דלג לתוכן

מחסור בויטמין D

מחלות עצם מחוסר ויטמין D | Vitamin D Deficiency
המומחים של Infomed מסבירים:
התפקיד העיקרי של ויטמין D הוא שמירה על מאזן המינרלים בגוף, והדגש הוא על מאזן הסידן והזרחן. ויטמין D מגביר את ספיגת המינרלים במעי, מונע איבוד-יתר של מינרלים בכליה, ומבקר את כניסת המינרלים לעצם ויציאתם. בנוסף ממצאים חדשים מצביעים על תפקיד חשוב לוויטמין D בבקרת הגדילה של התאים, לרבות דיכוי הגדילה של תאים סרטניים והגברת הפעילות של המערכת החיסונית.
לוויטמין D יש שני מקורות:
יצירה עצמית בעור בהשפעת קרינה על-סגול. חומר המוצא 7-דהידרו-כולסטרול הופך לטרום-ויטמין D3 ובהמשך לוויטמין D3.
אספקה באמצעות המזון. ויטמין D עשוי להיכלל במזון שמקורו בבעלי חיים והוא זהה לחלוטין לוויטמין D3 המיוצר בגופנו. לעומת זאת ויטמין D2 מצוי במזון שמקורו מהצומח. התוצאה המטבולית באדם והפעילות הפיזיולוגית, של ויטמין D3 ושל ויטמין D2 זהות. ויטמין D מצוי בסוגי מזון כמו כבד, חלמון ביצה ושמן דגים. הצריכה היומית המומלצת היא 600-400 יחידות בי"ל (0.025 מ"ג = 1.0 בי"ל). ניתן לספק צריכה זו גם על ידי חשיפה לשמש. בארצות הברית נהוגה הוספה מלאכותית של ויטמין D לחלב ולמוצריו. בישראל מוסיפים ויטמין D לחלק מהשמנים וממוצרי המרגרינה.
בתהליך חילוף החומרים לויטמין D יש תפקיד חשוב ביותר: הכינוי ויטמין לתרכובת זו הוא היסטורי. ויטמין D הוא למעשה הורמון ממשפחת ההורמונים הסטרואידים. היצירה של הורמון זה בגופנו נמצאת בבקרה הדוקה ומנגנון הפעולה שלה דומה לזה של יתר ההורמונים הסטרואידים. ויטמין D חייב לעבור שינויים בכבד ובכליה לפני שהוא מפגין את פעילותו הביולוגית. בכבד עובר ויטמין D תהליך הידרוכסילציה שהתוצר שלו הוא 25-הידרוכסי-ויטמין D ( (25-OH-D. רובו המכריע של ויטמין D הופך לתוצר זה, וקביעת חומר זה בדם משקפת את מצבו של ויטמין D בגוף. בכליה חלה הידרוכסילציה נוספת ל-1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D ( (1,25(OH)2D. תוצר זה הוא הנגזרת ההורמונית הפעילה של ויטמין D. היצירה של 1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D בכליה נמצאת תחת בקרה הדוקה: במצב שבו רמת הסידן, או הזרחן נמוכה, או שרמת ההורמון של יותרת התריס בדם גבוהה, מתגברת יצירת הנגזרת הפעילה של ויטמין D, ולהיפך.
תזונה לקויה, מחלות בדרכי העיכול הפוגעות בספיגה ואי-חשיפה מספקת לשמש, גורמים למחסור בוויטמין D ) (Vitamin D Deficiency, לרמת סידן נמוכה בדם, להפרעות בהתגרמות העצם, ולמחלות: רככת בילדים ואוסטאומלציה במבוגרים.
כושר ספיגה ירוד של ויטמין D במעי, ויעילות נמוכה של הייצור העצמי של ויטמין D בזקנה, עלולים לגרום למחסור בוויטמין D ) (Vitamin D Deficiency בקשישים. לאחר שהובן תהליך חילוף החומרים של ויטמין D הוברר שמחלות כבד גורמות לרמות נמוכות של 25-הידרוכסי-ויטמין D בדם; שאי-תפקוד הכליות מוביל להפרעות ביצירת 1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D ושהפרעה דומה חלה במצב של תת-פעילות בלוטת התריס. במצבים אלה מתערער האיזון ברמות הסידן והזרחן בדם ומתפתחות מחלות עצם.
להיעלמות האסטרוגן אצל נשים בגיל המעבר השפעה שלילית על משק המינרלים כתוצאה מירידה ברמת הייצור של ה-1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D ומירידה ברמת הקולטנים ל-1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D. ירידה ברמה של 1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D ובפעילותו, מובילות לפעילות-יתר של בלוטת יותרת התריס ולהגברת תהליכי פירוק עצם המתבטאים באוסטאופורוזיס. בנוסף, ידועות שתי מחלות תורשתיות של עמידות לוויטמין D. בטיפוס 1 יש ייצור נמוך ביותר של 1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D, וטיפוס 2 מתאפיין בהיעדר קולטנים ל-1,25-דיהידרוכסי-ויטמין D בתאי המטרה. בשני המקרים התסמינים הם של מחסור בויטמין D ) (Vitamin D Deficiency.
  • מחסור בויטמין D תסמינים

    הסימפטומים של מחסור בויטמין D ) (Vitamin D Deficiency כוללים:
    עייפות כרונית
    כאבים כרוניים וממושכים באיברים שונים בגוף
    מחלות אוטואימוניות (כגון טרשת נפוצה, דלקת מפרקים וכו')
    מחסור בויטמין D עלול להגביר את הסיכוי לפתח סרטן
    אוסטאופורוזיס (החלשות איטית של העצמות כתוצאה מהידלדלות מאגרי הסידן בגוף)
    התפתחות של מחלות לב, לחץ דם גבוה והתקפי לב.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
ד"ר יזהר ארז
5.0
( 168 חוות דעת )
"הרופא הכי מקצועי שיש. קשוב, ענייני ובעיקר רגיש לכל שאלה ובקשה. ממליצה בחום לכל מי שרק מתלבטת"
קראו עליי עוד
עיניים
ד"ר אליק רוזנפלד
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מעולה מקצוען יחס טוב מאוד הכי טוב שיש"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא מחסור בויטמין D

האם ויטמין D  יכול להפחית את הסיכונים הכרוכים בקורונה?
האם ויטמין D יכול להפחית את הסיכונים הכרוכים בקורונה?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 14/04/2020

חוקרים רבים ברחבי העולם מחפשים אחר דרכים שיסייעו במיתון מחלת הקוביד 19. האם ויטמין D , הידוע גם כוויטמין השמש, יכול... לכתבה המלאה

12 סימנים שמעידים על מחסור של ויטמין D
12 סימנים שמעידים על מחסור של ויטמין D
מירי קליין, מערכת אינפומד מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד 24/09/2015

אם אתם עייפים כל הזמן, סובלים מכאבי שרירים או בעלי עור כהה - יש סיכוי גבוה שאתם סובלים ממחסור של ויטמין D. איך הוא ... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו