פורום פסיכוגריאטריה - עמוד 3
ד"ר עופר בר
ד"ר עופר בר פסיכוגריאטר בעל מרפאה פרטית בתל אביב.
ד"ר בר כיהן כסגן מנהל מחלקת שיקום לב במרכז רפואי גריאטרי.
ד"ר בר מקדיש את כל הזמן, הידע והמאמצים על מנת לאבחן את מקור הבעיה ולמצוא את הפתרון הטוב ביותר.
ד"ר בר מגיע במקרים רבים לבית המטופל בכדי לחסוך ממנו את הטירחה בהגעה למרפאה וגם בכדי ללמוד על המטופל בסביבה הטבעית שלו.
053-2264684
-
אישה בת 91הלנה 21/10/2023 | 17:56אמא שלי בת 91 סיעודית. עד עכשיו היתה מאוד צלולה. בשבועות האחרונים היא חושבת שכל מה שיש בטלויזיה היא כבר ראתה, את כל התכניות, הסרטים והחדשות בכל הערוצים. משוכנעת שהטלויזיה אצלה משדרת אותו דבר כל יום. כמה שניסיתי להסביר והבאנו טכנאי )משוכנעת שהבעיה אצלה בטלויזיה( ואפילו החלפתי לה לחברה אחרת. זה לא עוזר. קניתי לה ספר בישול חדש וכשראתה אותו אמרה שיש בו אותן תמונות ואותם מתכונים וכבר ראתה אותם. מלבד התופעה הזו, היא בעיניינים ויודעת מה קורה. האם זו התחלה של דמנציה? האם יש מה לעשות? מה עושים?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
תחושת דזה וו
דר' עופר בר 28/10/2023 | 17:44שלום הלנה. דזה וו היא תסמין הנובע, במרבית המקרים, מאפילפסיה ממקור האונה הטמפורלית. זיהום, ממאירות וכו' ממקור האונה הטמפורלית עלולים לגרום להסתמנות זו. הטיפול אינו בתסמין אלא בגורם. ככל שאין ירידה קוגניטיבית ו/ או תפקודית, ניתן לאמוד במידה רבה של וודאות כי אין מדובר בקיהיון (דמנציה), אשר מחייבת פגיעה קוגניטיבית לצד פגיעה תפקודית. מומלץ לפנות לנוירולוג/ פסיכיאטר/ פסיכוגריאטר להמשך בירור. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
תחושת דזה וו
-
האם יש לי סכיזופרניה , או הפרעות פסיכונוירוטיתאבי 09/10/2023 | 00:49אני מוכר בביטוח לאומי על סכיזופרניה 50% נכות רפואית .- זה היה בשנת 1993. לפני כן הייתי מוכר על הפרעות פסיכונוירוטית מאגף השיקום בשיעור של 20% ... זה היה בשנת 1978 . בשנת 1995 לערך הפסקתי לקחת תרופות נגד סכיזופרניה , ומאז לא הייתי באישפוז פסיכיאטרי . ( משנת 1993 ועד היום ) הייתי חולה בסכיזופרני תקופה קצרה בשנת 1993 שבה אושפזתי. אני שואל עכשיו .. האם יש לי עדיין סכיזופריה , או שייתכן מאוד שזה עבר ? תודה רבה .הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
סכיזופרניה
דר' עופר בר 28/10/2023 | 17:32שלום אבי. סכיזופרניה היא מחלה כרונית (כלומר אינה חולפת). עם זאת, במקרים רבים התסמינים מוקלים עם הגיל, וגם תסמינים חיוביים (מחשבות שווא, הזיות) יכולים להפוך לתסמינים שליליים (מצב רוח ירוד, בידוד חברתי, הבעת פנים מצומצמת וכו'). בקשר לשאלה אם יש לך סכיזופרניה (במידה והיתה לך בעבר)- יש להיבדק ע"י פסיכיאטר/ פסיכוגריאטר. ככל שקיימת סכיזופרניה מכל סוג, סביר שיהא צורך בטיפול ייעודי, אשר יותאם לך ע"י מומחה בתחום. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
סכיזופרניה
-
זריקה B12 באשפוז לשריר. האם מצאו שיעיל יותר מלמצוץ כדור מדף מתחת ללשון.רונית 16/09/2023 | 23:43איך ניתן לשפר את כל הטיפולים האלו בבית? מי יתן לו זריקה B12, או זריקת סידן או עירוי ברזל? האם לפנות ליחידות בית פרטיות? ועל מי האחריות הרופא שלהם? כי רופאת משפחה לא רוצה לבזבז לקופה. חסכנית. נוזלים לא רוצים לתת, מפחידה אותי עם הלב. אבל אי ספיקת לב וכליות צריך נוזלים. איך מתגברים על חוסר אונים עם קשיש. לדרדר זה קל. מיון לוקחים לו דף כל פעם, עד שמידלדל. האם ספיגה דרך אוכל מספקת? אם נותנת לו אומפרדקס לשמור על הרירית.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
זריקת B12 ונוזלים
דר' עופר בר 17/09/2023 | 19:23שלום רונית. בגדול, במרבית המקרים ניתן להשתמש בטבליות תת לשוניות של ויטמין B12, וכך לחסוך את הסיכון לדמם בהזרקה לשריר. לגבי נוזלים- חשוב מאוד להקפיד על צריכת נוזלים מספקת על מנת שלא להרע את תפקודי הכליה. אי ספיקת לב אינה מונעת מתן נוזלים במידה מספקת, ברם יש להיזהר ממתן מלח, וכן חשוב לוודא שאי ספיקת הלב לא גרמה להיפונתרמיה (סמן פרוגנוסטי שלילי), ואז יש עודף נוזלים בגוף. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
זריקת B12 ונוזלים
-
עשו לאבא שאלות התמצאות בבי"ח, לצייר שעון, וכהנה שאלותחגית 17/09/2023 | 01:38בן 90. יש ירידה קוגנטיבית 17/30 מ-30. אבל בהגדרתו הוא צלול. האם ככה מאתרים דמנציה? רק בלילה הוא פתאום מעלה זכרונות, סיפורים, לפעמים מחפש ילדה קטנה. לא מזהה אותי. לרגע כן. אבל הוא צלול, רואה חדשות, עיתונים. מדבר לעניין. כ"כ האם דמנציה אומרת קושי בבליעה? עם התקדמותה? או שמא שב"צ איסכמי קל בצוואר בעברו גורם לזה. או שבכלל שרירי הבליעה נחלשים עם הזמן? בקהילה אין מענה לדברים האלו. גם אומרים שאין מה לעשות עם דמנציה. לא יודעים מספיק. חוו"ד שנייה?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
ציון 17/30 במיני מנטל
דר' עופר בר 17/09/2023 | 19:16שלום חגית. הציון עצמו אינו מאבחן דמנציה. מדובר בבדיקת סקר בלבד, אשר מתאימה למעקב בחלק מהמקרים. הבדיקה יכולה גם לספק מידע לעניין תחומים קוגניטיביים פגועים. בדיקות סקר אחרות הן Mini- Cog , MoCA ו CDT (ציור שעון). לגבי הפרעות בבליעה- מדובר במרבית המקרים בשלב מתקדם בדמנציה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
ציון 17/30 במיני מנטל
-
איך יודעים מתי לקרוא לפסיכוגריאטר, או לגריאטר?רונית 16/09/2023 | 23:37הפורום הזה מעולה שבמעולים. היה אצלנו גריאטר מהקופה, שרק מילא לי טפסים לביטוח לאומי. כל ההזנה בפג, או בכפית, או כהנה, והרי זה אזהרות למשהו. זה לא רק טפסים לביטוח לאומי. ניירת. הבדיקה לא היתה יסודית. סתם התבונן. לא פתח את הפה אפילו, אחרי מילוי הטפסים. איפה בפועל הנחיות למטפל? האבא פיתח הפרעת בליעה, דיאטנית ראתה שהוא בלי שיניים, אבל לא קישרה לקושי בבליעה. רופאת משפחה אומרת שאספירציה זה שתוכן הקיבה עולה למעלה. גם רוק. זה לא נראה לי שהיא מבינה. גם זונדה עלולה לגרום לאספירציות? פעם בלע לי חתיכת אוכל ופלט בשיעול. וזהו לא טופל הלאה.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
אספירציה
דר' עופר בר 17/09/2023 | 19:10שלום רונית. אספירציה ("שיאוף" בעברית) היא תוצאה של דיספגיה (ליקוי בבליעה) לעיתים קרובות. הטיפול בה הוא קודם כל במחלה הראשונית (זו שגרמה להפרעת הבליעה), ואולם ניתן לטפל בדיספגיה עצמה- מדובר בביצוע אסטרטגיות בליעה (למשל chin down) והסמכת מזון ונוזלים- על הטיפול בדיספגיה עצמה אמונים בעלי מקצועות פארא- רפואיים: קלינאית תקשורת ודיאטנית. לעיתים, על מנת לבדוק את מנגנון הבליעה, יש לבצע בדיקות עזר מיוחדות כמו VFS או FEES , אשר מבוצעות ע"י רופא אא"ג ורופא גסטרו, בהתאמה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
אספירציה
-
פענוח CT - אטרופיה קלהאיימי 05/09/2023 | 21:24שלום אבי בן 76, עשה סי טי ראש. (בעקבות תחושה של אובדן זיכרון קל) להלן הממצאים: קו אמצע שמור, אין עדות לדימום. מערכת חדרים, ציסטרנות וחריצים מורחבים עקב אטרופיה קלה. לא נמצא ממצא פוקלי. אין עוד ממצאים חריגים. והסיכום הוא: אטרופיה קלה. האם מעיד על תחילת דמנציה, או זהו תהליך פיזיולוגי תואם גיל? אשמח מאד להסבר. תודה רבההוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
CT מח
דר' עופר בר 17/09/2023 | 19:02שלום איימי. CT מח הוא כלי עזר באבחנת דמנציות. יש לציין שאבחנת דמנציה נעשית ע"י אנמנזה ובדיקה גופנית בעיקר. בדיקות עזר, לרבות CT מח, עשויות "לחזק" את האבחנה הקלינית, ברם אינן שוללות את האבחנה הקלינית. לשאלתך- תוצאות ה CT מעידות על אטרופיה מוחית תלוית גיל (ככל שהאטרופיה אכן קלה), ואין בכך בכדי להסביר את הירידה בזכרון. לצורך בירור מעמיק יותר, מומלץ לפנות לפסיכוגריאטר. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
CT מח
-
איך יודעים אם חולה קשיש הוא סופני? אם יש דמנציה בדרגת חומרה קלה, או שלעיתים, והבנאדם מתמצא וצלול בהגדרתומירב 19/08/2023 | 01:31יש בעיות בליעה. אבל היום חיים גם עם זה. אפשר להאריך חיים גם עם דמנציה ובעיות בליעה. אם נזהרים ומסמיך ובלנדר. מה קובע אם חולה הוא סופני? דרגת הדמנציה? אם יש משהו נילווה כמו זיהום או דלקת ריאות? מה זה אומר סופני. שתוחלת חייו קצרה מאוד? איך קובעים דרגת דמנציה? בריפוי בעיסוק? מבחן התמצאות? או לקרוא לפסיכוגריאטר פרטי כי בקופ"ח רק אומרת לי שאין מה לעשות עם דמנציה. אכן?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
המינוח "סופני"
דר' עופר בר 19/08/2023 | 19:02שלום מירב. המונח "סופני" פירושו, בגדול, שתוחלת החיים עקב מחלה מסוימת היא קצרה מאוד. ההגדרה הרפואית המקובלת היא תוחלת חיים צפויה < 6 חודשים, ברם כמובן שלא ניתן להעריך את תוחלת החיים הצפויה במדויק. דרגת דמנציה תלויה בחומרת הליקויים הקוגניטיביים. ברגע שמטופל לוקה בקיהיון וקיים קושי לתקשר עמו ביעילות, הוא מרותק למיטה/ כסא גלגלים, בסיכון גבוה לפתח פצעי לחץ ומתקשה בבליעה (בעיה הטומנת בחובה סיכון לאספירציות= שיאוף מזון ו/ או נוזלים לריאות), ניתן במרבית המקרים להגדירו כ "סופני". עם זאת, אין מדובר במתמטיקה, וחשוב לזכור כי כל מקרה לגופו. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
המינוח "סופני"
-
בעיית תנועהעופר 26/06/2023 | 03:31לפני שנה היה לי חוסר יציבות בהליכה ןבעיות במטוריקה העדינה בידיים ,כאבי ראש והתקפות חרדה, עברתי סיטי ואמ אר אי ראש emg רגליים ידיים והכל היה תקין אמרו לי שזה כנראה סטרס ופחד שיש לי משהו חמור ונתנו לי ציפרלקס..אחרי כמה חודשים באמת הרגשי טוב ירד הלחץ אין כאבי ראש חזרתי לעצמי .השמחה הייתה מוקדמת כי פתאום התחילו לי כאבי שרירים .כאבי מפרקים הרגשה של נוקשות שרירים ומתח שרירי ברגליים ובכול הגוף .בעיית תנועה של היד בהליכה ,מרגיש משהו לא בסדר בהליכה כאילו הליכה לא חופשית ולא גמישה אני בן 54 בריא בדיקות דם לאחרונה בסדר חוץ מ-CRP קצת גבוהה.יכול להיות שיש לי התחלת פרקינסון או הציפרלקס גורמים לזה אני לא עושה פעילות בכלל יש לציין שהייתה לי קורונה חזקה לפני שנה וחצי ושלבקת חוגרת וכל הבעיות התחילו אחרי זה תודההוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
ראומטולוג
דר' עופר בר 19/08/2023 | 18:53שלום עופר. ראומטולוג הוא מומחה במחלות מפרקים ובמחלות אוטואימוניות. ייתכן והנוירולוגים שבדקו אותך, התרשמו מבעיה במפרקים, אשר גורמת לך להפרעת התנועה. לא בדקתי אותך, כך שהייתי מסתמך על דבריהם של הרופאים שבדקו אותך. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
בעיית תנועה
עופר 17/08/2023 | 19:03בדקו אותי שניי נירולוגים וטענו שאין לי נוקשות בגוף הליכה בסדר בעיה קטנה בטילטול יד שמאל לא חושבים שזה פרקינסון ,ושלחו אותי לרמוטולוג איזה רופא זה ?והאם הוא הרופא המתאים לתסמינים שיש לי תודההוסף תגובה
-
תשובת מומחה
הפרעת תנועה
דר' עופר בר 16/08/2023 | 08:49שלום עופר. התמונה שאתה מתאר עשויה להתאים למחלת פרקינסון או לפרקינסוניזם שניוני. על מנת לאבחן ולתת טיפול בהתאם, יש לבצע בדיקה גופנית, ובמידת הצורך לבצע בדיקות עזר. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
ראומטולוג
-
טיפול בברזל לקשיש בן 91. אנמי. המוגלובין 10תמי 09/08/2023 | 01:18חלש בקושי מחזיק מזלג להרים לפה. או צריך לעזור לו לשבת רגל שלובה על רגל. להרים אותה. ולא היה כזה. ביקשתי מנת דם בבי"ח. אומרים לי לדאוג מהמוגלובין 7. אבל למה לדרדר אותו? לייצב אותו זה לא כמו צעיר. נוטל אומפרדקס שנתנו לו להגן על רירית הקיבה מזה שנה. אבל נראה לי שספיגה של ויטמינים או מזון קצת נפגעת. איך משפרים ברזל לקשיש? דיאטנית שלחה אותי למדף. זה שטויות. יש ברזל טיפולי? רפואי?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
אנמיה מחוסר ברזל
דר' עופר בר 16/08/2023 | 09:00שלום תמי. יש להבין מהי הסיבה לאנמיה (אשר גורמת לחולשה). הסיבה השכיחה ביותר היא אכן חוסר ברזל, ברם ייתכן כי מדובר במחסור בויטמינים קונקרטיים, אי ספיקת כליות או מחלה כרונית אחרת (למשל תת פעילות של בלוטת התריס), מחלה חריפה. לרוב מדובר דווקא בהפרעה משולבת. בחלק מהמקרים, יש לבצע בדיקות עזר (למשל אנדוסקופיות) על מנת לאבחן את הסיבה להופעת האנמיה. הטיפול תלוי, מן הסתם, באטיולוגיה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
אנמיה מחוסר ברזל
-
לאבא פיתח בעיות בליעה ואני לא ידעתימיטל 09/08/2023 | 01:12הוא בלע פעם חתיכה נקניקיה ופלט אותה בשיעול. האם צריך אנטיביוטיקה לזה? כי הוא נושם בפה פעור בשינה. ואני שמה לב לפתח הושט קטן יותר מהרגיל. האם רק דרך הדמיית ריאות להסיק מסקנות? או בהאזנה לריאות. כמו כן, האם פסיכוגריאטר מזהיר או מסתכל בנורה אדומה של ההזנה, בליעת כדורים, כל העצות למטפל? כי בקופה לא משהו. לא מודעים בקושי ביקורי בית.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
בעיות בליעה
דר' עופר בר 16/08/2023 | 08:54שלום מיטל. בגדול, ניתן לסווג בעיות בליעה להפרעה מכנית או להפרעה מוטורית. ניתן לבצע בדיקה לצורך אבחון מדויק של הפרעת הבליעה (vfs או fees), ברם לרוב אנמנזה ובדיקה ראויה (לרוב בדיקה לצד מיטת המטופל מתבצעת על ידי קלינאית תקשורת) עשויות להספיק. חשוב לציין כי בעית הבליעה הנה, בחלק לא מבוטל של המקרים, חלק מבעיה רחבה יותר, אשר יש לתת עליה את הדעת. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
בעיות בליעה
נושאים מרכזיים
רופאים בתחום
ד"ר עדי שוורץ
גריאטריה
5.0
( 11 חוות דעת )
"דר עדי שוורץ, מאיר פנים, נותן ביטחון עם הידע הרב והנסיון ארוך השנים שלו. מדבר בגובה העיניים, קשוב ונוסך ביטחון"
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה