דלג לתוכן

השתלת קרנית (Corneal Transplantation)

Corneal Transplantation

מתאים לטיפול ב:

  • עיוורון צבעים
  • גרענת
  • קטרקט
  • גלאוקומה
  • דלקת בקרנית מחיידקים
המומחים של Infomed מסבירים:

מטרת הניתוחי קרנית


מטרתו החלפת קרנית עין פגועה עקב מגוון רב של גורמים, המביאים למחלות קרנית העין או פגיעה בלתי הפיכה בקרנית. הקרנית המושתלת נלקחת מתורם שנפטר, ומדובר בניתוח הנפוץ ביותר מבין ניתוחי השתלות האיברים.

קרנית העין (cornea) היא האזור השקוף המכסה את גלגל העין מבחוץ, ומגן עליה מפני כניסת זיהומים, חומרי פסולת וכו'. תפקיד הקרנית העין הוא בשבירה האופטית של קרני האור הנכנסות לעין, ולכן היא בעלת תפקיד חיוני ליכולת מיקוד התמונה ברשתית.
 



פגיעה בקרנית יכולה להיגרם עקב מחלות קרנית העין זיהומיות כגון: נגיף ההרפס הגורם לכיב בקרנית, הדבקה חיידקית, פטרת ועוד. 

פגיעה נפוצה אחרת יכולה אף להיווצר עקב טראומה עינית- חדירת גוף זר הפוצע את הקרנית, אשר לא מצליחה להחלים. ישנן בנוסף מחלות עיניות הגורמות לצורת קרנית לא סימטרית, עכורה או קמורה וכו', המפריעים לראייה התקינה עד עיוורון, ומצריכים השתלת קרנית חדשה (למשל קרטוקונוס, קטרקט). מדובר בניתוח לא פשוט, ופונים אליו בד"כ כאשר נוסו כל הדרכים אחרות לטיפול שמרני וללא הצלחה.

קיימות מספר שיטות לניתוחי השתלת קרנית העין, הוותיקות יותר - בהן מסירים את הקרנית הפגועה לחלוטין ובמקומה מצמידים את הבריאה ע"י תפרים, והחדשות יותר - בהן משתמשים במכשור זעיר כגון לייזר, שיטה להסרת חלק מהקרנית (DSEK) וכו'.


הכנה לניתוח


לצורך השתלת קרנית אין צורך בהתאמת רקמות או סוג דם, שכן ישנם טיפולים טובים לאחר ההשתלה המאפשרים את קליטת השתל באחוזי הצלחה גבוהים של כ-90%. סיבה נוספת לכך היא שהקרנית הינה רקמה מבודדת אשר אינה מחוברת לכלי דם.

לרוב אין צורך בבדיקות כלליות מקדימות לפני הניתוח. רופא העיניים - מומחה קרנית העין  יעשה בדיקת עיניים מקיפה, כולל בדיקת שדה ראייה, לחץ תוך עיני, חדות ראייה ובדיקת קרקעית העין, על מנת לוודא את תקינות הרשתית.

השתלת קרנית העין מבוצעת תחת הרדמה מקומית או כללית. יש להיוועץ עם הרופא עיניים לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. יש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.


תהליך ניתוח קרנית


לאחר טפטוף חומר המרחיב אישונים לתוך העין תבוצע הרדמה מקומית של האזור ע"י הזרקה מקומית, או הרדמה כללית במידת הצורך. בשיטה ה"קלאסית", המנתח יבצע חתך דק וקטן בקרנית, ויסיר את כל רקמת הקרנית. לאחר מכן, יתפור את רקמת הקרנית המושתלת במקומה.

בשיטות החדשות של השתלת קרנית, לא תמיד יש צורך בהשתלת כל הקרנית, וניתן לבצע השתלה של תאי אנדותל (באם הם שנפגעו) או השתלה של חלק מהקרנית באמצעות מכשור מדויק. בשיטת הלייזר (השתלת קרנית בלייזר) מבצעים חיתוך של הקרנית המושתלת ע"פ הגודל והצורך, בהתאם למידת הפגיעה בקרנית העין בלייזר, המקורית, ואח"כ מחברים, כאשר לא תמיד ישנו צורך בתפרים. לבסוף מונחת חבישה על העין.

משך הניתוח כשעה-שעתיים (בהתאם לסוגו).



סיכונים בניתוח קרנית.



סיכונים כלליים בניתוחים:



זיהום בחתך הניתוחי - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום עיני משמעותי יותר. לעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.

*דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום נוצר כאשר כלי דם בעין נפתח ומדמם.


צלקת - לא אמורה להישאר רקמה צלקתית בקרנית, שכן אזור התפרים הוא קטן ודק מאד, אולם לעיתים הריפוי אינו תקין ותוותר צלקת, שתגרום לראייה עכורה בקרנית המושתלת.


סיכוני ההרדמה - לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנפילקטי).



סיכונים ספציפיים לניתוח השתלת קרנית:



יובש בעיניים - לרוב ניתן להתגבר על כך באמצעות טיפות עיניים מתאימות.


רגישות לאור - אמורה לחלוף זמן קצר (עד כחודש) לאחר הניתוח.


דחיית שתל חריפה - מתבטאת בתגובה חיסונית חריפה של הגוף כנגד הקרנית שהושתלה, כיום ניתנות תרופות מדכאות חיסון במידה וקיימת.



הטיפול אחרי הניתוח.


לאחר ניתוח השתלת קרנית המטופל לרוב נשאר בהשגחה למשך לילה עד מס' לילות. בשיטות החדשות יותר לעיתים משתחררים מוקדם יותר. המטופל יודרך להשתמש בטיפות עיניים אנטיביוטיות למניעת זיהום עיני למשך של כ-3 שבועות לאחר הניתוח. כמו כן, יינתנו טיפות עיניים למניעת דלקת ולצורך דיכוי חיסוני.

במידה וקיימים כאבים ניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. ההחלמה תלויה בסוג השתלת קרנית שבוצעה, כאשר בניתוחים החדשים יותר משך ההחלמה הוא קצר יותר.

הוצאת התפרים במידה וישנם תעשה רק לאחר מספר חודשים (בניתוח השתלת קרנית "קלאסי").

במידה וישנם כאבים אשר אינם חולפים למרות שימוש במשככי כאבים, הפרשות מן העין, דימום עיני או עליית חום, יש לפנות מידית לרופא.


המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון

שאל את המומחה שלנו בפורום קרנית העין  ומחלות חיצונית של העין>>>

    רופאים בתחום

    אוסטאופתיה
    אורית ישראל מטפלת ברפואת כאב
    קראו עליי עוד
    ריאות
    ד"ר יהודה שוורץ מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    ד"ר מנחם דויטש
    5.0
    ( 7 חוות דעת )
    "מצויינת"
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא השתלת קרנית

    קרטוקונוס (הקרנית החרוטית): סימני האזהרה והטיפולים
    קרטוקונוס (הקרנית החרוטית): סימני האזהרה והטיפולים
    ד"ר עורואה נאסר מאת: ד"ר עורואה נאסר 06/04/2021

    קרטוקונוס היא מחלת עיניים שכיחה בארץ יחסית לשאר העולם, ובשל נטייתה להופיע בגילאי העשרה והסיכון הכרוך בה לאבדן הראיי... לכתבה המלאה

    רטינופטיה נסיובית מרכזית (CSCR): מה הטיפול שיכול למנוע נזק לראייה?
    רטינופטיה נסיובית מרכזית (CSCR): מה הטיפול שיכול למנוע נזק לראייה?
    ד"ר דינה צור מאת: ד"ר דינה צור 25/02/2020

    היא מתפתחת בצעירים, בעיקר בגברים בריאים ללא כל מחלות רקע: הכירו את הרטינופטיה הנסיובית המרכזית, מחלה שפוגעת במרכז ה... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום עין יבשה

    בניהול ד"ר אהוד רייך
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו