פורום פסיכוגריאטריה - עמוד 12
ד"ר עופר בר
ד"ר עופר בר פסיכוגריאטר בעל מרפאה פרטית בתל אביב.
ד"ר בר כיהן כסגן מנהל מחלקת שיקום לב במרכז רפואי גריאטרי.
ד"ר בר מקדיש את כל הזמן, הידע והמאמצים על מנת לאבחן את מקור הבעיה ולמצוא את הפתרון הטוב ביותר.
ד"ר בר מגיע במקרים רבים לבית המטופל בכדי לחסוך ממנו את הטירחה בהגעה למרפאה וגם בכדי ללמוד על המטופל בסביבה הטבעית שלו.
053-2264684
-
מתח קשה ודכאון בקורונהאור 23/10/2021 | 22:57שלום דוקטור בר. יש לאמא מתח קשה שעלה בסגרים. ניסינו ואבן ולא עזר לה וגם לוריבן. מה אתה ממליץ?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
חרדה ודכאון
דר' עופר בר 24/10/2021 | 04:40שלום אור. מגפת הקורונה אכן החמירה את הבעיות הנפשיות איתן מתמודדים קשישים (וגם קבוצות גיל אחרות). ואבן, לוריואן דומיהם שייכים לקבוצת הבנזודיאזפינים. קבוצה זו אינה מומלצת לאנשים מבוגרים בגדול, עקב סיכון לנפילות, לירידה קוגניטיבית, למצב בלבולי חריף (דליריום) ולתופעות לוואי אחרות. הטיפול המומלץ בהפרעות דכאון ובחרדה הוא בתרופות מקבוצת ה SSRI (ציפרלקס, לוסטרל וכו), SNRI (אפקסור, סימבלטה) ואחרות (מירו, זייבאן, טרזודיל ועוד). לא נמצא שתרופה מסויימת יעילה יותר מאחרות. תכנית הטיפול צריכה להיקבע על ידי הפסיכוגריאטר המטפל, וכוללת גם טיפול שאינו תרופתי. לגבי תרופה מקבוצת הבנזודיאזפינים - ישנה התוויה לקחתם במקרים מסויימים באוכלוסייה המבוגרת, אך זאת רק לאחר ייעוץ של פסיכו- גריאטר ובמינון נמוך (עם עליה איטית והדרגתית במינון, במידה ונדרש), ותוך ניטור של התגובה לתרופה ותופעות הלוואי. יש לזכור שתרופות אלה ממכרות (בכל קבוצת גיל), ולכן מומלץ להיות במעקב רפואי בתקופה בה נוטלים את התרופה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
חרדה ודכאון
-
הפסקת אכילהמלכה 05/10/2021 | 08:15אימי חולת אלצהיימר מסרבת לאכול לשתות וליטול כדורים. רופא בית האבות שבו היא נמצאת הודיע לנו שמכניסים לה זונדה. לאור חוסר המידע שיש בידינו הסכמנו. שאלתי היא האם היה נכון להסכים? מה ההשלכות לגביה? האם לא הייתה כאן אנוכיות מצידנו? ומהי ההחלטה הנכונה? אגב היא במצב מתקדם מאודהוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
הפסקת אכילה בדמנציה מתקדמת
דר' עופר בר 08/10/2021 | 05:00שלום רב. בדמנציה בשלביה הסופיים שכיח שהאדם מסרב לאכול. עם זאת מומלץ להאכילו באיטיות בכפית (בשלב הזה לרוב יש מטפלת צמודה ויש לבקש ממנה לעשות זאת. ניתן לעשות זאת גם במסגרת בית אבות). אני לא ממליץ על החדרת זונדה או גסטרוסטום עקב נזק רב יותר מהתועלת. אספירציה (שיאוף לריאות) תתכן גם בהזנת זונדה/ גסטרוסטום וההתערבות הפולשנית מרעה את איכות חיי המטופל במחיר של עלייה זניחה בתוחלת חייו. לגבי רופא המחדיר זונדה למטופל- עליו לקבל הסכמה מדעת לתהליך מצד האפוטרופוס שלו. שאלה בטלפון אינה מספיקה לצורך זאת, קרי עליו להסביר לאפוטרופוס על מהות ההליך, נזק מול תועלת, סיבוכים אפשריים וכו' ולקבל הסכמה באופן פורמלי. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
הפסקת אכילה בדמנציה מתקדמת
-
תרופות ודמנציהליאת 13/09/2021 | 18:17שלום! האם התרופה סרוקאל שניתנה לחולה דמנציה בגלל בעיות התנהגות עלולה לגרום לשינה מרובה ורציפה , אי רצון ואו אי יכולת לאכול ולשתות, ירידה בזיכרון ובתפקוד שהיו במצב סביר לפני התרופה? אם כן, האם הפסקת התרופה תביא לשיפור במצב? תודההוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
סרוקוול בדמנציה
דר' עופר בר 14/09/2021 | 09:29שלום ליאת. התרופה ניתנת שלא בהתוויה למטופלים עם הפרעות התנהגות ו/או סימנים פסיכוטיים בחלק מהדמנציות, למשל במחלת אלצהיימר. חשוב לזכור שיש דמנציות בהן סרוקוול עלולה להחמיר את המצב. התופעות שציינת, בחלקן, עשויות להיות תופעות לוואי של סרוקוול- למשל ישנוניות, כאב ראש, סחרחורת, השמנה, עליה ברמת הסוכר ובלחץ הדם. סרוקוול נחשבת "קלה יותר" בהשוואה לתרופות אנטי פסיכוטיות אחרות. תמונה של שינה מוגזמת ביום ועוררות בלילה, סירוב לשתף פעולה, ריכוז ירוד, תנודות במצב ההכרה וסימנים פסיכוטיים עלולים להעיד על דליריום (מצב בלבולי חריף) שסרוקוול עלול לעורר אותו. במידה ויש חשד לדליריום, חשוב לערב מומחה בתחום, הטיפול הוא רב מקצועי, תרופתי והתנהגותי, ובטיפול ראוי ניתן לשפר את מצבם של מרבית המטופלים. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
סרוקוול בדמנציה
-
תסמונת דאון בת שישיםמודאגת 09/09/2021 | 14:39שלום רב. קרובתי בת שישים מתגוררת בהוסטל. לאחר תקופה ממושכת.שלא ראיתיה בגלל קורונה, מצבה מדורדר. העו"ס טוענת כי מצב טבעי לגיל שישים בתסמונת. אבל... במהלך אשפוז בבית חולים משך ימים אחדים עקב דלקת, קרובתי הייתה צלולה וערנית לחלוטין. כאשר שבה להוסטל, שבה לרדימות ולניתוק. שאלה: האם קורה שיש בתהליך התדרדרות ימים רצופים של צלילות מוחלטת? יש לה קטרקט שאינו מטופל. מוחזקת קשורה בכיסא גלגלים לאחר שנפלה.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
מיליון מיליון תודות
מודאגת 11/09/2021 | 09:51תודה רבה רבה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
הכרה צלולה
דר' עופר בר 11/09/2021 | 09:37שלום. את ודאי מתכוונת לעירנות. ייתכן מצב של עירנות כמה ימים, אך לרוב השינויים מתרחשים בתדירות גבוהה יותר. ממליץ לפנות לפסיכו-גריאטר להערכת מצבה של קרובת משפחתך. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תודה רבה וחידוד השאלה
מודאגת 10/09/2021 | 07:13תודה רבה רבה על התשובה המפורטת. מבקשת לחדד את שאלתי: האם ייתכן פרק זמן של הכרה צלולה שנמשך כמה ימים ברציפות? תודה רבה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
דליריום
דר' עופר בר 10/09/2021 | 05:52שלום. את מדברת, אם הבנתי נכון, על מצב של דליריום- מצב בלבולי חריף. במצב זה יש תנודות במצב ההכרה. לכן ייתכן מצב שחולת דליריום תהיה "איתנו" וכעבור זמן קצר "לא איתנו". ציינת בשאלתך גורמים העשוים לגרום להתפתחות ו/או התמשכות המצב הדלרנטי: 1) ריסון פיזי- עדיף ריסון תרופתי בנוירולפטיקה, ורק אם ישנה מצוקה קשה של המטופלת. 2) קטרקט לא מטופל (בהנחה שגרם לירידה משמעותית בחדות הראייה)- במידה ואין התווית נגד לניתוח ולאחר שתוקנו גורמים "מעוררים" אחרים לדליריום. 3) נפילות- מומלץ לאמץ גישה רב מקצועית למניעת נפילות (שימוש באביזר עזר, הפחתת מספר התרופות- בעיקר אלה הגורמות לישנוניות, פיזיותרפיה לחיזוק שרירי הרגליים ועוד). רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
מיליון מיליון תודות
-
דמנציה אצל קשישיםאורנה 26/08/2021 | 15:29שלום, אמא שלי בת 83 עם עבר של מאניה דיפרסיה. לאחרונה קיבלה כדור של סרוקאל 25 מ"ג שלוש פעמים ביום כדי לצאת ממצב של מחשבות אובססיביות ודיכאון ובכי. המצב לא השתפר אלא החמיר. (חודשיים טיפול} השאלה שלי האם זה בטוח לתת סרוקל לקשישים עם דמנציה? קראתי ברשת שיש איסור מוחלט לתת את התרופה הזאת. אשמח לתשובה הבת שלההוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
דמנציה
דר' עופר בר 26/08/2021 | 21:42שלום אורנה. טיפול בסרוקוול אינו מועיל בהקלה על תסמיני דכאון ויש להמנע ממנו. ממליץ להיוועץ בפסיכוגריאטר לצורך התאמת טיפול אופטימלי למצבה הנפשי של אמך. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
דמנציה
-
סיכון לאלצהיימרדוד 17/08/2021 | 11:42שלום רב, אבא שלי ז"ל וגם אחיו ז"ל חלו שניהם באלצהיימר , שהחל אצל כל אחד מהם פחות או יותר בגיל 80 והסתיים במותם בגיל 85 . נוכח זה האם הדבר מעיד שאני בסיכון גבוה מבחינה גנטית לחלות במחלה? חשוב לציין שבין האחים של אבא שלי , יש 3 אחים שהם בחיים בני 93 , 95 , 97 שהם עדיין צלולים לגמרי מבחינה קוגנטיבית. יש בדיקות שאוכל לעשות כדי לבדוק האם אני נושא גן כלשהו שיכול חלילה לגרום אצלי למחלה ? תודה רבה ,הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
סיכון גנטי לאלצהיימר
דר' עופר בר 18/08/2021 | 15:08שלום דויד. חלק מהדמנציות, ביניהן מחלת אלצהיימר, הן בעלות מרכיב תורשתי. במקרה של אלצהיימר, הסיכון לחלות עולה באם קיים בן משפחה שלקה במחלה. עם זאת, אין זה אומר שכל אדם בעל סיפור משפחתי של מחלת האלצהיימר ילקה במחלה. קיימת בדיקה גנטית לאלל APO E4. במידה ויש לך אלל אחד (הטרוזיגוט) הסיכון ללקות במחלה הנו מעט גבוה יותר ביחס לציבור הרחב . אם יש לך 2 אללים של הגן (הומוזיגוט) הסיכון גבוה עוד יותר. עם זאת, גם אם אתה הומוזיגוט, אין זה אומר שתולה באלצהיימר בהכרח. ביצוע הבדיקה לא יתן לך מידע העשוי להועיל לך, ולכן אני באופן אישי לא ממליץ לבצע את הבדיקה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
סיכון גנטי לאלצהיימר
-
אלצהיימר ותרופותיעל 05/08/2021 | 10:14אמא שלי לאחרונה צועקת ומתפרעת (אלצהיימר)- ונדמה שהתרופות כבר לא משפיעות., או שהמחלה מתקדמת. העניין הוא שלא מזמן היינן אצל רופא. השינויים במחלה כל כך מהירים? התמודדות קשה מולההוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
אלצהיימר והפרעות התנהגות
דר' עופר בר 06/08/2021 | 22:20שלום יעל. הפרעות התנהגות מופיעות, לרוב, בשלבים מתקדמים של מחלת אלצהיימר.קצב התקדמות המחלה שונה מאדם לאדם, ויש גורמים המאיצים את התהליך. טיפול תרופתי עשוי להאט את מהלך מחלת האלצהיימר. חלק לא פחות חשוב בטיפול הוא פעילות גופנית, קוגניטיבית ומעורבות סוציאלית. לעיתים ייתכן דליריום (מצב בלבולי חריף), שלרוב קורה בדמנטים, בכללם חולי האלצהיימר. חשוב להבין בין דליריום לבין התקדמות הדמנציה. בדליריום ישנה ירידה מהירה מבחינה קוגניטיבית ותפקודית. מאחר והטיפול בכל מצב הנו שונה, חשוב לאבחן את הבעיה במדויק ולתת טיפול הולם. אני ממליץ לך לפנות לפסיכוגריאטר לקבלת אבחנה ברורה וטיפול בהתאם. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
אלצהיימר והפרעות התנהגות
-
דיכאון וחרדהרוזי 31/07/2021 | 19:03לפני מס' שנים חוויתי דכאון וחרדה טופלתי ע"י ויפאקס xr במינון של 75 מ"ג וקסנקס XR 0.5 שזה ממש עזר לי. אימי נפטרה לפני 8 חודשים ושוב מצבי הנפשי לא טוב. הרופאה אמרה לי לעלות במינון של הויפאקס ל 150 מ"ג יחד עם כדור לוריוון ולםני שינה לקחת מירו .אבל לא הייתה הטבה במצבי ולכן אמרה לי לעלות את המינון של הויפאקס ל 225 מ'ג שעשה לי לחץ וכאבי ראש חזקים ירדתי שוב בהוראת הרופאה ל150מג ועדיין מצבי הנפשי לא טוב. האם אני צריכה להחליף כדור? יש לציין שיש לי מחשבות טורדניות והלוריוון לא הכי עוזר . אשמח לחוות דעת גם לגבי הקסנקס.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
מחשבות טורדניות
דר' עופר בר 01/08/2021 | 21:19שלום רוזי. הטיפול המקובל (אך כל מקרה לגופו- תלוי בגיל, מצב בריאותך, בדיקות מעבדה וכו') במחשבות טורדניות משולבת בדכאון היא בנוגדי דכאון מקבוצת ה SSRI. אם זה לא עוזר מקובל לתת SNRI (כפי שאת מקבלת- ונלה למשל). קו שלישי מקובל הוא אנאפרניל (משפחת הטריציקלים הישנה). חשוב לציין שלרוב נדרש מינון גבוה יותר מאשר בטיפול בדכאון בלבד. במקביל, פסיכותרפיה מסוג CBT נמצאה יעילה בטיפול בבעיה, והכי יעיל לשלב פסיכותרפיה ונוגדי דכאון. במקרים שאינם מגיבים לכל הנ"ל יש שיטות נוספות. לוריוון ובנזודיאזפינים אחרים- לא נמצא במחקרים קליניים מבוקרים שבהם יעילים כנגד הפרעה טורדנית כפייתית, ויש בהם סכנות רציניות, בעיקר בקרב בני הגיל השלישי (נפילות, ירידה קוגניטיבית וכו'). אני מציע לך לפנות לפסיכוגריאטר/ פסיכיאטר שלך לאיזון תרופתי. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
מחשבות טורדניות
-
עייפות מסיבית במהלך היוםירין 20/07/2021 | 17:45שלום בן 22 מתמודד עם ocd חרדות ודיכאון נוטל 150 מ״ג אנאפרניל חצי כדור ויאפקס 37.5 מ״ג וולבולטרין 150 מ״ג זיפרקסיה לפני שינה חצי כדור 2.5 מ״ג הגעתי לאיזון תרופתי איך מרגיש עייפות כבר וחוסר חשק כבד לביצוע פעולות יומיומיות נוטה ללכת לישון המון במהלך היום מה ניתן לעשות בשביל להיות עירני יותר במשך היום (חשוב לציין שנטלתי בעבר תרופות מעוררות מכל הסוגים ויואנס, אטנט ריטלין והופסק לי הטיפול בעקבות תופעות לוואי האם יש מקום להכניס פרוביגיל או לעלות במינון וולבולטרין ? תודה לעוזריםהוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
המשך תגובה
דר' עופר בר 26/07/2021 | 06:48מסכים עם המחשבה. זיפרקסה מרדימה, ולכן הורדת המינון עשויה לתרום לעירנות. אם פתרון זה לא עזר, ממליץ לפנות לפסיכיאטר המטפל ולנסות להפחית תרופות אחרות. בסופו של דבר, מדובר בניסוי וטעייה עד שמגיעים לנוסחא המנצחת. בהצלחה ירין.הוסף תגובה
-
נוסה להוריד לי במינון זיפרקסיה לחצי כדור
ירין 22/07/2021 | 00:06ריטלין ויואנס ואטנט גרמו לי להתמכרות ולשינויי מצב רוח קיצונייםהוסף תגובה
-
תשובת מומחה
תרופות נוגדות דכאון ועירנות
דר' עופר בר 20/07/2021 | 23:15שלום ירין. ריטלין ודומיו אכן יעילים להגברת העירנות. לא ברור מדוע הם לא התאימו לך מתיאורך. אפשרות אחרת היא הפחתת מינון של תרופות "מרדימות" ו/או לשנות את שעות מתן התרופות. מאחר ואין לי את הרקע הרפואי המלא שלך, אינני יכול לחוות דעה מקצועית בנושא. ממליץ לך לפנות לפסיכיאטר המטפל לקבלת חוות דעת מקצועית.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
המשך תגובה
-
פרקינסוןאנה 25/07/2021 | 17:27היי. לאבא יש פרקינסון שנה שאובחן על ידי נוירולוגית בקופת חולים. הענין שלא ברור לי זה איך תרופות לפרקינסון (סינמט, אזילקט) לא משפיעות עליו בכלל. יש ירידה בזכרון ובהתמצאות ובעוד דברים אז זו כנראה דמנציה אז מה הקשר לפרקינסון. אגב הבנתי שיש קשר לאיבוד חוש הריח אבל דווקא אבא מריח מצוין. מה דעתך?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
פרקינסון ודמנציה
דר' עופר בר 26/07/2021 | 06:46שלום אנה. לעיתים ייתכן קשר בין דמנציות מסוימות לבין פרקינסוניזם. מחלת פרקינסון הנה למעשה פרקינסוניזם ראשוני והיא אידיופטית. לרוב היא מלווה בירידת חוש הריח ובתסמינים נוספים כמו הפרעה בשנת ה-rem (שינה עם קולות ו/או תנועות ידיים, לעיתים אגרסיביות). פרקינסוניזם הוא מושג רחב יותר הכולל את מחלת פרקינסון ומחלות "פרקינסון פלוס". דמנציות בחלקן קשורות לפרקינסוניזם, ואנמנזה מאנשים המכירים את המטופל, בדיקה נוירולוגית והערכה פסיכוגריאטרית עשויות לתת לנו את האבחנה ברמת וודאות סבירה, אף ללא בדיקות עזר. במקרה שלך, ממליץ בחום על בדיקת פסיכוגריאטר לצורך הערכה מקיפה ותכנית טיפול. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
פרקינסון ודמנציה
נושאים מרכזיים
רופאים בתחום
ד"ר עדי שוורץ
גריאטריה
5.0
( 11 חוות דעת )
"דר עדי שוורץ, מאיר פנים, נותן ביטחון עם הידע הרב והנסיון ארוך השנים שלו. מדבר בגובה העיניים, קשוב ונוסך ביטחון"
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה