פורום פסיכוגריאטריה - עמוד 4

-
איך יודעים מתי לקרוא לפסיכוגריאטר, או לגריאטר?
רונית 16/09/2023 | 23:37הפורום הזה מעולה שבמעולים. היה אצלנו גריאטר מהקופה, שרק מילא לי טפסים לביטוח לאומי. כל ההזנה בפג, או בכפית, או כהנה, והרי זה אזהרות למשהו. זה לא רק טפסים לביטוח לאומי. ניירת. הבדיקה לא היתה יסודית. סתם התבונן. לא פתח את הפה אפילו, אחרי מילוי הטפסים. איפה בפועל הנחיות למטפל? האבא פיתח הפרעת בליעה, דיאטנית ראתה שהוא בלי שיניים, אבל לא קישרה לקושי בבליעה. רופאת משפחה אומרת שאספירציה זה שתוכן הקיבה עולה למעלה. גם רוק. זה לא נראה לי שהיא מבינה. גם זונדה עלולה לגרום לאספירציות? פעם בלע לי חתיכת אוכל ופלט בשיעול. וזהו לא טופל הלאה.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה אספירציה
דר' עופר בר 17/09/2023 | 19:10שלום רונית. אספירציה ("שיאוף" בעברית) היא תוצאה של דיספגיה (ליקוי בבליעה) לעיתים קרובות. הטיפול בה הוא קודם כל במחלה הראשונית (זו שגרמה להפרעת הבליעה), ואולם ניתן לטפל בדיספגיה עצמה- מדובר בביצוע אסטרטגיות בליעה (למשל chin down) והסמכת מזון ונוזלים- על הטיפול בדיספגיה עצמה אמונים בעלי מקצועות פארא- רפואיים: קלינאית תקשורת ודיאטנית. לעיתים, על מנת לבדוק את מנגנון הבליעה, יש לבצע בדיקות עזר מיוחדות כמו VFS או FEES , אשר מבוצעות ע"י רופא אא"ג ורופא גסטרו, בהתאמה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
פענוח CT - אטרופיה קלה
איימי 05/09/2023 | 21:24שלום אבי בן 76, עשה סי טי ראש. (בעקבות תחושה של אובדן זיכרון קל) להלן הממצאים: קו אמצע שמור, אין עדות לדימום. מערכת חדרים, ציסטרנות וחריצים מורחבים עקב אטרופיה קלה. לא נמצא ממצא פוקלי. אין עוד ממצאים חריגים. והסיכום הוא: אטרופיה קלה. האם מעיד על תחילת דמנציה, או זהו תהליך פיזיולוגי תואם גיל? אשמח מאד להסבר. תודה רבההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה CT מח
דר' עופר בר 17/09/2023 | 19:02שלום איימי. CT מח הוא כלי עזר באבחנת דמנציות. יש לציין שאבחנת דמנציה נעשית ע"י אנמנזה ובדיקה גופנית בעיקר. בדיקות עזר, לרבות CT מח, עשויות "לחזק" את האבחנה הקלינית, ברם אינן שוללות את האבחנה הקלינית. לשאלתך- תוצאות ה CT מעידות על אטרופיה מוחית תלוית גיל (ככל שהאטרופיה אכן קלה), ואין בכך בכדי להסביר את הירידה בזכרון. לצורך בירור מעמיק יותר, מומלץ לפנות לפסיכוגריאטר. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
איך יודעים אם חולה קשיש הוא סופני? אם יש דמנציה בדרגת חומרה קלה, או שלעיתים, והבנאדם מתמצא וצלול בהגדרתו
מירב 19/08/2023 | 01:31יש בעיות בליעה. אבל היום חיים גם עם זה. אפשר להאריך חיים גם עם דמנציה ובעיות בליעה. אם נזהרים ומסמיך ובלנדר. מה קובע אם חולה הוא סופני? דרגת הדמנציה? אם יש משהו נילווה כמו זיהום או דלקת ריאות? מה זה אומר סופני. שתוחלת חייו קצרה מאוד? איך קובעים דרגת דמנציה? בריפוי בעיסוק? מבחן התמצאות? או לקרוא לפסיכוגריאטר פרטי כי בקופ"ח רק אומרת לי שאין מה לעשות עם דמנציה. אכן?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה המינוח "סופני"
דר' עופר בר 19/08/2023 | 19:02שלום מירב. המונח "סופני" פירושו, בגדול, שתוחלת החיים עקב מחלה מסוימת היא קצרה מאוד. ההגדרה הרפואית המקובלת היא תוחלת חיים צפויה < 6 חודשים, ברם כמובן שלא ניתן להעריך את תוחלת החיים הצפויה במדויק. דרגת דמנציה תלויה בחומרת הליקויים הקוגניטיביים. ברגע שמטופל לוקה בקיהיון וקיים קושי לתקשר עמו ביעילות, הוא מרותק למיטה/ כסא גלגלים, בסיכון גבוה לפתח פצעי לחץ ומתקשה בבליעה (בעיה הטומנת בחובה סיכון לאספירציות= שיאוף מזון ו/ או נוזלים לריאות), ניתן במרבית המקרים להגדירו כ "סופני". עם זאת, אין מדובר במתמטיקה, וחשוב לזכור כי כל מקרה לגופו. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
בעיית תנועה
עופר 26/06/2023 | 03:31לפני שנה היה לי חוסר יציבות בהליכה ןבעיות במטוריקה העדינה בידיים ,כאבי ראש והתקפות חרדה, עברתי סיטי ואמ אר אי ראש emg רגליים ידיים והכל היה תקין אמרו לי שזה כנראה סטרס ופחד שיש לי משהו חמור ונתנו לי ציפרלקס..אחרי כמה חודשים באמת הרגשי טוב ירד הלחץ אין כאבי ראש חזרתי לעצמי .השמחה הייתה מוקדמת כי פתאום התחילו לי כאבי שרירים .כאבי מפרקים הרגשה של נוקשות שרירים ומתח שרירי ברגליים ובכול הגוף .בעיית תנועה של היד בהליכה ,מרגיש משהו לא בסדר בהליכה כאילו הליכה לא חופשית ולא גמישה אני בן 54 בריא בדיקות דם לאחרונה בסדר חוץ מ-CRP קצת גבוהה.יכול להיות שיש לי התחלת פרקינסון או הציפרלקס גורמים לזה אני לא עושה פעילות בכלל יש לציין שהייתה לי קורונה חזקה לפני שנה וחצי ושלבקת חוגרת וכל הבעיות התחילו אחרי זה תודההוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה ראומטולוג
דר' עופר בר 19/08/2023 | 18:53שלום עופר. ראומטולוג הוא מומחה במחלות מפרקים ובמחלות אוטואימוניות. ייתכן והנוירולוגים שבדקו אותך, התרשמו מבעיה במפרקים, אשר גורמת לך להפרעת התנועה. לא בדקתי אותך, כך שהייתי מסתמך על דבריהם של הרופאים שבדקו אותך. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
בעיית תנועה
עופר 17/08/2023 | 19:03בדקו אותי שניי נירולוגים וטענו שאין לי נוקשות בגוף הליכה בסדר בעיה קטנה בטילטול יד שמאל לא חושבים שזה פרקינסון ,ושלחו אותי לרמוטולוג איזה רופא זה ?והאם הוא הרופא המתאים לתסמינים שיש לי תודההוסף תגובה
-
תשובת מומחה הפרעת תנועה
דר' עופר בר 16/08/2023 | 08:49שלום עופר. התמונה שאתה מתאר עשויה להתאים למחלת פרקינסון או לפרקינסוניזם שניוני. על מנת לאבחן ולתת טיפול בהתאם, יש לבצע בדיקה גופנית, ובמידת הצורך לבצע בדיקות עזר. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
טיפול בברזל לקשיש בן 91. אנמי. המוגלובין 10
תמי 09/08/2023 | 01:18חלש בקושי מחזיק מזלג להרים לפה. או צריך לעזור לו לשבת רגל שלובה על רגל. להרים אותה. ולא היה כזה. ביקשתי מנת דם בבי"ח. אומרים לי לדאוג מהמוגלובין 7. אבל למה לדרדר אותו? לייצב אותו זה לא כמו צעיר. נוטל אומפרדקס שנתנו לו להגן על רירית הקיבה מזה שנה. אבל נראה לי שספיגה של ויטמינים או מזון קצת נפגעת. איך משפרים ברזל לקשיש? דיאטנית שלחה אותי למדף. זה שטויות. יש ברזל טיפולי? רפואי?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה אנמיה מחוסר ברזל
דר' עופר בר 16/08/2023 | 09:00שלום תמי. יש להבין מהי הסיבה לאנמיה (אשר גורמת לחולשה). הסיבה השכיחה ביותר היא אכן חוסר ברזל, ברם ייתכן כי מדובר במחסור בויטמינים קונקרטיים, אי ספיקת כליות או מחלה כרונית אחרת (למשל תת פעילות של בלוטת התריס), מחלה חריפה. לרוב מדובר דווקא בהפרעה משולבת. בחלק מהמקרים, יש לבצע בדיקות עזר (למשל אנדוסקופיות) על מנת לאבחן את הסיבה להופעת האנמיה. הטיפול תלוי, מן הסתם, באטיולוגיה. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
לאבא פיתח בעיות בליעה ואני לא ידעתי
מיטל 09/08/2023 | 01:12הוא בלע פעם חתיכה נקניקיה ופלט אותה בשיעול. האם צריך אנטיביוטיקה לזה? כי הוא נושם בפה פעור בשינה. ואני שמה לב לפתח הושט קטן יותר מהרגיל. האם רק דרך הדמיית ריאות להסיק מסקנות? או בהאזנה לריאות. כמו כן, האם פסיכוגריאטר מזהיר או מסתכל בנורה אדומה של ההזנה, בליעת כדורים, כל העצות למטפל? כי בקופה לא משהו. לא מודעים בקושי ביקורי בית.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה בעיות בליעה
דר' עופר בר 16/08/2023 | 08:54שלום מיטל. בגדול, ניתן לסווג בעיות בליעה להפרעה מכנית או להפרעה מוטורית. ניתן לבצע בדיקה לצורך אבחון מדויק של הפרעת הבליעה (vfs או fees), ברם לרוב אנמנזה ובדיקה ראויה (לרוב בדיקה לצד מיטת המטופל מתבצעת על ידי קלינאית תקשורת) עשויות להספיק. חשוב לציין כי בעית הבליעה הנה, בחלק לא מבוטל של המקרים, חלק מבעיה רחבה יותר, אשר יש לתת עליה את הדעת. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
הזנה בזונדה
שרה 23/04/2023 | 17:48שלום רב, שאלתי היא לגבי חולה דמנציה סופני. 1. אבקש לברר מהי כמות הנוזלים המותרת לאחר הזנה של בקבוק וחצי של אנשור ? 2. כיצד ניתן לבדוק האם הזונדה מקובעת במקומה ?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה הזנה הזונדה
דר' עופר בר 23/06/2023 | 07:45שלום שרה. ראשית, אינני ממליץ על הזנת זונדה בחולי דמנציה סופנית משלל סיבות. שנית, ניתן להבין אם הזונדה במקומה ע"י האזנה לקיבה תוך הזרמת אוויר מהירה דרך הזונדה. מומלץ שפעולה זו תבוצע ע"י צוות רפואי, זאת מפני שהיא דורשת מיומנות מסוימת. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
דמנציה מתקדמת
שרה 01/05/2023 | 16:04שלום רב, 1. מהו הנוזל שזורם (קדימה ואחורה) בשטיפת הזונדה במים לאחר הזנה באנשור בחולה דמנציה מתקדמת ? 2. מהם הקולות הנשמעים בחולה דמנציה מתקדמת ? 3. מהם התסמינים העיקריים המופיעים בחולה דמנציה מתקדמת והאם אלו תסמינים המעידים על סוף החיים ? 4. האם צעקות של חולה דמנציה הן ביטוי לכאב, כעס, מצב רוח ורצון לבטא מילים ותחושות (בשל אי יכולת לדבר) ואיך מרגיעים את החולה שצועק ? אודה על תשובתך.הוסף תגובה
-
תשובת מומחה דמנציה סופנית
דר' עופר בר 24/04/2023 | 06:21שלום שרה הזנה בזונדה אינה מומלצת בדמנציה סופנית לפי המלצות גופים מקצועיים בינלאומיים רבים, מאחר ופוגמת באיכות החיים, אינה מונעת אספירציות, למרות שעשויה להאריך מעט את תוחלת החיים (לדעתי, הדגש צריך להיות על איכות חיים, ולא על תוחלת החיים). בעיות בליעה שכיחות בדמנציה מתקדמת מכל אטיולוגיה, והן הגורם מס' 1 לתמותה (לצד זיהומים). אם בכל זאת משתמשים בזונדה, מומלץ שאח או פרמדיק, אשר מיומנים בנושא, יחדירו את הזונדה לקיבה (בדיקה אם הזונדה מונחת במקומה מבוצעת ע"י האזנה לרום הבטן במהלך הכנסת אוויר לקיבה). רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
החלפת בונדורמין בלוריבן
יורם 01/05/2023 | 21:17חמותי בת 87 ללוקחת בונדורמין לשינה וסובלת לעתים מאיבוד פתאומי של הטונוס בירכיים ויכולת העמידה. תסמין זה יחודי לבונדורמין לפי ההתוויה, ולא מצויין בהתוויות של שאר בני משפחת הבנזודיאזפינים כמו לוריבן. אז איך עוברים ללוריבן (הרע במיעוטו)? פשוט להחליף בלילה אחד?הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה בנזודיאזפינים
דר' עופר בר 23/06/2023 | 07:41שלום יורם. איבוד טונוס בירכיים אינה תופעה אופיינית, אך אפשרית בנטילת בנזודיאזפינים (כולם עשוים להרפות שרירים). אם החלטתם לעבור ל lorivan ( יתרונו הוא בזמן מחצית חיים קצר), אזי יש כמה שיטות להמיר בין התרופות, ברם יש לעשות זאת באופן הדרגתי תוך ניטור פסיכיאטרי/ פסיכוגריאטרי צמוד. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
שילוב עם וולבוטרין XR
תומר 22/06/2023 | 21:24שלום ד"ר. אני סובל מהפרעת חרדה מוכללת אשר החמירה לכדי הפרעת פאניקה. מגוון SSRI לא הועילו כך גם ויאפקס XR. רק קלונקס במינון 2 מ"ג עצר את התקפי הפאניקה.לצד זה נוסו עם השנים רמרון, פאקסט ורסיטל- לא הושפעה לטובה או משמעותית הפרעת החרדה הבסיסית. הפסיכיאטר הציע לקחת לוסטרל יחד הקלונקס ולהוסיף וולבוטרין XR במינון 150 מ"ג כדי לייצר השפעה גם על הדופמין ליצירת הרגשת WELL BEING... אני מרגיש היטב את תרומתו של הוולבוטרין: אני עובד מהר יותר, תיפקודי הכללי בעבודה השתפר עקב התפוקה הטובה שאני מגיע אליה בזכות האנרגטיות שנותן הוולבוטרין. עדיין בשעות הבוקר סביב שעה 10-11 בכל יום מתחילים לטפס תסמינים של חרדה ואי-שקט. זה נרגע רק כאשר אני לוקח סביב שעה 13 כדור קלונקס 0.5 מ"ג. התופעה מתרחשת כל יום למרות השימוש בקלונקס אף קשה לי מאוד לוותר על השימוש בוולבוטרין שמועיל לי מאוד לתיפקוד. האם סביר שהוולבוטרין הוא זה שגורם להגברת החרדה? מה אפשר לעשות תרופתית כדי להמשיך להנות ממנו ולא לחוש בחרדה?(שימוש בעוד בנזודיאזפינים לא בא בחשבון!)הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה וולבוטרין
דר' עופר בר 23/06/2023 | 07:37שלום תומר. וולבוטרין מצוינת מהרבה בחינות, ברם היא עלולה להחמיר חרדה. בגדול, בנזודיאזפינים אינם מומלצים מסיבות רבות, ודאי לא במבוגרים. פתרון אפשרי עבורך הוא ניסיון להפחית את מינון התרופה תוך ניטור פסיכיאטרי/ פסיכוגריאטרי צמוד. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
-
איך מאתרים דלקת ריאות כתוצאה מאספירציה?
חנה 30/04/2023 | 19:48שלום. אבא היה מאושפז פה ושם במחלקת גריאטריה. וכל פעם עושים צילום ריאות לפני אישפוז. בפעם אחת נתנו לו רוצפין, גם לדלקת בשתן וגם לתסנין קל שראו ברנטגן. האם רנטגן מספיק לגלות אם יש אספירציה? או צריך C.T. כדי לקבוע בוודאות ולהזהיר אותנו מסכנת נוזלים בריאות? למנוע החמרה צריך C.T.? או מספיק נוהל צילום לפני אשפוז? ובכלל. האם רוק שלו גם מסכן אותו? תוכן קיבתי? כי גם פיתח הפרעות בליעה אולי משבצ קל בצוואר שעבר, ונפל לאחרונה.הוסף תגובה
פתח בחלון חדש-
תשובת מומחה דלקת ריאות מאספירציה (שיאוף)
דר' עופר בר 30/04/2023 | 21:05שלום חנה. לא מקובל (ולא מומלץ) לבצע בירורים יתר על המידה, מה גם ש CT חזה אינו מעיד על דלקת ריאות מאספירציה יותר מצילום חזה. לכן, המפתח לאבחנה הוא התאמת התמונה הקלינית לתמונה הרנטגנית. לדוגמא: אדם הלוקה בדלקת ריאות (נראה תסנין בריאה אחת או בשתיהן במרבית המקרים) וידוע על קושי בבליעה (מצב אחרי אירוע מוחי למשל, דמנציה מתקדמת או במצבים אחרים), ניתן להניח לפי אנמנזה מדוקדקת ממנו ו/ או מבני משפחתו באם קיים חשד גבוה לדלקת ריאות מאספירציה. החשיבות היא בעיקר בהתאמת הטיפול, קרי האנטיביוטיקה האמפירית הניתנת בחשד לדלקת ריאות מאספירציה שונה מזו הניתנת בדלקת ריאות נרכשת בקהילה. בנוסף, יש משמעות פרוגנוסטית לאבחנה זו. רפואה שלמה.הוסף תגובה
-
נושאים מרכזיים
-
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול פסיכיאטרי
-
מונחים קשורים
-
גריאטריה
-
דיור מוגן
-
דלקת קיבה ומעי (גסטרואנטריטיס)
-
הזדקנות מוקדמת
-
אי-שליטה במתן שתן
רופאים בתחום

ד"ר רונן בן יוסף
גריאטריה
5.0
( 24 חוות דעת )
"הגיע בהתראה קצרה ביותר בדיוק בזמן שנקבע. עשה רושם מאד מקצועי. נהג באמי בעדינות ובהתחשבות. ערך בדיקות מקיפות והגיש המלצות ממש מספר שעות אחרי. זמין לכל שאלה שלנו גם במייל וגם בווטסאפ. התרשמנו מאד לחיוב בכל פרמטר אפשרי."

ד"ר רונן בן יוסף
גריאטריה
5.0
( 24 חוות דעת )
"הגיע בהתראה קצרה ביותר בדיוק בזמן שנקבע. עשה רושם מאד מקצועי. נהג באמי בעדינות ובהתחשבות. ערך בדיקות מקיפות והגיש המלצות ממש מספר שעות אחרי. זמין לכל שאלה שלנו גם במייל וגם בווטסאפ. התרשמנו מאד לחיוב בכל פרמטר אפשרי."

ד"ר רונן בן יוסף
גריאטריה
5.0
( 24 חוות דעת )
פורומים נוספים בתחום
פורוםפסיכיאטריה
בפורום פסיכיאטריה ניתן להתייעץ עם פרופ' ערד קודש, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכיאטריהפורוםפסיכוגריאטריה
בפורום פסיכוגריאטריה ניתן להתייעץ עם ד"ר עופר בר, לשאול שאלות בתחום ולקבל תשובות מקצועיות, כמו גם להתרשם ממידע קודם. היכנסו עכשיו והתייעצו עם המומחה/ית!
לפורום פסיכוגריאטריה