פורום פסיכוגריאטריה - עמוד 4
ד"ר עופר בר
ד"ר עופר בר פסיכוגריאטר בעל מרפאה פרטית בתל אביב.
ד"ר בר כיהן כסגן מנהל מחלקת שיקום לב במרכז רפואי גריאטרי.
ד"ר בר מקדיש את כל הזמן, הידע והמאמצים על מנת לאבחן את מקור הבעיה ולמצוא את הפתרון הטוב ביותר.
ד"ר בר מגיע במקרים רבים לבית המטופל בכדי לחסוך ממנו את הטירחה בהגעה למרפאה וגם בכדי ללמוד על המטופל בסביבה הטבעית שלו.
053-2264684
-
הזנה בזונדהשרה 23/04/2023 | 17:48שלום רב, שאלתי היא לגבי חולה דמנציה סופני. 1. אבקש לברר מהי כמות הנוזלים המותרת לאחר הזנה של בקבוק וחצי של אנשור ? 2. כיצד ניתן לבדוק האם הזונדה מקובעת במקומה ?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
הזנה הזונדה
דר' עופר בר 23/06/2023 | 07:45שלום שרה. ראשית, אינני ממליץ על הזנת זונדה בחולי דמנציה סופנית משלל סיבות. שנית, ניתן להבין אם הזונדה במקומה ע"י האזנה לקיבה תוך הזרמת אוויר מהירה דרך הזונדה. מומלץ שפעולה זו תבוצע ע"י צוות רפואי, זאת מפני שהיא דורשת מיומנות מסוימת. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
דמנציה מתקדמת
שרה 01/05/2023 | 16:04שלום רב, 1. מהו הנוזל שזורם (קדימה ואחורה) בשטיפת הזונדה במים לאחר הזנה באנשור בחולה דמנציה מתקדמת ? 2. מהם הקולות הנשמעים בחולה דמנציה מתקדמת ? 3. מהם התסמינים העיקריים המופיעים בחולה דמנציה מתקדמת והאם אלו תסמינים המעידים על סוף החיים ? 4. האם צעקות של חולה דמנציה הן ביטוי לכאב, כעס, מצב רוח ורצון לבטא מילים ותחושות (בשל אי יכולת לדבר) ואיך מרגיעים את החולה שצועק ? אודה על תשובתך.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
דמנציה סופנית
דר' עופר בר 24/04/2023 | 06:21שלום שרה הזנה בזונדה אינה מומלצת בדמנציה סופנית לפי המלצות גופים מקצועיים בינלאומיים רבים, מאחר ופוגמת באיכות החיים, אינה מונעת אספירציות, למרות שעשויה להאריך מעט את תוחלת החיים (לדעתי, הדגש צריך להיות על איכות חיים, ולא על תוחלת החיים). בעיות בליעה שכיחות בדמנציה מתקדמת מכל אטיולוגיה, והן הגורם מס' 1 לתמותה (לצד זיהומים). אם בכל זאת משתמשים בזונדה, מומלץ שאח או פרמדיק, אשר מיומנים בנושא, יחדירו את הזונדה לקיבה (בדיקה אם הזונדה מונחת במקומה מבוצעת ע"י האזנה לרום הבטן במהלך הכנסת אוויר לקיבה). רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
הזנה הזונדה
-
החלפת בונדורמין בלוריבןיורם 01/05/2023 | 21:17חמותי בת 87 ללוקחת בונדורמין לשינה וסובלת לעתים מאיבוד פתאומי של הטונוס בירכיים ויכולת העמידה. תסמין זה יחודי לבונדורמין לפי ההתוויה, ולא מצויין בהתוויות של שאר בני משפחת הבנזודיאזפינים כמו לוריבן. אז איך עוברים ללוריבן (הרע במיעוטו)? פשוט להחליף בלילה אחד?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
בנזודיאזפינים
דר' עופר בר 23/06/2023 | 07:41שלום יורם. איבוד טונוס בירכיים אינה תופעה אופיינית, אך אפשרית בנטילת בנזודיאזפינים (כולם עשוים להרפות שרירים). אם החלטתם לעבור ל lorivan ( יתרונו הוא בזמן מחצית חיים קצר), אזי יש כמה שיטות להמיר בין התרופות, ברם יש לעשות זאת באופן הדרגתי תוך ניטור פסיכיאטרי/ פסיכוגריאטרי צמוד. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
בנזודיאזפינים
-
שילוב עם וולבוטרין XRתומר 22/06/2023 | 21:24שלום ד"ר. אני סובל מהפרעת חרדה מוכללת אשר החמירה לכדי הפרעת פאניקה. מגוון SSRI לא הועילו כך גם ויאפקס XR. רק קלונקס במינון 2 מ"ג עצר את התקפי הפאניקה.לצד זה נוסו עם השנים רמרון, פאקסט ורסיטל- לא הושפעה לטובה או משמעותית הפרעת החרדה הבסיסית. הפסיכיאטר הציע לקחת לוסטרל יחד הקלונקס ולהוסיף וולבוטרין XR במינון 150 מ"ג כדי לייצר השפעה גם על הדופמין ליצירת הרגשת WELL BEING... אני מרגיש היטב את תרומתו של הוולבוטרין: אני עובד מהר יותר, תיפקודי הכללי בעבודה השתפר עקב התפוקה הטובה שאני מגיע אליה בזכות האנרגטיות שנותן הוולבוטרין. עדיין בשעות הבוקר סביב שעה 10-11 בכל יום מתחילים לטפס תסמינים של חרדה ואי-שקט. זה נרגע רק כאשר אני לוקח סביב שעה 13 כדור קלונקס 0.5 מ"ג. התופעה מתרחשת כל יום למרות השימוש בקלונקס אף קשה לי מאוד לוותר על השימוש בוולבוטרין שמועיל לי מאוד לתיפקוד. האם סביר שהוולבוטרין הוא זה שגורם להגברת החרדה? מה אפשר לעשות תרופתית כדי להמשיך להנות ממנו ולא לחוש בחרדה?(שימוש בעוד בנזודיאזפינים לא בא בחשבון!)הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
וולבוטרין
דר' עופר בר 23/06/2023 | 07:37שלום תומר. וולבוטרין מצוינת מהרבה בחינות, ברם היא עלולה להחמיר חרדה. בגדול, בנזודיאזפינים אינם מומלצים מסיבות רבות, ודאי לא במבוגרים. פתרון אפשרי עבורך הוא ניסיון להפחית את מינון התרופה תוך ניטור פסיכיאטרי/ פסיכוגריאטרי צמוד. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
וולבוטרין
-
איך מאתרים דלקת ריאות כתוצאה מאספירציה?חנה 30/04/2023 | 19:48שלום. אבא היה מאושפז פה ושם במחלקת גריאטריה. וכל פעם עושים צילום ריאות לפני אישפוז. בפעם אחת נתנו לו רוצפין, גם לדלקת בשתן וגם לתסנין קל שראו ברנטגן. האם רנטגן מספיק לגלות אם יש אספירציה? או צריך C.T. כדי לקבוע בוודאות ולהזהיר אותנו מסכנת נוזלים בריאות? למנוע החמרה צריך C.T.? או מספיק נוהל צילום לפני אשפוז? ובכלל. האם רוק שלו גם מסכן אותו? תוכן קיבתי? כי גם פיתח הפרעות בליעה אולי משבצ קל בצוואר שעבר, ונפל לאחרונה.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
דלקת ריאות מאספירציה (שיאוף)
דר' עופר בר 30/04/2023 | 21:05שלום חנה. לא מקובל (ולא מומלץ) לבצע בירורים יתר על המידה, מה גם ש CT חזה אינו מעיד על דלקת ריאות מאספירציה יותר מצילום חזה. לכן, המפתח לאבחנה הוא התאמת התמונה הקלינית לתמונה הרנטגנית. לדוגמא: אדם הלוקה בדלקת ריאות (נראה תסנין בריאה אחת או בשתיהן במרבית המקרים) וידוע על קושי בבליעה (מצב אחרי אירוע מוחי למשל, דמנציה מתקדמת או במצבים אחרים), ניתן להניח לפי אנמנזה מדוקדקת ממנו ו/ או מבני משפחתו באם קיים חשד גבוה לדלקת ריאות מאספירציה. החשיבות היא בעיקר בהתאמת הטיפול, קרי האנטיביוטיקה האמפירית הניתנת בחשד לדלקת ריאות מאספירציה שונה מזו הניתנת בדלקת ריאות נרכשת בקהילה. בנוסף, יש משמעות פרוגנוסטית לאבחנה זו. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
דלקת ריאות מאספירציה (שיאוף)
-
חוסר אנרגיהדלית 30/04/2023 | 15:37שלום, אני בת 72, יחסית בריאה ועדיין עובדת. יש לי שתי בעיות / שאלות: 1. הפסקתי לגמרי לקחת כדורי שינה, לוקחת חצי כדור מירו (כלומר 15 מ"ג) לפני השינה, בהמלצת פסיכיאטר - אני לא נרדמת.... זה לא כל לילה, אבל לעתים מאד קרובות אני מסתובבת מצד לצד, או קמה וקוראת עד 4 לפנות בוקר. האם כדאי להגדיל את מינון המירו (אני כמובן לא רוצה בשום פנים ואופן לחזור לכדורי שינה)? 2. אין לי חשק ואנרגיה לכלום.... אם לא היו לי מדי פעם מחויבויות - הייתי נשארת במיטה ימים או שבועות, קוראת וגולשת. אני כל פעם מתכננת לצאת, לעשות הליכות וכו' - לצערי כל זה נותר בגדר תכנון. אני מאד רוצה לחזור לאנרגיות של פעם. תודה!!הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
ירידה באיכות השינה
דר' עופר בר 30/04/2023 | 20:53שלום דלית. מירו הוא נוגד דכאון בעל מס' תכונות ייחודיות, ביניהן הוא משרה שינה במידה רבה יותר מנוגדי דכאון אחרים. עניין זה מתקשר גם להיעדר יוזמה ומוטיבציה שאת מתארת. כמובן שלא ניתן לבצע אבחנה מדויקת בפורום, אך הרושם הוא לתסמונת דכאונית חרף טיפול במירו במינון נמוך. להתרשמותי, עלייה במינוו המירו עשויה להועיל, ברם יש להתחשב במכלול הגורמים בטרם קבלת החלטה זו על מנת לא להסב נזק (למשל- אורך מקטע QTC באק"ג, היעדר היפונתרמיה במעבדה, אינטראקציות עם תרופות נוספות וכו'). ממליץ בחום על ייעוץ פסיכוגריאטרי בטרם קבלת החלטה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
ירידה באיכות השינה
-
השפעת בונדורמין לטווח ארוך ואיך מפסיקים אותויורם 22/04/2023 | 22:36בהתוויה כתוב שמיועד לטיפול קצר ואח"כ מאבד השפעה. לא מבינים אם כך מדוע הוא נרשם לה כתרופה קבועה. חושדים בתופעות לואי: הרפיית שרירים וצניחה בעת ניסיון לעמידה, קשיי דיבור. 1. האם מלבד הסיכונים הוא עוזר לשינה גם בטווח הארוך? אם כן, להרדמות או לרציפות השינה עד לבוקר? 2. אותה שאלה לכל המרגיעים מאותה משפחה אם בכלל יש טעם להחליף. 3. מה יקרה לשינה בלילה אם תפסיק בהדרגה (היא ישנה הרבה גם ביום)? הכוונה לשייף מעט מהכדור לאורך תקופה (באיזה אורך זמן?) עד לרבע כדור ורק אז להפסיק.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
בונדורמין
דר' עופר בר 30/04/2023 | 20:46שלום יורם. מומלץ להפסיק התרופה בהדרגה, ככל שניתן. ראשית, יש לזכור כי כל אדם מגיב לתרופה באופן שונה. בגדול, איכות השינה תפחת עם הפסקת התרופה (גם הדרגתית) בהיעדר טיפול הולם בסיבה שגרמה להפרעת השינה. אם הסיבה אינה ברורה, מומלץ לפנות לייעוץ פסיכוגריאטרי. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
השאלה שלי היתה: מה יקרה לשינה בלילה אם תפסיק בהדרגה?
יורם 28/04/2023 | 11:56השאלה שלי היתה: מה יקרה לשינה בלילה אם תפסיק בהדרגה?הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
בונדורמין
דר' עופר בר 24/04/2023 | 06:13שלום יורם. התרופה שייכת למשפחת הבנזודיאזפינים, ונמצאת בשימוש רחב (אולי רחב מדי) באוכלוסייה. תרופה זו, וגם תרופות אחרות ממשפחה זו, אינן מומלצות בקשישים, וטומנות בחובן תופעות לוואי משמעותיות, ברם במקרים מסוימים מוצדק שימוש בתרופות הללו, הווה אומר כל מקרה לגופו. שינה במהלך היום אינה מומלצת, למעט שנת צהריים קלה, מאחר ואז נפגמת איכות השינה בלילה. במידה ומפסיקים תרופות אלה, חובה לעשות זאת בהדרגה תוך מעקב רפואי, מחשש לתסמונת גמילה לצד סכנות אחרות. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
בונדורמין
-
תחושת דאון שבאה כל כמה חודשים למשך 4-7 ימים הנמשכת 7 שניםאנונימי 13/04/2023 | 05:41שלום רב, רקע קצר עלי, עובד במשרה מלאה, סטודנט לתואר בהנדסה, עם בת זוג 3 שנים, מתאמן שיגרת חיים נורמאלית לחלוטין ללא הרגשות של דיכאון/מצב רוח ירוד. בדרך כלל עם הרגשה טובה. במשך 7 שנים (מאמצע גיל הנעורים) יש לי כל כמה חודשים מצב שאני שוקע לבועה של עצמי סוג של "דאון" למשך בדיוק שבוע. לפני הכניסה ל"דאון" יש לי חשק למתוק, בעת הכניסה לדאון מרגיש חולשה, עייפות, ערפול בעקבות החולשה, העייפות והערפול נוצרת הרגשה של לא מחובר למציאות. במהלך ההרגשה של הדאון יש לי הרגשה כבדה של חולשה עם רצון ויכולות של לישון מעל 14 שעות במשך כמה ימים. ורצון למתוק. במהלך ההרגשת דאון מרגיש לא מחובר למציאות - כלומר דברים חדשים שקורים לי באותו הרגע ירגישו לי לא אמיתיים ושאולי אני הוזה ( דוגמה, דווקא בהרגשה של הדאון פתאום משפצים את החניה של הבית שלי שזה לא קרה 20 שנה זה גורם לי לחשוב שאולי זה לא באמת קורה). עם השנים למדתי שהכל קורה, ובעקבות ההרגשה של חוסר חיבור למציאות באותם הימים שאני בהרגשה של הדאון אני משתדל לא לצאת מהמיטה/ מהמקום נוחות שלי. בנוסף ההרגשה של לא מחובר למציאות באה לידי ביטוי שאולי אני לא רואה ב100 אחוז טוב באותו מצב בשל הרגשה של ערפול. עוד סימפטום שקורה באותו השבוע הוא חלומות מרובים עם הרגשה של כאילו אמיתי - מה שבדרך כלל לא קורה. הייתי אצל פסיכוליגים, פסיכאטרים, נורולוגים, אורולוגים, 2 רופאי משפחה וכולם שללו הכל ואף אחד לא הצליח להביא לי אבחנה של מה יש לי. אשמח לעזרה.הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
תחושת "דאון"
דר' עופר בר 24/04/2023 | 06:08שלום אנונימי. צריך הסבר לגבי תחושת הניתוק שלך, טיפול תרופתי בעבר ובהווה, שימוש לרעה בתרופות ו/ או סמים בעבר או בהווה ועוד. מובן שיש לבדוק זאת ע"י מומחה בתחום, ולא ניתן לתת עצה מקצועית בהתבסס רק על מה שכתבת כאן. מומלץ לפנות למומחה בתחום לצורך קבלת עזרה מקצועית. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
תחושת "דאון"
-
חוות דעת שונות של פסיכוגריאטריםבן דוד 06/04/2023 | 08:23שלום, אבי, 74, אובחן כסובל מדיכאון והתקפי חרדה. כתוצאה מתקופת הקורונה הסתגר בבית וממעט לצאת. נפל בבית כבר מספר פעמים. ברקע סכרת וגם מניה דיפרסיה בהן אובחן לפני שנים.לוקח בונדורמין לשינה ולוריבאן כדי להרגע. לעיתים קרובות מלווה באלכוהול. קיבל מרשם מרופא פסיכוגריאטר לסרקוואל 25 מג פעם ביום וכן קלונקס פעם ביום. ביקש לראות פסיכוגריאטר נוסף. הפ"ג השני אמר לבטל את הלוריבאן, קלונקס והבונדרומין ולעבור לציפרלקס ואלטרולט. מה כדאי לעשות? להמשיך עם הטיפול שהפ"ג הראשון נתן או השני? תודההוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
חוות דעת פסיכוגריאטרית
דר' עופר בר 07/04/2023 | 20:39שלום בן דוד. לכל פסיכוגריאטר שיטות טיפול משלו. בגדול, בנזודיאזפינים ואלטרולט אינם מומלצים בקשישים בהתאם להגדרות ה BEERS (רישום תרופות ראוי לקשישים), ברם כל מקרה לגופו. עליך לקבל החלטה באיזה רופא אתה בוטח, ולבצע את המלצותיו. אינני יכול לקבל החלטה זו במקומך. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
חוות דעת פסיכוגריאטרית
-
טיפול תרופתי7עידן 01/04/2023 | 18:28בהמשך לפנייתי משבוע שעבר-אימי בת 85.לוקחת לוסטרל בהמלצת פסיכוגריאטרית וכדי להירדם-צורכת קלמנרווין.האם יש התנגשות בין שני הכדורים האלה?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
לוסטרל וקלמנרבין
דר' עופר בר 07/04/2023 | 20:35שלום עידן. הייתי ממליץ לבחור תרופה אחת, שהיא גם נוגדת דכאון וחרדה וגם משרה שינה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
לוסטרל וקלמנרבין
-
פסיכוגריאטרעידן 26/03/2023 | 12:44שלום.אבי במצב נפשי לא טוב.מחפש לו פסיכוגריאטר.קראתי שישנם פסיכוגריאטרים שמגיעים מהתמחות פנימית /גריאטריה ויש שמגיעים מפסיכיאטריה.מתן מירשם לכדור יכול להינתן ע"י פסיכוגריאטר משני הסוגים או שדרוש רק מי שהגיע מפסיכיאטריה?הוסף תגובהפתח בחלון חדש
-
תשובת מומחה
מרשמים
דר' עופר בר 27/03/2023 | 10:07שלום עידן. מומלץ כי מרשם לתרופה מסוימת יירשם רק ע"י רופא הבקי בתחום הקשור בתרופה שניתנה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה
מרשמים
נושאים מרכזיים
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה