דלג לתוכן

בדיקת מיון סוגי נוגדנים בדם (IMMUNOTYPING SERUM TEST)

גסטרו
3 דקות קריאה
בדם שבגופנו מצויים מספר חלבונים שונים, כאשר החלבון אלבומין מהווה למעלה ממחציתם. חומר זה מיוצר בכבד ומשמש כנשא המוליך בזרם הדם את החמצן, התרופות, ההורמונים ועוד. קבוצת חלבונים עיקרית נוספת היא הגלובולינים, אשר מחולקים לשלוש קבוצות: אלפא, בטא וגמא, והם משמשים למספר תפקידים, כשהעיקרי בהם הוא ייצור נוגדנים וזאת  ע"י גמא גלובולין[1].
נוגדנים מהווים גורם מגן בגוף האדם מפני פולשים זרים, והם מורכבים משני חלקים עיקריים: שרשרת כבדה ושרשרת קלה. לשרשרת הכבדה ישנן 5 אפשרויות - IgG, IgM, IgA, IgD, IgE, ואילו לשרשרת הקלה ישנן שתי אופציות בלבד - קאפה ולמבדה. הרכב הנוגדן וכמותו יכולים להעיד על תקינותו או לחילופין על חשד להימצאות מחלה מסוימת בגוף האדם[1].

אחות מבצעת במטופלת בדיקת דם לצורך מיון סוגי נוגדנים בדם
צילום: shutterstock


מטרת הבדיקה
כאשר ישנו חשד עקב תסמינים או אינדיקציה אחרת למספר מחלות אשר מאופיינות בכך שישנו מספר גבוה או נמוך יותר מהרגיל של אחד ממגוון סוגי החלבונים בדם: אלבומין, או אחת ממשפחות הגלובולינים או גאמאגלובולינים, אשר יכולים להיות פוליקלונליים (מרובים אך שונים), או מונוקלונליים (מרובים וזהים האחד לשני), חלבוני סרום הדם נשלחים לבדיקת אלקטרו פורזה בה הם מורצים על מצע ומתחלקים לסוגיהם[2].                                                                                                                                          
בדיקה זו הינה בדיקת המשך לבדיקת אלקטרופורזה, בה סרום הדם מורץ על מצע ומתחלק לסוגי החלבונים השונים, כך שאם מתקבל משקע של חלבון מסוים אשר אינו תקין בכמותו, דגימה ממנו תישלח למיון סוגי נוגדנים בדם, אשר תיתן תשובה לגבי סוג הנוגדן הספציפי המוגבר. בדיקה זו היא בדיקה מעבדתית מתקדמת בה אף ניתן לזהות את סוג הנוגדן הספציפי מתוך משפחת נוגדני הגמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית), שכמותו מוגברת ושונה מהרגיל, וע"י כך ניתן לאבחן או לשלול חשד למחלה מסוימת ולהתחיל ולתת טיפול מתאים למחלה זו[2].           

מחלות ומצבים בריאותיים שאותם הבדיקה יכולה לזהות
רמת נוגדנים גבוהה מהרגיל יכולה להעיד על מיאלומה נפוצה, עמילואידוזיס, מאקרוגלובולינמיה ע"ש Waldenström’s,  MGUS- גמופתיה חד שבטית בעלת משמעות לא מוגדרת, שחמת הכבד ולימפומה. רמת נוגדנים נמוכה תימצא במחלות א-גאמאגלובולינמיה והיפוגלובולינמיה[3].

אופן ביצוע הבדיקה

הבדיקה היא בדיקת דם הנלקחת מהוריד במבחנה כימית. לאחר מכן הבדיקה מועברת למעבדה, שם היא נבדקת עד לקבלת התוצאות.
אין הנחיות מיוחדות לפני הבדיקה.
לאחר הבדיקה יש לפנות לרופא המטפל להמשך בירור במידת הצורך.

אזהרות

סיכון:

מדובר בבדיקת דם רגילה. לא ידועים על סיכונים מיוחדים.

פענוח תוצאות

ערכי הנורמה: אי הימצאות פיק חריג בהרצת הנוגדנים [4].
הבדיקה נמדדת בכמות המשקע של כל אחד מסוגי החלבונים בדם מתוך כמות החלבון הכללית, בערכים של מיליגרם לדציליטר (mg/dl) [4]:
רמת IgA תקינה- 70-350
רמת IgD תקינה- 0-14
רמת IgE תקינה -1-87
רמת IgG תקינה – 700-1700
רמת IgM תקינה – 50-300
רמת kappa תקינה - 0.33-1.94
רמת Lambda תקינה - 0.57-2.63
יחס Kappa/lambda תקין - 0.26-1.65
תוצאה מעל הנורמה:  רמת גאמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית) גבוהה יכולה להעיד על מיאלומה נפוצה, עמילואידוזיס, מאקרוגלובולינמיה ע"ש Waldenström’s, MGUS - גמופתיה חד שבטית בעלת משמעות לא מוגדרת, שחמת הכבד, לימפומה, לוקמיה, פרוטינוריה ע"ש בנס ג'ונס[5].
תוצאה מתחת לנורמה: רמת גאמא גלובולין חד שבטית (מונוקלונלית) נמוכה תימצא במחלות א-גאמאגלובולינמיה והיפוגלובולינמיה [5].

רמת סיכון:

נמוך
[1] J Allergy Clin Immunol. 2010 Feb; 125(202): S41–S52.doi: 10.1016/j.jaci.2009.09.046
[2] Katzmann JA, Clark R, Wiegert E, et al. Identification of monoclonal proteins in serum: a quantitative comparison of acetate, agarose gel, and capillary electrophoresis. Electrophoresis 1997; 18:1775.

[3] UPTODATE- Laboratory methods for analyzing monoclonal proteins- //www-uptodate-com.rproxy.tau.ac.il/contents/laboratory-methods-for-analyzing-monoclonal-proteins?search=protein%20electrophoresis&source=search_result&selectedTitle=1~150&usage_type=default&display_rank=1
[4] JAMESON, FAUCI, KASPER, HAUSER, LONGO, LOSCALZO, "HARRISON MANUAL OF MEDICINE" 20th Edition, aboratory Values of Clinical Importance, p.2760
[5] Katzmann JA, Clark R, Sanders E, et al. Prospective study of serum protein capillary zone electrophoresis and immunotyping of monoclonal proteins by immunosubtraction. Am J Clin Pathol 1998; 110:503.
רופאים בתחום
ד"ר הילטון קנגיסר
ד"ר הילטון קנגיסר רפואת שיניים
4.9
( 30 חוות דעת )
"אדיבות, ענה לכל שאלותי בסבלנות רבה, הסביר על כל פעולה שביצע, דאג לשאול לשלומי בכל מהלך הטיפול, ובעיקר האוירה בחדר הייתה נינוחה ונעימה, בלי לחץ, הרגשתי שאני בידיים בטוחות. ועם כל זאת נראה שהוא לא מתפשר על עבודה מושלמת. בתודה ובהערכה"
 אלעד יצחקוב
אלעד יצחקוב רפואה משלימה
5.0
( 18 חוות דעת )
"אלעד פשוט קוסם! כל אדם בעולמנו צריך אלעד לצד הרפואה הקונבנציונלית כדי להיות באמת במיטבו ולפתור בעיות שלכאורה הרופאים לא יודעים/מנסים לפתור. וההקלה מיידית. פשוט קוסם!!!!"
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 53 חוות דעת )
"ראשית ההתייחסות הראשונית היתה מקצועית אישית וחמה התיחסות של דר' תמיר עניינית מקצועית ויותר מכל אדם מקסים תודה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו