האם המפתח לנצח את הסרטן נמצא בצואת חתולים?
חוקרים גילו שטפיל המצוי במערכת העיכול של חתולים (טוקסופלזמה גונדי) מפעיל תגובה חיסונית ייחודית שגורמת לתאי מערכת החיסון לתקוף את הגידול. גילוי זה עשוי להיות המפתח לחיסון עתידי לטיפול בסרטן
חוקרים גילו שטפיל המצוי באופן קבוע במערכת העיכול של חתולים (טוקסופלזמה גונדי) יכול לסייע בריפוי סרטן. הטפיל מפעיל תגובה חיסונית ייחודית שגורמת לתאי מערכת החיסון לתקוף את הגידול וכך עוזר לטפל בו. גילוי זה עשוי להיות המפתח לחיסון עתידי לטיפול בסרטן
טוקסופלזמה גונדי הוא טפיל (פרזיט) נפוץ ביותר, שעל פי ההערכות, כשליש מאוכלוסיית העולם הם נשאים שלו. לאדם בריא, טוסקופלזמה לא מהווה בעיה רפואית מיוחדת ולרוב מתגברים על הדבקה בו ללא כל בעיה. לעומת זאת, אנשים עם הפרעה בפעילות של מערכת החיסון או נשים בהריון יכולים לפתח מחלה קשה כתוצאה מהחשיפה לטוקסופלזמה, כך שעליהם להיזהר מחשיפה לטפיל. החשיפה לטוקסופלזמה מתרחשת בעיקר לאחר מגע עם צואת חתולים (בעיקר גורי חתולים), אך הפרזיט מצוי גם על פירות וירקות ולכן נחשב לנפוץ ביותר ואנשים רבים נחשפים אליו במהלך חייהם.
החשיפה לטפיל מעוררת תגובה אנטי סרטנית
כאשר מערכת חיסון בריאה נחשפת לטוקסופלזמה, היא מגיבה בצורה שעוזרת למלחמה בתאים סרטניים. מחקר שבוצע בבית הספר לרופאה של דרתמות' (Geisel School of Medicine at Dartmouth) מצא שטפיל זה מגרה תגובה חיסונית הכוללת תאי "natural killer" ותאי T ציטוטוקסיים, שנלחמים בתאי הסרטן בצורה טובה. בניגוד לפתוגנים אחרים, חשיפה לטוקסופלזמה גורמת להפעלת תגובה חיסונית ייחודית, המסוגלת לחסל תאים סרטניים. בעוד שגידולים סרטניים יודעים להתמודד בצורה טובה עם סוגים רבים של תגובה חיסונית, הם אינם עמידים לתגובה זו שמופעלת לאחר חשיפה לטוקסופלזמה, ולכן נפגעים ממנה.
חיסון לחולי סרטן?
מכיוון שקיים סיכון רב בהדבקת חולה סרטן בטפיל הטוקסופלזמה (שכאמור, פוגע בעיקר באנשים חולים עם הפרעה בתפקוד מערכת החיסון), החוקרים מאוניברסיטת דארתמות' הנדסו טפיל ייעודי שגורם לתגובה החיסונית המיוחלת אך לא מכיל את מנגנוני הרפליקציה השונים שעלולים לעורר את המחלה. זה אומר, שהטפיל המהונדס יכול לשמש בצורה בטוחה כחיסון, מכיוון שהוא גורם להופעת התגובה החיסונית ללא יכולת להתרבות בגוף ולכן לא יגרום לכל מחלה. בכך, שימוש בחיסון (שנקרא CPS) מפעיל תגובה חיסונית הנלחמת בתאים הסרטניים ומאפשרת לעצור את התקדמות המחלה בצורה מבטיחה ביותר.
הצלחה במלנומה ובסרטן השחלות
ניסוי בעכברים החולים במלנומה ובסרטן השחלות הניב תוצאות מבטיחות לאחר שימוש בחיסון CPS. עכברים אלו, שסבלו מגידולים אגרסיביים ביותר, שרדו בצורה מרשימה לאחר קבלת טיפול בחיסון, לעומת קבוצת הביקורת. פיתוח החיסון מהווה צעד חשוב בהתקדמות האימונתרפיה (טיפול במחלות על ידי שימוש במערכת החיסון), ובעתיד יאפשר טיפול יעיל בסוגים רבים של גידולים סרטניים.
דרך רבה עוד לפנינו
למרות תוצאות הניסוי המבטיחות, החוקרים טוענים שנדרשת עוד עבודה רבה עד שיוכלו להשתמש בחיסון בצורה יעילה לטיפול בבני אדם הסובלים ממחלות ממאירות שונות. החיסון הוכח כיעיל ביותר במעבדה, אך צוות המחקר שוקד על יישום החיסון לצרכים קליניים ולריפוי חולים. על פי החוקרים, בשלבים הבאים ניתן יהיה לפתח חיסון ייעודי ומותאם אישית על ידי שימוש בתאים מהחולה, ובכך לשפר את התגובה החיסונית ולחסל את תאי הגידול בצורה טובה יותר ומותאמת אישית.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד