דלג לתוכן

פסוריאזיס

Psoriasis
המומחים של Infomed מסבירים:

מה זה פסוריאזיס

פסוריאזיס היא מחלת עור נפוצה, שמשפיעה על מחזור החיים של תאי העור. כתוצאה מפסוריאזיס התאים מצטברים במהירות על פני השטח של העור ויוצרים קשקשים עבים וכסופים ורבדים מגרדים, יבשים ואדומים של עור, שלעתים אף גורמים כאב.

פסוריאזיס היא מחלה עיקשת, שנמשכת זמן רב (מחלה כרונית). קיימות תקופות בהן תסמיני פסוריאזיס משתפרים, או נכנסים להפוגה ותקופות בהן המחלה מחמירה.

לגבי חלק מהחולים, פסוריאזיס אינה יותר ממטרד. אצל חולים אחרים היא עלולה לגרום לנכות, במיוחד כשהיא קשורה לדלקת מפרקים.
אין מרפא לפסוריאזיס, אך הטיפולים יכולים לספק הקלה משמעותית. נקיטה באמצעים הקשורים בהרגלי החיים, כמו שימוש במשחת קורטיזון, וחשיפת העור לאור השמש הטבעי באופן מבוקר, עשויה להוביל לשיפור בתסמיני המחלה.

קיימים מספר סוגים של פסוריאזיס

פסוריאזיס רובדית. זהו הסוג הנפוץ ביותר,  פסוריאזיס רובדית גורמת לרבדים של עור יבש, מתקלף ואדום, המכוסים בקשקשים כסופים. הרבדים מגרדים ולעתים כואבים ויכולים להופיע בכל מקום בגוף, כולל באיברי המין וברקמות הרכות שבתוך הפה. יכולים להופיע רבדים ספורים או רבדים מרובים ובמקרים חמורים העור סביב המפרקים נסדק ומדמם. 

פסוריאזיס של הציפורניים. פסוריאזיס יכול לבוא לידי ביטוי על ציפורניי אצבעות הידיים והרגליים, הוא גורם לצלקות, לגדילה שאינה נורמלית ולשינוי בצבע הציפורניים. ציפורניים הנגועות בפסוריאזיס עלולות להשתחרר ואף להתנתק ממקומן. במקרים חמורים הציפורניים מתפוררות. 

פסוריאזיס טיפתית (גוטטה). סוג זה של המחלה תוקף בעיקר אנשים מתחת לגיל 30 והוא מתעורר בדרך כלל כתוצאה מזיהום חיידקי, כמו סטרפטוקוקוס בגרון. הוא מופיע כרבדים קטנים דמויי טיפה על הגב, הזרועות, הרגליים והקרקפת. הרבדים מכוסים בקשקשים עדינים ואינם עבים כמו רבדים טיפוסיים. יש מקרים בהם מופיע התקף אחד שנעלם בכוחות עצמו, ובמקרים אחרים ההתקפים חוזרים ונשנים, במיוחד בקרב אנשים הלוקים בזיהום ממושך בדרכי הנשימה. 

פסוריאזיס "הפוכה". מופיעה בעיקר בית השחי, במפשעה, מתחת לשדיים ומסביב לאיברי המין. פסוריאזיס הפוכה מתבטאת ברבדים חלקים של עור אדום ומודלק. היא שכיחה יותר בקרב אנשים שמנים, ומחמירה כתוצאה מחיכוך והזעה. 

פסוריאזיס פוסטולרית. זהו סוג בלתי נפוץ של המחלה, הוא יכול להופיע כרבדים נרחבים (פסוריאזיס פוסטורלי כולל), או בשטחים קטנים על הידיים, כפות הרגליים, או קצות האצבעות. בדרך כלל סוג זה של המחלה מתפתח במהירות, כאשר שלפוחיות מלאות מוגלה מופיעות שעות ספורות בלבד לאחר שהעור מאדים והופך רגיש. השלפוחיות מתייבשות תוך יום או יומיים, אך עלולות להופיע מחדש כל כמה ימים או שבועות. פסוריאזיס פוסטולרית כוללת יכולה לגרום אף לחום, צמרמורת, גירוד חמור ועייפות. 

אריתרודרמיה. זהו הסוג הכי פחות נפוץ של המחלה, אריתרודרמיה עלולה לגרום לכיסוי של כל הגוף בפריחה אדומה ומתקלפת, שעלולה לגרד או לצרוב קשות. היא עלולה להתעורר כתוצאה מכווית שמש חמורה, משימוש בקורטיקוסטרואידים, או בתרופות אחרות, או מסוג אחר של פסוריאזיס שאינו מטופל כראוי. 

דלקת מפרקים פסוריאטית. מתאפיינת בהופעת דלקת מפרקים המתאפיינת בכאב ונפיחות במפרקים. המחלה עלולה להוביל גם לדלקת בעיניים, כמו דלקת לחמית העין. התסמינים נעים בין קלים לחמורים. המחלה עלולה לגרום לקשיות ולנזק מתקדם במפרקים, אשר במקרים החמורים ביותר עלול להוביל לעיוות קבוע.

מה אסור לאכול לחולי פסוריאזיס

מחקרים מראים כי מזונות מסוימים עלולים לעורר תגובה דלקתית, בעיקר מזונות מעובדים מאוד, אשר גורמים למנגנוני ההגנה של הגוף לעבוד ביתר שאתרבים מהמזונות עתירי הקלוריות והשומן שבדרך כלל גם גורמים לעלייה במשקל מגבירים את הסיכון להשמנה, לסוכרת ולמחלות לב, הם גם דלקתיים. ישנן מספר קטגוריות של מזונות דלקתיים שעלולים להחמיר את תסמיני הפסוריאזיס:[1]

אלכוהול - צריכה מוגברת של אלכוהול גורמת לכבד לעבוד שעות נוספות, מה שמצריך מהגוף לייצר כימיקלים לחילוף חומרים של האלכוהולאלכוהול יכול גם לפגוע בחיידקים הטובים במעיים, מה שעלול להוביל לדלקת במעי הגס ובמעיים.

מוצרי חלב - מוצרים אלו נוטים להיות שומניים מאודמה שעלול להוביל לדלקת. כמו כן, חלב בקר מכיל קזאין, סוג של חלבון שחלק מהאנשים מתקשים לעכל. גם אנשים שאינם טולרנטים ללקטוז עלולים לגרות את מערכת העיכול ולהחמיר את הדלקת.

פחמימות מזוקקות - פחמימות מזוקקות הן מעובדות מאוד שאין בהן סיבים ודגנים מלאים והן נוטות להכיל הרבה סוכר, מה שעלול לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם. פחמימות מזוקקות גם מגבירות את תוצרי הגליקציה, שהם חומרים בדם שעלולים להוביל לדלקת.

שומנים רוויים ושומני טראנס - בשר אדום, גבינות שמנות, מזון מטוגן, מרגרינה, פאסט פוד וחטיפים מעובדים מעוררים דלקת בגוף. שומנים אלו מגדילים את כמות הכולסטרול LDL (הכולסטרול הרע) וייתכן קשר בין עודף שומן בגוף והחמרה בתסמיני פסוריאזיס.

סוכר - סוכרים במשקאות מומתקים, מיצי פירות, ממתקים, מאפים ועוד, נוטים להיות עשירים בסוכר. הגוף שלנו מייצר אינסולין כדי לעבד סוכר, אבל יותר מדי סוכר מאלץ את הגוף לאגור את האנרגיה הנוספת הזו בתאי השומן. בנוסף, מאכלים עתירי סוכר יכולים גם להוביל לרמות מוגברות של חלבונים דלקתיים בשם ציטוקינים. מחקרים מצביעים על כך שגם ממתיקים מלאכותיים כמו אספרטיים עלולים להוביל לדלקת.

גלוטן - אנשים עם פסוריאזיס נוטים לסבול יותר מצליאק. אצל אנשים עם צליאק, גלוטן, המצוי בחיטה ובכמה דגנים אחרים, גורם לתגובה אוטואימונית שגורמת לגוף לתקוף רקמות במעי הדק. קיימת סברה שהפחתת הגלוטן בתזונה מפחיתה התלקחות פסוריאזיס, גם בקרב אלו שאינם חולי צליאק.

  • פסוריאזיס תסמינים

    הסימנים והתסמינים של פסוריאזיס משתנים מאדם לאדם, אך הם יכולים לכלול אחת או יותר מהתופעות הבאות:
     

    • רבדים אדומים על העור, מכוסים בקשקשים כסופים.

    • נקודות קטנות מכוסות בקשקשים (נפוץ אצל ילדים).

    • עור יבש וסדוק ולעתים מדמם.

    • גרוד, צריבה או כאב.

    • ציפורניים מעובות, מצולקות או חרושות.

    • מפרקים נפוחים ונוקשים.

    רבדים על העור, כתוצאה מפסוריאזיס יכולים להופיע כנקודות מעטות של קשקשים ועד פריחות על שטח גדול, המכסות אזורים נרחבים. מקרים קלים של פסוריאזיס יכולים להיות מטרד בלבד. אולם מקרים חמורים יותר עלולים לגרום לכאב לנכות.

    רוב הסוגים של פסוריאזיס מתנהלים במחזורים, התקף שנמשך מספר שבועות או מספר חודשים נרגע לזמן מה, או אפילו נעלם לחלוטין. אולם ברב המקרים המחלה חוזרת בסופו של דבר.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
ד"ר גל מיכאלי-גלר
4.9
( 9 חוות דעת )
"מקצועיות,רגישות,זמינות"
קראו עליי עוד
פסיכיאטריה
ד"ר מאשה קרני
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר מאשה קרני מתייחסת למטופל בצורה רגישה, עם אמבפטיות, תמיד מחפשת דרכים לעזור, מקצועית ומקשיבה. תודה."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא פסוריאזיס

מה שחשוב לדעת על מחלות ראומטיות
מה שחשוב לדעת על מחלות ראומטיות
ד"ר אמיר שרעבי מאת: ד"ר אמיר שרעבי 01/03/2021

איזה גורם מרכזי עלול להוביל להתפתחות של מחלות ראומטיות, מהם סוגי המחלות העיקריים, איך מאבחנים ומטפלים בכל אחת מהמחל... לכתבה המלאה

להזין את העור בחורף דרך הצלחת
להזין את העור בחורף דרך הצלחת
איילת מריה מיטש, מערכת אינפומד מאת: איילת מריה מיטש, מערכת אינפומד 27/01/2014

שומן מתקשר הרבה פעמים למשהו שיש להימנע ממנו כמה שאפשר. מסתבר שצריכת שומן נכונה יכולה להפוך אותנו לבריאים ויפים יותר... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו