ההשלכות הן סיבוכים רפואיים, הפרעות תפקוד ואף מוות. הסיבוכים עלולים להתבטא בכל מערכות הגוף שקשורות לחוט השדרה מתחת לפגיעה. התפקוד שנפגע כולל פעולות יומיומיות כמו אכילה, לבישה, רחיצה, שליטה על סוגרים וניידות, וכן פעילות מינית, פוריות ויכולת לתרום לחיי המשפחה, להשתלב בעבודה ובמסגרות חברתיות.
לאחרונה, בתוצאות השלכות אלו חלה מהפכה, מהחשובות ברפואה, ולזכות גישה טיפולית חדשה שיושמה במחצית המאה שחלפה, ניתן לזקוף הישגים משמעותיים ביותר. במקרים זהים לאלו שבעבר הסתיימו במוות בתוך כשלוש שנים, חיים כיום עשרות שנים אחרי הפגיעה. כמו כן, הושגה החלמת עצבים ניכרת בקרב עד 75% מהנפגעים, ונוצרו הכלים לתפקוד עצמאי גם לאלה שנותרו עם נזק למערכת העצבים, ואשר בעבר לא היו כשירים לשרת את עצמם וודאי לא את סביבתם.
המהפכה הרפואית התרחשה, למרות שאין עדיין טיפול יעיל לתיקון חוט שדרה חבול בבני אדם. יש טיפולים ניסיוניים שהצליחו לקדם תהליכי החלמה בחוט שדרה חבול בבעלי חיים, ביניהם כאלה שמחדירים נוגדנים או תאים ייחודיים של המערכת החיסונית לאתר שניזוק, או באמצעות השתלת קטעי עצב או תאים עובריים למקום הפגיעה. אולם שנים רבות תעבורנה ככל הנראה עד שהטיפולים הללו יועילו לבני אדם שנפגעו. המהפכה בטיפול ובתוצאותיו התרחשה כתוצאה מחדירת ההכרה שגורל הנפגעים אינו מותנה בשלמות חוט השדרה. גם ללא תיקון הנזק העצבי עצמו, מניעת סיבוכיו ושחזור התפקוד מאפשרים החלמה ומשיגים את תכלית הטיפול הרפואי: שיפור ניכר בתוחלת החיים ואיכותם.
ההפרעה התפקודית תלויה בגובה הפגיעה ובחומרתה. נזק שלם בחלק העליון של חוט השדרה הצווארי עלול להביא לתלות מוחלטת בעזרת הזולת, ולשבש את הנשימה העצמונית. לעומת זאת, עם נזק חלקי או נזק בחלק התחתון של חוט השדרה הצווארי, ייתכן שנפגע יתפקד כמעט באופן עצמאי ויוכל להתהלך. כיווץ שרירים בלתי רצוני המלווה את השיתוק והמכונה "ספסטיות" גורם לרוב להחמרה בהפרעה התפקודית, אך לעיתים יש בו סיוע לתפקוד.
אבחון הסיבוכים, ההפרעות בתפקוד והטיפול בהם נעשים בעיקר במחלקות רפואת השיקום אשר מתמחות בטיפול בנפגעי חוט השדרה.
המגמות הטיפוליות והחברתיות הרווחות כיום מעניקות לנפגעי חבלה או מחלה שגורמת לשיתוק ארבעת הגפיים, מידה רבה של עצמאות בקבלת החלטות וחופש בבחירת פעילויות. רבים מהם כיום בעלי משפחות, הורים לילדים, פועלים למען עצמם וסביבתם, עובדים לפרנסתם וזוכים למעמד חברתי מכובד.
ד"ר עמירם כ"ץ
-
סיבות וגורמי סיכון
-
אבחון ובדיקות
-
סיבוכים אפשריים
-
טיפולים ותרופות
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
-
שאלה: אני משותק ונוטל באופן קבוע נוביטרופן 5 מ"ג 3 פעמים ביום ובקלוזל 10 מ"ג 3 פעמים ביום. אני בסין ואין לי מספיק תרופות. אילו תרופות אני יכול לבקש מבית המרקחת, שיהוו תחליף? הייתי בבית מרקחת ואין להם את התרופות האלו.
-
שאלה: תופעות לוואי הנובעות מאכילת פטריות רציתי לדעת האם ידועה איזושהי מחלה או תופעות לוואי הנובעות מאכילת פטריות. האם ידוע על איזה מחקר שמראה כי אכילת פטריות איננה מומלצת או לחילופין מומלצת ?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
-
טיפולים וניתוחים קשורים
- טיפול תרופתי
- ייעוץ פסיכולוגי
-
מחלות קשורות
- מומים מלידה של מערכת השתן
- תסמונת דאון
- הריון מולארי
- גליומה
- תסמונת עורק מזנטרי עליון
מאמרים בנושא שיתוק ארבעת הגפיים
אדם שהיה משותק בגלל ניתוק מלא של חוט השדרה שלו הצליח להשתקם, לעמוד ואף ללכת שוב בזכות ניתוח חדשני בפולין. חשיבותו ש... לכתבה המלאה