דלג לתוכן

בדיקת מיקרוסקופיה לנוזל סינוביאלי בברך (KNEE FLUID MICROSCOPY)

ערוץ האורתופדיה
2 דקות קריאה
כאבי ברכיים הם בעיה נפוצה באוכלוסיות ובגילאים שונים, הנגרמת במקרים רבים בשל דלקת פרקים[1]. בין הסיבות לדלקות בברכיים ניתן למצוא גורמים מכניים (שחיקה של המפרק לאורך זמן), מחלות אוטואימוניות, שבהן מערכת החיסון תוקפת מרכיבים שונים של המפרק, וגם סיבות זיהומיות – חשיפה של אזור המפרק לגורם מחולל (חיידק, נגיף, פטריה). על מנת לאבחן ביסודיות את הסיבה לכאבים, ניתן לבצע ניקור מפרק – חדירה לחלל המפרק באמצעות מחט ושאיבת נוזל מפרק (נוזל סינוביאלי) המיוצר על ידי תאים סינוביאליים. לאחר הניקור ובאמצעות מיקרוסקופ ניתן לנתח את הרכבו של הנוזל הסינוביאלי על מנת לעמוד על סיבת הדלקת[2].

מטרת הבדיקה

הבדיקה משמשת ככלי באבחנת דלקת במפרק הברך ובקביעת הגורם לכאבי ברכיים[3].

מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות

[3]
דלקת זיהומית במפרק הברך – חשיפת אזור המפרק לגורמים זיהומיים שונים, לרוב חיידקים (S. aureus מהווה את הגורם הנפוץ ביותר). הגעת אותם גורמים אל המפרק מתאפשרת לרוב בשני אופנים – חשיפה ישירה מהסביבה החיצונית דרך חבלה ופצע פתוח שמזדהם, או דרך זרם הדם בחולים עם זיהום של זרם הדם (הגורם המחולל מגיע ביחד עם אספקת הדם הנורמלית למפרק).

דלקת אוטואימונית – מתרחשת כחלק מהפרעות אוטואימוניות שונות בהן מערכת החיסון תוקפת מרכיבים שונים ברקמות בריאות בגוף ומייצרת תגובה דלקתית, לעתים גם במפרקים. דלקת מפרקים עלולה להיגרם כחלק ממחלת הזאבת (לופוס), פסוריאזיס, דלקת מפרקים שגרונית ועוד.

שיגדון או שיגדון מדומה (גאוט) – מחלת פרקים בה הצטברות של קריסטלים של חומצה יורית או סידן גורמת להתפתחות דלקת וכאב במפרק הנגוע.

דימום למפרק הברך (המארתרוזיס) – עלול להיגרם כתוצאה מחבלה, המופיליה, תהליך סרטני ועוד.

התסמינים העיקריים המופיעים בדלקת ברכיים הם:
 
  • כאב במפרק הנגוע.
  • נפיחות ואודם.
  • הגבלה בטווח התנועה.
  • חום.

אוכלוסיות בסיכון

מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה וכאשר יש חשד לדלקת או פגיעה במפרק הברך. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[3].

אופן ביצוע הבדיקה

[4]
לא נדרשות הכנות מוקדמות לביצוע הבדיקה. מטופל.ת הנוטל.ת מדללי דם נדרש.ת להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת לפני הבדיקה. תרופות אלו עשויות להשפיע על היכולת לבצע את הבדיקה.

לעתים הבדיקה תבוצע תחת הרדמה מקומית שתוחדר לאזור המפרק באמצעות מחט דקה. לאחר מכן, מחט עבה יותר תשמש לניקור המפרק ולשאיבת דגימה של נוזל סינוביאלי.

אין הנחיות מיוחדות לאחר הבדיקה. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים.

אזהרות

סיכון: בבדיקה זו קיים סיכון לדימום אל תוך חלל מפרק הברך וזיהום של המפרק (נפוץ יותר בניקורים חוזרים)[4].

פענוח תוצאות

[4]
תוצאה שלילית
עיבוד הדגימה לא הביא לזיהוי גורם לדלקת. משמעות תוצאה שלילית היא שהגורם אינו ניתן לזיהוי בבדיקה מיקרוסקופית או כי מדובר בבדיקה שלילית-כוזבת.

תוצאה חיובית
מעידה כי זוהה מרכיב חריג בנוזל הסינוביאלי. בתוצאות הבדיקה יצוינו הממצאים והאבחנה האפשרית בהתאם.

רמת סיכון:

נמוך
רופאים בתחום
 דנה רובין
דנה רובין טיפול בכאב
4.9
( 16 חוות דעת )
"היה לי מדויק ההסבריח גרמו לי להתרגש בכל נימי לבבי ונפשי נרגעה הכאב נעלם זה היה מפגש ששוחחתי עם הנשמה שלי !!! חזק!!!"
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
ד"ר אמיר סוכר
ד"ר אמיר סוכר כירורגיה של היד
5.0
( 9 חוות דעת )
"ד"ר אמיר סוכר כמו שאני קוראת לו "הרופא הקוסם" . הגעתי עם בעיה קשה וד"ר אמיר סוכר העניו הצנוע והשקט ועם ידע רב ומקצוענות פתר לי אותה , בעזרת ידיו העדינות והטיפול שעשה לי , הביא אותי למצב של תפקוד מלא , יישר כח ד"ר אמיר סוכר !"

שאלות מתוך פורום פיברומיאלגיה

בניהול ד"ר יונתן וולמן
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו