הכינו את ילדיכם: המדריך המלא למחלות חורף
הורים לתינוקות וילדים קטנים? עונת החורף היא תמיד סיבה לדאגה. גם אם ההיכרות עם מחלות החורף לא תמנע אותן, היא בוודאי תסייע לכם להיערך ולהתמודד עמן טוב יותר. קבלו את מדריך מחלות החורף המלא בילדים
מדוע תינוקות וילדים חולים יותר בחורף?
די ברור שקור אינו גורם למחלות, ושלא מתקררים משהייה בקור או מיציאה לרוח בשיער רטוב, אך הוא גורם לפגיעה ביעילות של המערכת החיסונית. כתוצאה מכך, גם תינוקות וילדים קטנים נדבקים יותר בזיהומים בחורף.
ידוע כי תינוקות וילדים נדבקים יותר במחלות בחורף, מאחר ובחורף אנחנו נוטים לבלות בחללים סגורים ופחות מאווררים, שמייצרים תנאים אידיאלים להדבקה ולמעבר מהיר של זיהומים מילד לילד.
ומדוע תינוקות קטנים נדבקים יותר?
ככל הנראה, מפני שהמערכת החיסונית שלהם עדיין לא יעילה מספיק. במהלך החיים, אנחנו נחשפים ונדבקים בזיהומים רבים, כאשר לאחר החשיפה, אנו מפתחים נוגדנים לאותם מזהמים, חיידקים או וירוסים.
לתינוקות ולילדים קטנים, הנחשפים בשנים הראשונות לחייהם בעיקר לזיהומים ויראליים או חיידקיים, עדיין אין מערכת חיסונית או מערכת הגנה כנגד רוב הזיהומים. יתר על כן, המערכת החיסונית הטבעית איננה די יעילה בשנים הראשונות לחיים, ואיננה מקנה הגנה מספקת לתינוק כנגד הדבקה בזיהומים. התוצאה היא שילדים ותינוקות קטנים חולים יותר בזיהומים ובדלקות.
זיהומים במערכת הנשימה
המערכת העיקרית שנפגעת בחורף הינה מערכת הנשימה. בעוד שבאקלים הים תיכוני של ישראל, שולטות בחודשי הקיץ דווקא דלקות במערכת העיכול והמעיים, החורף היא העונה של זיהומים בדרכי הנשימה.
הדלקות עלולות להתפתח לאורך כל דרכי הנשימה, כאשר יש קשר בין חומרת הדלקת לבין עומק חדירת הזיהום. במילים אחרות: ככל שהדלקת פנימית ועמוקה יותר, היא תהיה בדרך כלל יותר קשה.
נזלת או הצטננות
הזיהום השכיח והקל ביותר בין מחלות החורף, הוא זיהום בדרכי הנשימה העליונות או בקיצור: הצטננות, המתאפיינת בנזלת, שיעול וחום שאינו גבוה. הילד מתקשה באכילה, כיוון שהוא מנוזל, אך מצבו הכללי טוב. כדאי מאוד שהילד או התינוק ייבדקו על-ידי הרופא המטפל, כדי לאבחן את המחלה ולשלול מצבים יותר קשים.
חשוב לדעת כי מכיוון שהגורם להצטננות הוא וירוס, אין טיפול למחלה, וכמובן שאין כל ערך למתן אנטיביוטיקה, היעילה רק נגד חיידקים.
לתינוקות קטנים, אין לתת טיפות אף של מבוגרים. הסיבה היא שהן מכילות חומרים שפועלים להורדת הגודש באף על-ידי כיווץ כלי דם, והן מסוכנות להם. להקלה, ניתן להשתמש בטיפות אף פשוטות המכילות מי מלח (מים פיזיולוגיים), שניתן לרכוש בכל בית מרקחת.
על מנת לסייע טיפול במחלה עלינו לוודא כי הפעוט שותה מספיק נוזלים, גם אם זה על חשבון אכילה.
שפעת
שפעת הינה מחלה ויראלית של דרכי הנשימה העליונות. המאפיין הבולט של השפעת הוא חום גבוה וחולשה כללית. גם משך המחלה ארוך יותר מהצטננות רגילה, והיא יכולה להימשך 5-4 ימים. התינוק חייב להיבדק על-ידי רופא, גם כדי לאשר את האבחנה וגם כדי לשלול מחלות אחרות.
במקרה של בשפעת חשוב לדעת כי מדובר במחלה ויראלית, ועל כן אין מקום לטיפול אנטיביוטי, אלא על ידי תרופות להורדת חום ומתן שתייה מרובה. ברוב המקרים המחלה עוברת מעצמה, ללא סיבוכים.
אם המחלה נמשכת למעלה מ-5-4 ימים או שמצב הילד מחמיר, יש מקום לחשוד בהתפתחות סיבוכים, כגון: דלקת ריאות, דלקת בשריר הלב וכד', ולקחת את התינוק לרופא. כידוע, קיים חיסון מונע לשפעת. ההמלצה היא לחסן תינוקות מגיל ששה חודשים ומעלה.
דלקת דרכי נשימה הקטנים – ברונכיוליטיס
ילדים רבים חולים בחורף ברונכיוליטיס, המוכרת לכם בוודאי כדלקת של דרכי הנשימה הקטנות או הסימפונות, שמובילות את האוויר לריאות. ברונכיוליטיס היא מחלה ויראלית, ה"תוקפת" בעיקר תינוקות קטנים בשנה-שנתיים הראשונות לחייהם. המחלה עלולה לגרום לקשיי נשימה קשים, כיוון שהדלקת גורמת להיצרות של דרכי הנשימה הצרות ממילא, וחוסמת את מעבר האוויר.
חשוב לדעת כי תינוק שאובחן בברוניכיוליטיס חייב להיות במעקב רפואי צמוד, ולכן רוב החולים מאושפזים לטיפול בבית חולים. במהלך האשפוז מטופלים החולים בתרופות להורדת הדלקת וההפרשות מדרכי הנשימה ולהרחבת הסימפונות. במידת הצורך יטופלו גם בחמצן, ובמקרים קשים, יונשמו ביחידה לטיפול נמרץ.
מרבית החולים מבריאים והסיבוכים מעטים, אך היא מופיעה בצורתה החמורה יותר בתינוקות קטנים ופגים, וכן בתינוקות עם מחלת רקע של הלב או הריאות, ועל כן קבוצות אלו מקבלות היום חיסון מונע.
דלקות גרון
בניגוד למחלות החורף הוויראליות לעיל, דלקת גרון יכולה להיגרם גם על-ידי וירוס וגם על ידי חיידק וחשוב לזהות את מקור המחלה כדי לתת את הטיפול המתאים.
רופא משפחה מנוסה ידע לזהות את מקור המחלה על פי הסימנים הקליניים ומראה הגרון של החולה. בדלקת גרון חיידקית, המוכרת בשמה העממי "אנגינה", ניתן להיעזר בבדיקת משטח גרון, והיא נחשבת לנדירה בתינוקות קטנים ושכיחה יותר בילדים מעל גיל שלוש שנים.
דלקת ריאות
דלקת ריאות היא הגדרה כוללת למצבים רבים, הגורמים חששות גדולים להורים, אך הודות לטיפול האנטיביוטי היעיל והמודרני שקיים היום, רוב הילדים החולים מחלימים לגמרי מדלקת ריאות.
במקרים קלים ניתן לטפל בדלקת ריאות באנטיביוטיקה דרך הפה, אולם כאשר הילד עם חום גבוה, מתנשם בכבדות וסובל מחולשה כללית - מקומו בבית חולים, שם יטופל בדרך כלל באנטיביוטיקה לווריד.
דלקת קרום המוח
המחלה הקשה ביותר המזוהה עם מחלות החורף, אך לא רק בעונה זו של השנה, היא דלקת קרום המוח, העלולה להוביל לסיבוכים קשים ופגיעות עתידיות. לשמחתנו, קיימים היום חיסונים מונעים כנגד רוב החיידקים, וחיסונים נוספים נמצאים בפיתוח.
חשוב לדעת כי עקב חומרת המחלה, כאשר מתעורר חשד, ולו הקל ביותר, לקיומה של דלקת קרום המוח, יבוצע בביה"ח ניקור מותני (בדיקה אבחונית של נוזל חוט השדרה), על מנת לשלול את המצב.
עד שתתקבל תשובת התרבית מנוזל חוט השדרה, יטופל התינוק באנטיביוטיקה לווריד ובמידה והתקבלה תרבית שלילית – יופסק הטיפול.
אם התקבלה תרבית חיובית, כלומר, התינוק אכן חולה בדלקת חיידקית של קרום המוח, הוא ימשיך לקבל טיפול אנטיביוטי לווריד, בהתאם לסוג החיידק.
סימני אזהרה שחשוב לשים אליהם לב
רוב הילדים והתינוקות יחלו במהלך החורף כמה וכמה פעמים בזיהומים נשימתיים, במיוחד אם הם נמצאים בפעוטון, במעון או בגן. חלק מהווירוסים עוברים דרך חלקיקים באוויר, בזמן עיטוש לדוגמה, אך רובם עוברים על משטחי מגע. לכן, יש חשיבות רבה לנושא היגיינת הידיים – יש לשטוף את הידיים היטב, עם מים וסבון, לפני טיפול בילד או בתינוק. מקרי החולי יהיו ברובם קלים וההחלמה תהיה מהירה ומלאה. אולם ישנם כמה סימני אזהרה שחשוב לשים אליהם לב:
• מראה הילד. אם הוא נראה חולה, אפאטי ולא מגיב - תסמכו על שיקול הדעת שלכם. אתם מכירים את ילדכם יותר טוב מכולם. אל תהססו, וקחו את הילד לרופא.
• חום גבוה, מעל 39 מעלות, שאתם מתקשים להוריד. שימו לב, שכאשר החום גבוה, התינוק יכול להיראות רע בגלל החום, ולכן חשוב שתעריכו שוב את מצבו לאחר הורדת החום. אם לאחר הורדת החום הוא מחייך ומגיב, אפשר להירגע, אבל להמשיך להיות "עם אצבע על הדופק".
• תינוק שמתנשם בכבדות, ובוודאי אם צבעו משתנה לכחלחל. במקרה כזה, קחו אותו מיד לבדיקה רפואית.
מאת: פרופסור שמעון רייף, מנהל מחלקת ילדים בבית חולים הדסה