דלג לתוכן

שבץ מוחי: הפעולות שיכולות להציל את חייכם

כ-15 אלף איש לוקים בשבץ מדי שנה בישראל, ותוצאותיו עשויות להיות שונות לחלוטין עם התנהלות נכונה - של הצוות הרפואי, אבל גם של בני המשפחה. מתי צריך לפנות לבית החולים, ומדוע בני המשפחה חייבים ללחוץ על הצוות הרפואי?

מאת: עו"ד דניאל סרור ועו"ד דורון כספי
תאריך פרסום: 01/09/2015 תאריך עדכון: 18/09/2016
4 דקות קריאה

שבץ מוחי הינו גורם המוות השלישי בשכיחותו במדינת ישראל וגורם הנכות העיקרי במבוגרים. כ-15 אלף אנשים בארץ לוקים מדי שנה בשבץ, והגיל הממוצע של הופעתו הולך ויורד עם הזמן. לאור מגמה זו, השבץ הוכר כמצב חירום רפואי וחלו בשנים האחרונות פריצות דרך רפואיות בדרכי הטיפול המוצעות לחולים. אולם, טיפולים אלה יכולים להינתן לחולה רק בחלון זמן קצר של שעות ספורות לאחר הופעת התסמינים, ולכן ישנה חשיבות מכרעת לקבלת טיפול מהיר ככל הניתן.

קראו עוד: המדריך המלא: מה אתם חייבים לבדוק לפני ניתוח

במהלך עבודתנו, בייצוג מטופלים שניזוקו עקב טיפול רפואי רשלני מזה למעלה מ-30 שנה, נתקלנו במקרים לא מעטים של אבחון לקוי או אחור בטיפול, ובין היתר במטופלים שחוו תסמינים של שבץ מוחי, אך לא הופנו לבית החולים עקב טעות באבחנה; מטופלים שאובחנו, אך לא הופנו במועד לבית החולים; מטופלים שהגיעו לבית החולים בזמן, אך כלל לא נבדקו על ידי נוירולוג או שהבדיקה בוצעה באיחור מחוץ לחלון הזמנים האפשרי לטיפול תרופתי;מטופלים שפנו לבית החולים עם תסמיני שבץ מוחי, אך בשל טעות באבחנה לא טופלו בצורה מיטבית; מטופלים עם אירוע מוחי, שמסיבות כאלו ואחרות כלל לא הוצעו להם האופציות הטיפוליות אשר יכלו להפחית את נזקיהם או אף להציל את חייהם.

מטופלים שלא טופלו במועד או בצורה נאותה מקבלים לרוב בבית החולים טיפול תומך בלבד ונותרים עם נזקים נוירולוגים חמורים. מטרתה של כתבה זו הינה העלאת המודעות לטיפולים הקיימים לשבץ מוחי.

הזמן: הגורם המכריע בטיפול בשבץ

"אירוע מוחי" או "שבץ" מתרחש כאשר חלה הפרעה באספקת הדם לרקמות המוח, היכולה להיגרם משתי סיבות עיקריות. הראשונה הינה דימום תוך מוחי, ומתרחשת בכ-10% מכלל האירועים המוחיים. הסיבה השנייה, המתרחשת בכ-90% מהמקרים, הינה הופעת קריש דם או תסחיף, אשר חוסמים את העורק וזרימת הדם לרקמת המוח. כתוצאה מההפרעה באספקת הדם, לא מגיע חמצן לרקמות המוח באזור שנפגע והתפקודים הנשלטים על ידי אזור מוחי זה עלולים להיפגע.

שבץ מוחי. מטופלים שלא טופלו במועד נותרים עם נזקים נוירולוגים חמורים

ללא קבלת טיפול רפואי מהיר, עלול הנזק שנוצר עקב האירוע המוחי להפוך לקבוע, ואף להביא לידי מותו של המטופל. ככל שהמטופל יגיע מוקדם יותר לבית החולים, יאובחן ויטופל במהירות, הסיכוי להקטנת נזקיו גדל משמעותית.

חשוב להבין ולהפנים כי הגורם המכריע בטיפול בשבץ מוחי הוא הזמן! מכאן שהשלב הראשון בתהליך תלוי במטופל ובבני משפחתו. ראשית יש לזהות במהירות כי התסמינים שחווה החולה נגרמים עקב שבץ מוחי. בכל מקרה של חשד לאירוע או ספק - אסור להסס, חובה להגיע במהירות המרבית לבית החולים.  

התסמינים של שבץ מוחי כוללים הפרעות בדיבור, בראייה או בהבנה, בלבול, הופעת חולשה או שיתוק פתאומי של הפנים או גפה, נימול והפרעה תחושתית בגפיים, הפרעות ראייה, ירידה במצב ההכרה, הפרעה בשיווי משקל וכאב ראש חזק ופתאומי.

לעתים משכו של האירוע המוחי הינו קצר ותסמיניו חולפים. מצב זה נקרא Transient Ischemic Attack - אירוע איסכמי חולף (TIA). אולם, גם לאחר חלוף התסמינים, לעתים מדובר במצב המקדים אירוע מוחי נרחב יותר ולכן גם במקרה זה קיימת חשיבות להגיע לבית החולים במהירות המרבית לקבלת טיפול רפואי, לצורך הקטנת הסיכון לכך. 

אל תתביישו ללחוץ על הצוות - כדי לזרז את הטיפול

כאמור, עם הופעת תסמיני השבץ יש לפנות בבהילות לבית החולים לצורך קביעת אבחנה מדויקת באמצעות הבדיקות המתאימות, בדרך כלל בדיקה נוירולוגית שמבוצעת על ידי הרופא במיון (או נוירולוג שנקרא לבדוק את החולה) ובדיקות CT. ביצוע בדיקות אלה אמור להתבצע במהירות המרבית, שכן שעון החול במהלכו ניתן לקבל את הטיפול התרופתי הינו מוגבל.

באם אובחן כי המטופל אכן לקה ב-CVA, כלומר בשבץ, יש להפנותו במהרה אל המחלקה הרלוונטית לצורך קבלת הטיפול המתאים. יש להיות עם "יד על הדופק" בכל הקשור לפרק הזמן עד לתחילת הטיפול התרופתי. יש לזכור שהמטופל צריך להתקבל לבית החולים, להיבדק על ידי רופא, לבצע בדיקות דימות, לחכות לפיענוחן ולעבור למחלקה המתאימה. שלבים אלה אורכים לעתים זמן רב, קל וחומר כאשר קיים עומס רב בבית החולים, ועל כן קיימת חשיבות למעורבות בני המשפחה, שיכולים להיות מודעים ללוחות הזמנים וללחוץ על הצוות הרפואי להזדרז בטיפול.

הבדיקות המתוארות לעיל אמורות לאבחן כי אכן התרחש אירוע מוחי, וכן לקבוע האם חל כתוצאה מדימום או ע"ר איסכמי, כלומר, כתוצאה מקריש או תסחיף. לאבחנה זו חשיבות מכרעת לצורך מתן הטיפול הנכון, שכן דימום מוחי מטופל בהליך כירורגי, ואילו הטיפול באירוע איסכמי הוא טרומבוליטי, כלומר, המסת קריש הדם.

התרופה החדשנית לטיפול בשבץ: היתרונות - והסכנות

פריצת הדרך המשמעותית ביותר בטיפול בשבץ מוחי ע"ר איסכמי היא תרופת ה- rtPA, אשר נועדה להמיס את קריש הדם וכך להביא לזרימה מחודשת של דם אל רקמת המוח. התרופה ניתנת בהזרקה לתוך הווריד ומגיעה דרך זרם הדם למקום הימצאות הקריש. הטיפול בתרופה אושר על ידי משרד הבריאות בישראל החל משנת 2004.

על פי תוצאות מחקרים מבוקרים, מתן התרופה בפרק הזמן המתאים ממועד הופעת הסימפטומים של השבץ משפרת באופן משמעותי את הפרוגנוזה של החולים. מחקרים הוכיחו כי לאחר הטיפול ב-rtPA, שיעור נמוך יותר של חולים נפטרו או נותרו עם נכות קשה וכן משך האשפוז היה קצר יותר.

יחד עם הממצאים האופטימיים של המחקרים, תרופת ה- rtPA טומנת בחובה סיכון לדימום פנימי. לכן טרם מתן הטיפול בתרופה הצוות הרפואי חייב לוודא כי הרקע לאירוע המוחי הינו איסכמי, שכן מתן התרופה למטופל הסובל מדימום עלול להיות קטלני. לאור הסיכון לדימום, הטיפול בתרופה דורש הקפדה על פרוטוקול טיפולי המתאים למטופל והשגחה רפואית קפדנית.

כאמור, נתקלנו במקרים לא מעטים בהם המטופל מגיע לבית החולים במועד המתאים לקבלת הטיפול ב-rtPA, אך הצוות הרפואי כשל או איחר באבחון האירוע המוחי, ולכן חלון ההזדמנויות לטיפול חלף.

מכאן ברור כי התנהלות הצוות הרפואי במצב זה חורצת את גורלו של המטופל. לאור ניסיוננו בניהול תיקים אלה, אנו ממליצים למטופלים אשר חווים תסמינים החשודים לאירוע מוחי להגיע במהירות האפשרית לבית החולים, ובהגיעם לדרוש, בעצמם או באמצעות בני משפחתם המלווים אותם, קבלת טיפול מהיר ככל הניתן.

זכרו כי בניגוד למצב בעבר, בו לא היו אופציות טיפוליות לשבץ מוחי והתפיסה הרווחת הייתה כי בכל מקרה "אין מה לעשות", בשנים האחרונות חלה התפתחות רפואית משמעותית בתחום, אולם לא תמיד הטיפולים מוצעים בפועל לחולים. זכרו כי ככל שהטיפול הרפואי יהיה מהיר יותר, הסיכוי למניעת הנזקים גדל משמעותית, ועל כן, עמדו על זכותכם לקבלת הטיפול ההולם את מצבכם.

משרד כספי סרור ושות'

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר רני ברנע
ד"ר רני ברנע נוירולוגיה
5.0
( 18 חוות דעת )
"דר ברנע התנהג בצורה מיקצועית. שמר על קשר אישי תוך הפנייה להמשך טיפול ובדיקות דחופות שנדרשו. שמחנו לפגוש רופא אנושי ומתחשב.. מודים לו מאד על עזרתו."
ד"ר יאיר ווליוביץ
ד"ר יאיר ווליוביץ נוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד
נוירולוג ילדים ומומחה להתפתחות הילד
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 52 חוות דעת )
"ממליצה בחם על הטיפול המסור של ד"ר יאיר זלוטניק . הרגישות וההקשבה שלו למטופל ראויה להערכה."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום רשלנות רפואית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו