דלג לתוכן

בדיקת אנדוסקופיה (Endoscopy)

כף יד
3 דקות קריאה

אנדוסקופיה היא שם כללי לבדיקות העושות שימוש במכשירי אנדוסקופ שונים. הבדיקה מתייחסת בדרך-כלל לבדיקה של דרכי העיכול העליונות, ולכן לעיתים נקראת גם גסטרוסקופיה. עם זאת, בדיקות אנדוסקופיה נקראות בהתאם לאיבר אותו הן בוחנות. כך לדוגמא אנדוסקופיה גניקולוגית של הנרתיק וצוואר הרחם תקרא קולופוסקופיה והיא מתבצעת באמצעות קולפוסקופ, ובדיקה של דרכי העיכול התחתונות נקראת קולונוסקופיה ומתבצעת באמצעות קולונוסקופ. 

בדיקת אנדוסקופיה של דרכי העיכול העליונות בדרך-כלל כוללת החדרת צינור (אנדוסקופ) ארוך וגמיש לתוך הוושט דרך הפה. מצלמה זעירה בקצה המכשיר מאפשרת בדיקה של הוושט, הקיבה והחלק העליון של המעי הדק (התרסריון).

המכשיר בו משתמשים, כאמור, נקרא אנדוסקופ, והוא בנוי מסיבי זכוכית אשר מאפשרים מעבר של אור (סיבים אופטים) - סיבים אלו מוקפים במעטפת מחומר פלסטי. באנדוסקופ קיימים מספר פתחים אשר דרכם מתאפשר מעבר של מכשיר לצורך ביצוע טיפולים ולקיחת דגימה מהאזור הנבדק. דגימה זו אינה כרוכה בכאב משום שהרקמות הנדגמות אינן מכילות עצבי תחושה. כמו כן, מכשיר האנדוסקופ מאפשר הוצאה של גופים זרים באמצעות מכשירים המוחדרים דרכו. 

מידת הגמישות ואורך המכשיר תלויים בסוג הבדיקה שמתבצעת. כך למשל אנדוסקופ ישר משמש לבדיקת מפרקים, בעוד אנדוסקופ גמיש עוזר בבדיקה של המעי הגס.

מחלות קשורות

המחלות הקשורות בבדיקה, כאמור, תלויות בסוג הבדיקה אותה יש לבצע.

בדיקת הגסטרוסקופיה לדוגמא משמשת לבחינה של הגורמים לכאבי בטן או חזה, בחילות והקאות, צרבות, דימום, או הפרעות בבליעה. כמו כן, בדיקות האנדוסקופיה השונות יכולות לעזור בזיהוי דלקת, כיבים וגידולים.

מתי עושים את הבדיקה

בדיקות אנדוסקופיות מתבצעות בין היתר למטרת סקר ומניעה של סרטן. לדוגמא, קולונוסקופיה יכולה לשמש כחלק מבדיקת סקר לסרטן המעי הגס. כמו כן, הבדיקה יכולה לשמש למטרת אבחון או למציאת גורמים לתסמינים שונים, ובהתאם לתסמינים נבחר סוג הבדיקה.

בנוסף, הבדיקה יכולה גם להתבצע למטרת טיפול. הטיפולים אותם ניתן לתת באמצעות מכשירי האנדוסקופ השונים כוללים:

• לפרוסקופיה (טיפול למצבים הקשורים לאיברי הבטן ולאגן).

• טיפול בלייזר.

• ניתוחים אנדוסקופים שונים.

• מתן תרופות דרך אנדוסקופ.

• ועוד.

צילום: Shutterstock

אוכלוסיות בסיכון

אוכלוסיות הסיכון לבדיקה תלויים בסוג הבדיקה. בחלק מהמקרים הבדיקה נעשית כבדיקת סקר לאוכלוסיה בסיכון כמו במקרה של קולונוסקופיה, המומלצת לכלל האוכלוסייה מעל גיל 50 ועד גיל 74. 


אופן ביצוע הבדיקה

אופן ביצוע הבדיקה תלוי בסוג הבדיקה שנבחרה, וכך גם נבחרת סוג ההרדמה וזמן האשפוז, אם בכלל יהיה דרוש.

בדיקת הגסטרוסקופיה, לדוגמא, מתבצעת בהרדמה מקומית של אזור הלוע. ההרדמה ניתנת באמצעות תרסיס של חומר מרדים. במשך הבדיקה ניתנות דרך הווריד תרופות מרגיעות ותרופות להפחתת הרוק והרפיית השרירים. בעת הבדיקה, המטופל שכוב על צידו השמאלי, כאשר הראש מוטה מעט כלפי מעלה. במרבית המקרים נעשה שימוש בפיה דרכה נכנס האנדוסקופ, על מנת להגן על המכשיר מפני נשיכה. לאחר ביצוע ההכנות, האנדוסקופ מוחדר דרך הפה. פעולה זו מייצרת תחושת לחץ ומלאות בקיבה. בזמן החדרת המכשיר יש לבצע פעולות בליעה. יש לציין כי הבדיקה עצמה לא נעימה, אך היא אינה כואבת, ונמשכת בדרך-כלל דקות ספורות בלבד.

הכנות לבדיקה

לפני הבדיקה יש להיות בצום של 8-12 שעות. יש להסיר אודם, משקפיים ושיניים תותבות באם קיימות. 

כמו כן, לפני ביצוע הבדיקה לעיתים יש לתת דגימת שתן, ובנוסף, מחט דקה תוחדר לווריד לשם מתן תרופות במהלך הפרוצדורה.

• יש ליידע את הרופא או הרופאה המטפלים על תרופות שנוטלים באופן קבוע, לעיתים מומלץ להפסיק ליטול מדללי דם מספר ימים לפני הבדיקה. כמובן שיש להתייעץ עם הרופא או הרופאה המטפלים לגבי הפסקה וחזרה לטיפול התרופתי. 

• חשוב ליידע את הרופא/ה במידה ויש לך פצעים בפה, בלוע או בוושט, במקרה של בדיקה המתבצעת דרך הפה.

אחרי הבדיקה

לאחר הבדיקה יש לשהות בחדר התאוששות במשך כרבע שעה עד חצי שעה.

בהתאם לסוג ההרדמה והתרופות שניתנו, בדרך כלל במשך כשעתיים לאחר הבדיקה מומלץ שלא לבצע פעולות לבד וכמובן שלא לנהוג.

לאחר הבדיקה יש להישאר בצום במשך כשעה.

תלוי בסוג הבדיקה שבוצעה, הבדיקה עשויה לגרום לאי נוחות בבליעה ואף למעט קשיים בבליעה בשל ההרדמה שניתנת לאזור הלוע במקרה של גסטרוסקופיה.

יש לפנות לקבלת טיפול רפואי מיידי במידה ולאחר הבדיקה מתפתחים אחד מהתסמינים הבאים: חום, הקאות, כאבים בחזה, שינויים בצואה, קוצר נשימה, כאבי בטן חריפים ותסמינים חריגים אחרים.

תופעות לוואי ואזהרות שאחרי הבדיקה: הסיכונים שעולים מהבדיקה תלויים בסוג הבדיקה.

אזהרות

הריון:

נדיר הצורך בבדיקה אנדוסקופית שנעשית בזמן הריון, אך הסיבוכים שעלולים להתפתח מהבדיקה כוללים היפוקסיה (מחסור בחמצן בתאי הגוף) של העובר וחשיפה לקרינה. עם זאת, הבדיקה בזמן ההריון באופן כללי היא בטוחה, אך מומלץ לדחות אותה לטרימסטר השני ולהשתמש במינון הנמוך ביותר האפשרי של חומרי הרדמה, אם בכלל.

הנקה:

לא קיימים סיכונים מיוחדים בזמן הנקה.

תינוקות וילדים:

לא קיימים סיכונים מיוחדים לתינוקות וילדים.

קשישים:

לא קיימים סיכונים מיוחדים לקשישים. 

נהיגה:

לאחר הבדיקה בדרך כלל מומלץ שלא לנהוג.

אלכוהול:

אין הנחייה מיוחדת באשר לשימוש באלכוהול.

פענוח תוצאות

תוצאות הבדיקה מתקבלות לאחר הבדיקה בהתאם למצב המטופל ולסוג הבדיקה. כך למשל, במידה והתבצעה בדיקת גסטרוסקופיה לבחינה של כיב, הרופא יכול לדווח על הממצאים של הבדיקה מיד בתום התהליך. במידה ונלקחו דגימות, יהיה צורך להמתיך לתוצאות הבדיקה מספר ימים ולעיתים אף שבועות.

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר אלי דריזין
ד"ר אלי דריזין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 24 חוות דעת )
"חויית טיפול מצויינת"
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"הגענו אל ד״ר גיל באר עקב ממצא בלב העובר, קיבלנו יחס אישי והסברים מעמיקים הרבה מעבר למצופה !! מעבר לכך שהוא רופא מדהים ומבין בתחומו הוא גם בן אדם אנושי ומקסים שתמיד ישמח לעזור לייעץ ולתת מזמנו האישי ! מומלץ מומלץ מומלץ !!!!!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

מאמרים בנושא אנדוסקופיה

גילו לכם פוליפים? כך תדעו מתי זה מסוכן
גילו לכם פוליפים? כך תדעו מתי זה מסוכן
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 14/02/2022

במקרים רבים אבחון אצל הרופא/ה מסתיים בזיהוי פוליפים, כשהנפוצים ביותר שיוסרו הם פוליפים במעי הגס ופוליפים ברחם. מה ז... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום גסטרו

בניהול פרופ' דן קרטר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו