-
שאלה: אילו סוגים של תומכנים (stents) ניתן להשתיל בצנתור לבבי?
-
שאלה: מהם התסמינים של טרשת נפוצה?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
תרופות קשורות
- אלמטוזומאב (למטרדה)
- נטליזומאב (טיסברי)
- אימונוגלובולין
- גלטירמר (קופקסון)
- דימתיל פומרט (טקפידרה)
- טריפלונומיד (אובג'יו)
- טטראקוסאקטיד
- טריאמצינולון
- מיטוקסנטרון (נובנטרון)
- אינטרפרון
- באקלופן
- פינגולימוד (גילניה)
-
בדיקות קשורות
- דיקור מותני
- בדיקת MRI
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- ריפוי בעיסוק
- טיפול תרופתי
-
מחלות קשורות
- תת-סוכר בדם
- נגיפי אנטרו
- נוירופתיה תורשתית
- הפרעות שינה
- סטרפטוקוקוס
מאמרים בנושא טרשת נפוצה
מלחמה משפיעה לרעה על בריאותם הגופנית והנפשית של המעורבים בה באופן ישיר, אך לא רק - גם האזרחים שנמצאים בעורף עלולים ... לכתבה המלאה
-
חסות
עד כמה שכיחה ספסטיות בקרב חולי שבץ, האם הטיפול בטוקסין מרפה שרירים בטוח, ואילו טריגרים עלולים להוביל להחמרה בתופעה?... לכתבה המלאה