חומצה הומוונילית שייכת למשפחת הקטכולאמינים ונוצרת כתוצאה מפעילות של אנזים על הדופאמין. הפעילות הזו יוצרת חומר בשם methoxtyramine, שכאשר הוא עובר דה אמינציה (הוצאת מולקולה הכוללת חנקן ושני מימנים) נוצרת חומצה הומוונילית. בדיקת חומצה הומוונילית בשתן ב-24 שעות היא בדיקת שבודקת את ממוצע רמות החומצה בשתן במהלך יממה שלמה[1].
צילום: shutterstock
מטרת הבדיקה
מטרת בדיקה זו הינה לבדוק את רמות החומצה, כאשר רמות גבוהות מהרגיל (מעל 70%) יכולות להעיד על הגידול נוירובלסטומה - גידול אנדוקריני (הורמונלי) שנובע לרוב מבלוטת יותרת הכליה (האדרנל). למעלה ממחצית מקרי מחלה זו מופיעים בילדים עד גיל שנתיים, והיא מופיעה באופן שווה בין גברים לנשים[2]. בנוסף רמות גבוהות יכולות להעיד על הגידול הנוירואנדוקריני פאוכרומוציטומה שאף הוא מצוי בבלוטת יותרת הכליה (האדרנל) וגורם להפרשה מוגברת של קטכולאמינים - אפינפרין נוראפינפרין לזרם הדם[2].
מחלות ומצבים בריאותיים שאותם הבדיקה יכולה לזהות
גאנגליונוירומה- המצב שפיר בצעד שלפני ההפיכה לנוירובלסטומה[3].
בשלושת הימים שלפני הבדיקה יש להימנע משתיית קפה, תה וקקאו, כמו גם להימנע מאכילת שוקולד, וניל ובננות. בנוסף, יש לצמצם צריכת אספירין ולבצע את איסוף השתן כאשר נמצאים ברגיעה ולא במצבי לחץ. הבדיקה מבוצעת ע"י איסוף שתן במשך 24 שעות. ראשית יש לקום בבוקר ולרוקן את שלפוחית השתן מבלי לאסוף את השתן, לרשום את השעה ולהתחיל לאסוף את השתן במיכל ייעודי לכך למשך 24 שעות עד לבוקר המחרת, כך שבכל פעם בה הולכים לשירותים השתן נאסף לאותו המיכל. הרעיון באיסוף שתן מתמשך במשך 24 שעות הוא בכך שישנן שעות בהן קיימת הפרשה מוגברת ושעות שבהן קיימת הפרשה מופחתת של קטכולאמינים, כך שלקיחת דגימה אקראית לא תשקף בהכרח את המצב האמיתי בשתן. איסוף של 24 שעות, לעומת זאת, יגרום למציאת הממוצע הנכון של הפרשת חומרים אלו בשתן[5]. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת עד לקבלת התוצאות.לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.
אזהרות
סיכון: מדובר בבדיקת שתן רגילה. לא ידועים סיכונים מיוחדים.
פענוח תוצאות
ערכי נורמה הבדיקה נמדדת בערכים של מיליגרם ליום mg/day)) - הערך התקין הוא מתחת ל-8. [6] לחילופין, הבדיקה יכולה להימדד בערכים של מיליגרם לגרם קריאטינין (mg/g creatinine), כאשר הערך התקין לילדים הוא בין 4-40 ובמבוגרים 2-4. [6]
תוצאה מעל הנורמה חוסר באנזים דופמין בטא הידרוקסילאז, רמות L-DOPA גבוהות, נוירובלסטומה, גאנגליונוירומה, פאוכרומוציטומה[7].