דלקת מפרקים שגרונית: השמנת יתר גורמת להחמרה
חולים בדלקת מפרקים שגרונית המוגדרים כבעלי משקל עודף יסבלו ממספר גבוה יותר של התלקחויות המחלה. כך עולה ממחקר חדש שעקב אחר הקשר שבין משך ההפוגה של המחלה הכרונית לבין מדד ה-BMI ביותר מ-1,000 חולים לאורך שלוש שנים
חולים בדלקת מפרקים שגרונית המוגדרים כבעלי משקל עודף יסבלו ממספר גבוה יותר של התלקחויות המחלה. כך עולה ממחקר חדש שעקב אחר הקשר שבין משך ההפוגה של המחלה הכרונית לבין מדד ה-BMI ביותר מ-1,000 חולים לאורך שלוש שנים
אנשים החולים בדלקת מפרקים שגרונית, המקפידים לשמור על משקל גוף תקין, סובלים משמעותית מפחות התלקחויות דלקתיות של המחלה. כך עולה ממחקר חדש שנערך בבית החולים לכירורגיה מיוחדת בניו-יורק, שבחן את הקשר בין משך ההפוגה של המחלה לבין ה-BMI של למעלה מ-1,000 חולים לאורך שלוש שנים.
המחקר הראה כי חולים המוגדרים כבעלי משקל גוף תקין נהנים מסיכוי גבוה ב-65% להשיג הפוגה במחלה, בהשוואה לחולים הסובלים מהשמנת יתר (BMI מעל 30). מהמחקר עולה כי גם תת משקל עשוי להשפיע באופן חיובי על מצב המחלה. יש לציין כי בעוד שמחקר זה מצא קשר סטטיסטי בין משקל הגוף להפוגה בדלקת מפרקים שגרונית, הוא אינו מסביר האם המשקל הוא זה שאחראי לשינויים במצב ההפוגה.
דלקת מפרקים שגרונית. קשר בין חומרת המחלה למשקל הגוףדלקת מפרקים שגרונית הינה מחלה כרונית המתבטאת בעיקר בכאבי פרקים, וגורמת לנפיחות, חום והגבלה בתנועה. הדלקת מופיעה לאחר תגובה אוטואימונית, אשר גורמת להרס הדרגתי של מפרקי הגוף, ואינה קשורה לחבלה, שימוש יתר או כל סיבה אחרת. חולים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית מתלוננים לרוב על נוקשות בוקר, שבאה לידי ביטוי בהגבלה משמעותית של תנועת המפרקים למשך מספר שעות לאחר ההתעוררות מהשינה. בשלבים מאוחרים יותר, יכולים להתפתח עיוותים במפרקים, הכוללים גבשושיות תת עוריות, שינוי בצורת המפרק ועיוות הגפה. כמו כן, בדומה לכל מחלה כרונית, חולי דלקת מפרקים שגרונית יכולים לסבול מעייפות קשה, חום ופגיעה במערכות שונות בגוף.
דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה שכיחה יחסית, ומופיעה בכ-0.5-1% מהאוכלוסייה הבוגרת. בדומה למחלות דלקתיות אחרות, דלקת מפרקים שגרונית מופיעה יותר בנשים (פי 3 יותר), ומתחילה בדרך כלל בגיל מבוגר, לרוב לאחר גיל 40. דלקת מפרקים שגרונית היא מחלה עם נטייה גנטית, ובכמחצית מהחולים קיימים בני משפחה נוספים אשר חולים במחלה.
אורח החיים של חולים בדלקת מפרקים שגרונית קשור באופן ישיר לחומרת התסמינים ולמהלך המחלה. ידוע כיום כי שינויי אורחות חיים הכוללים פעילות גופנית, הפחתת הלחץ הנפשי, התאמת התזונה, שינה נכונה והפסקת עישון – עשויים להביא לשיפור משמעותי של מצב המחלה – הן בחומרת ההתלקחויות הדלקתיות והן בהפחתת התדרדרות של המחלה.