המומחים של Infomed מסבירים:
דיכאון פסיכוטי הנו תת סוג של דיכאון, אשר משתייך לקבוצת המכונה קבוצת הפרעות מצב רוח שכוללת מספר הפרעות בעלות סימפטומים של דיכאון.
דיכאון פסיכוטי כולל שילוב של סימפטומים של דיכאון מז'ורי/קליני עם סימפטומים של פסיכוזה ופוקד 15% - 19% מהלוקים בדיכאון מז'ורי. כמו כן, התופעה מופיעה במקרים נדירים מאוד של דיכאון אחרי לידה (בקרב 1% מהמקרים).
לרוב דיכאון פסיכוטי פורץ כאשר הסימפטומים הדיכאוניים מופיעים ברמת חומרה קיצונית ביותר, בייחוד במקרים בהם ישנה סכנה אובדנית, היפוכונדריה או חרדות אחרות ופגיעה קוגניטיבית.
דיכאון פסיכוטי – מאפייני ההפרעה
דיכאון פסיכוטי כולל סימפטומים של דיכאון קליני, כגון עצבות, ייאוש, היעדר עניין וחוסר יוזמה. לצד זאת מופיעים סימפטומים של התקף פסיכוטי ברמה משתנה. הסימפטומים הפסיכוטיים אשר מופיעים במסגרת דיכאון פסיכוטי, נחלקים לשני סוגים. הסוג הראשון, כולל סימפטומים פסיכוטיים אשר תואמים לתכנים הדיכאוניים. לדוגמא אילמות (אובדן היכולת לדבר) הזנחה עצמית חריפה, וסוגי דלוזיה אשר תואמים לתחושת העצב והייאוש. לדוגמא, מחשבות על קול אשר אומר לאדם שהוא חסר ערך. הסוג השני, כולל סימפטומים פסיכוטיים אשר מנוגדים לסימפטומים הדיכאוניים. כך לדוגמא, אדם עשוי לחוש מדוכא, ולצד זאת ישתף במחשבות גדלות, ובתחושה שיש לו ידע וכוחות מופרזים.
דיכאון פסיכוטי – אבחון וטיפול
דיכאון פסיכוטי עלול להיות מאתגר לטיפול כאשר אחד האתגרים המרכזיים מתייחס לאבחון התופעה, בכל הקשור ליכולת להבדיל בין דיכאון פסיכוטי לבין סכיזופרניה לסוגיה. לדוגמא, כאשר מדובר בדיכאון פסיכוטי הכולל סימפטומים דיכאוניים התואמים את הסימפטומים הפסיכוטיים, התמונה הקלינית של סכיזופרניה קאטטונית מאוד דומה. כמו כן, במקרים רבים הסימפטומים הפסיכוטיים מינוריים או חבויים. אבחון נכון חשוב ביותר, שכן הוא קובע הן את הטיפול והן את סיכויי ההחלמה. אתגר נוסף קשור לאיכות הטיפול. הטיפול בדיכאון פסיכוטי, מתבסס על שילוב של תרופות אנטי פסיכוטיות עם תרופות נגד דיכאון הניתנות במסגרת ייעוץ פסיכיאטרי עם מומחה. לעיתים משולבים גם טיפול בנזעי חשמל (ECT) או פסיכותרפיה כלשהי. יחד עם זאת, נמצא כי הסימפטומים לא פעם עמידים בפני טיפול, וכי במקרים רבים חל שיפור זמני אשר מלווה בהמשך בהתדרדרות נוספת. בשל מורכבות האבחון והטיפול, לצד הסכנה האובדנית, במקרים רבים קיים צורך בטיפול במסגרת של אשפוז פסיכיאטרי במשך משתנה. מקרים נוספים המצריכים התערבות טיפולית מהירה במיוחד הנם מקרים של דיכאון פסיכוטי המתפרץ במסגרת דיכאון שלאחר לידה. הטיפול במקרים אלו קריטי מתוך דאגה לא רק לאם, אלא לאיכות הקשר שלה עם התינוק ולשלומו.
כיום, ישנם אנשי מקצוע הטוענים כי דיכאון פסיכוטי אינו תת סוג של דיכאון מז'ורי, אלא הפרעה נפרדת. בין היתר, מתבססים הטיעונים על הבדלים נוירולוגיים בולטים בין שני המקרים. לעומתם, יש הטוענים כי מדובר ברצף בין שתי קבוצות של הפרעות, כאשר בקצהו האחד נמצאות הפרעות מצב רוח, ובקצהו השני הפרעות פסיכוטיות.
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
בדיקות קשורות
- אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול בדיכאון
- תרופות פסיכיאטריות
-
מחלות קשורות
- הפרעות נפש אורגניות
- חרדת פרידה
- הפרעות פסיכוסומטיות בילדים
- השמנת יתר
- כוריו-אתטוזיס