דלג לתוכן

בדיקת אלבומין (Albumin Test)

2 דקות קריאה

אלבומין הוא חלבון המיוצר בכבד ומהווה את החלבון העיקרי בדם – כ-60% מהחלבון שנמצא בדם. לאלבומין תפקידים רבים, והם כוללים בין היתר מניעת נזילות מכלי הדם, הזנת הרקמות, הובלת הורמונים, ויטמינים, תרופות, וחומרים כמו סידן ברחבי הגוף. 

מתי עושים את הבדיקה

בדיקת אלבומין במקרים רבים נמדדת כחלק מכלל בדיקות הדם השגרתיות.

כמו כן, במצבים מסוימים המתבטאים בצהבת, חולשה, איבוד משקל בלתי מוסבר, אובדן תיאבון, נפיחות של הבטן או הגפיים, שתן כהה או צואה בהירה וגרד, תתבצע בדיקת אלבומין יחד עם בדיקות נוספות, לצורך בחינה של הפרעות בכבד.

במצבים מסוימים של נפיחות מסביב לעיניים ובפנים, קצף או דם בשתן, ירידה בכמות השתן, בעיות במתן שתן, כאבים באזורי הגב שליד הכליות או לחץ דם גבוהה, ייתכן כי יהיה צורך בבדיקה של רמות האלבומין מחשש לתסמונת נפרוטית.

מחלות קשורות

  • מחלת כבד חמורה – מאחר שאלבומין מיוצר בכבד, רמות האלבומין יורדות עם ירידה ברמת התפקוד של הכבד, אך ירידה זו מתרחשת לרוב רק במקרה של פגיעה חמורה בכבד.
  •  מחלת כליה – אחד מתפקידיהן הרבים של הכליות הוא שימור החלבונים בדם, ובהם אלבומין. כאשר תפקוד הכליות מתפקדות כראוי, כמעט ואין אלבומין שהמופרש בשתן, אך כאשר תפקוד זה נפגע, היכולת הזו נפגמת גם היא והכליות מאבדות אלבומין וחלבונים אחרים דרך השתן. דבר זה קורה לעיתים קרובות במחלות כרוניות כמו סוכרת ויתר לחץ דם. בתסמונת הנפרוטית, הכליות מאבדות כמויות משמעותיות של אלבומין.

אוכלוסיות בסיכון

אנשים הסובלים ממחלת כבד כרונית ומהפרעות בכליות נמצאים בסיכון מוגבר לרמות לא תקינות של אלבומין בדם. כמו כן, אנשים הסובלים מבעיות במערכת העיכול, ולהם בעיה בספיגה תקינה של יסודות המזון, ואנשים הסובלים משלשול מתמשך, יכולים להציג רמות לא תקינות של אלבומין בבדיקת הדם שלהם.


אופן ביצוע הבדיקה

 

הבדיקה מתבצעת בבדיקת דם, כחלק מבדיקת כימיה בדם. 

ניתן לבצע גם בדיקה של רמת האלבומין בשתן באמצעות בדיקת שתן פשוטה, אשר יכול להדגים רמות גבוהות של חלבון בשתן (החלבון הנמדד הוא אלבומין).

הכנות לבדיקה

הבדיקה לא דורשת הכנות מיוחדת, אך היא לרוב מתבצעת כחלק מבדיקת כימיה בדם אשר דורשת צום של 8 שעות.

 

אזהרות

סיכון:

כתוצאה מבדיקת הדם עשוי להתפתח שטף דם באזור הדקירה.

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה:

מומלץ להתייעץ עם הרופא על התרופות שנוטלים לפני הבדיקה.

פענוח תוצאות

 

תוצאות הבדיקה נבחנות בהתאם לבדיקות נוספות שנלקחות באותו הזמן.

הערכים התקינים של האלבומין בדם נעים בין 3.5-5.2 גרם לדציליטר. אין ערכים מיוחדים לנשים, גברים, ילדים, או בהריון.

רמות אלבומין נמוכות עשויות להעיד על בעיה כרונית או בעיה זמנית שתיפטר מעצמה. כמו כן, הרמה של האלבומין בדם מושפעת ממצבים של ייצור מוגבר של חלבון, עלייה בפירוק חלבון, עלייה באיבוד חלבון או עלייה בנפח הדם, ולכן יש להתחשב בהיסטוריה הרפואית ובסימנים הנלווים לבדיקה.

ערך נמוך של אבלומין ייתכן במצב של מחלת כבד, מחלות כליה, תת-תזונה, תת-ספיגה, הריון ומחלות כרוניות.

ערך גבוה של אלבומין יכול להעיד על התייבשות, אך בדיקה זו אינה מיועדת לזיהוי בעיה זו.

 

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
פרופ' נתן גלוק
פרופ' נתן גלוק גסטרואנטרולוגיה
4.9
( 55 חוות דעת )
"קיבלתי את מלוא הזמן הנדרש ותשומת הלב, הרגשתי שפרופסור נתן גלוק היה קשוב לצרכים שלי ונתן לי הסבר מפורט על כל השלבים הבאים של המשך הטיפול בי"
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לפנימית ולגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד

שאלות מתוך פורום מניעת אבני כליה

בניהול ד"ר דוד טובבין
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו