דלג לתוכן

אויב מבית: האלרגיות שמחכות בין הרהיטים והסדינים

הן מסתתרות במצעים שעל המיטה, בריפוד של הספה, בשטיחים ובכריות: אלרגיות לאבק ולעובש נפוצות בעיקר בבתים ומשרדים, בהם אנו מבלים את רוב זמננו. מדוע זה קורה וכיצד תטפלו בהן? המדריך המלא

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 24/01/2016
3 דקות קריאה

כולנו מכירים את התסמינים: נזלת, התעטשויות, גירוי בלוע או בעיניים, גרד ופריחה בעור. זו אלרגיה, התגובה של מערכת החיסון לחומרים שבדרך כלל אינם אמורים לגרום לבעיה כלשהי. כך, למשל, אנשים רגישים עלולים לסבול מחלק מהתסמינים או מכולם כשהם אוכלים מזונות מסוימים, שואפים אוויר המלא בפריחה ולבלוב של עשבים או עצים או לא מתאפקים ללטף חיית מחמד. במקרים כאלו אפשר להימנע ממגע, להתאפק מלאכול את אותם המרכיבים שגורמים לאלרגיה או להתרחק מאזור הפריחה בעונה. 

קראו עוד: לא רק בזריקות: כל מה שצריך לדעת על חיסון נגד אלרגיה

אבל מה קורה כשגורם האלרגיה חי לצדנו כל השנה, נמצא בבית או במקום העבודה? כשאנחנו רגישים למשהו בבית או בסביבה אחרת שאנחנו נמצאים בה שעות רבות ביום, לא ניתן להתחמק מהתסמינים המציקים של האלרגיה. בנוסף לאותם התסמינים המוכרים, אנשים עלולים לסבול גם מהתפרצות התקפי אסתמה, דלקות חוזרות בעיניים וגודש בסינוסים. הם עלולים לחוות גם תחושות שכביכול אינן קשורות לאלרגיה, כמו כאבי ראש, הרגשה כללית לא טובה ועייפות.

נעשו לא מעט מחקרים שזיהו מרכיבים מסוימים מהסביבה הביתית שלנו הגורמים להתפתחות האלרגיה:

1.אלרגיה לאבק (קרדית האבק) 

גם אם אתם נוהגים למרק את הבית לעתים קרובות, לא בטוח שתוכלו להתחמק מהאלרגיה שגורמת קרדית האבק, או יותר נכון לכמויות זערוריות של ההפרשות שלה. קרדית האבק יכולה להתרבות בקלות בכל חדר שינה בתוך כלי המיטה, בריפוד, בשטיחים או בכריות, במיוחד בתנאיי לחות. שנת לילה במיטה חמימה מספקת לקרדית האבק את החום, הלחות ושפע המזון (תאים מתים שנושרים מהעור) הנחוצים כדי לשגשג עוד יותר.

נוכחות של קרדית האבק יכולה לגרום לכל אחד להתעטש מדי פעם, אך רק אלו שרגישים יפתחו את מלוא התסמינים של תגובה אלרגית. במקרים של אלרגיה קשה עלולים להופיע גם שיעול, גודש וכאב בפנים, נפיחות או עיגולים כהים מתחת לעיניים ואפילו קשיי שינה. בין היתר, קרדית האבק עלולה לגרום לקוצר נשימה, צפצופים בריאות, לחץ בחזה והתקף חריף של אסתמה.

2.אלרגיה לעובש

עובש נפוץ מאוד גם בתוך הבתים, במיוחד בסביבה לחה. לרוב מוצאים עובש בחדרי האמבטיה, במרתפים, במטבחים או בחדרים שלא מאווררים היטב. אך לא תמיד אנחנו יכולים לראות אותו ולהיות מודעים לקיומו. העובש מתרבה בעזרת נבגים, חלקיקים שהוא משחרר לאוויר בחדר זה או אחר. שאיפת אוויר המכיל נבגים עלולה להוביל להתפתחות אלרגיה באופן הדומה לאלרגיה לאבקני פרחים. 

הנבגים מגרים את המערכת החיסונית וגורמים לשלל התסמינים החל מהתעטשויות, נזלת, גרד בגרון ובתעלות האוזניים, דמע וגירוי בעיניים. אצל אנשים רגישים במיוחד חשיפה לעובש עלולה להוביל גם להתקף אסתמה. עם זאת, לפעמים יהיה קשה לזהות אלרגיה, כיוון שחשיפה לעובש עלולה להתבטא גם כעייפות, כאבי ראש, סחרחורות וגירויים בעור, לכאורה ללא סיבה.

גם בבית: אלרגיה לקרדית האבק או לעובש

כיצד מטפלים באלרגיה?

ההמלצות לטיפול באלרגיות וברגישויות שנגרמות על ידי עובש או קרדית האבק מתחלקות לשניים:

1.טיפול תרופתי נגד אלרגיה

אפשר להקל על התגובות האלרגיות לעובש או קרדית האבק או למנוע אותן באמצעות תרופות נגד אלרגיה (נוגדי היסטמין), שחלקן ניתן לרכוש ללא מרשם רופא. בנוסף, אפשר להיעזר בתרופות המפחיתות גודש, שגם עוזרות להפחית את הנזלת. אך לא תמיד הן עוזרות ולא לכולם מותר ליטול אותן.  

במקרים קשים, רופא יכול לרשום טיפול בנגזרות קורטיזון, כיוון שיש להם השפעה חזקה נגד אלרגיה, או להמליץ על חיסון נגד אלרגיה (אימונותרפיה). 

2.טיפול בסביבה 

שמירה על הניקיון ואוורור המקום שבו אתם שוהים עשויים לעזור להקלה על האלרגיה. אם אתם רגישים, עדיף להשתמש בכלי מיטה או כיסויים שעשויים מבדים צפופים במיוחד, שלא מאפשרים חדירת קרדית האבק. כבסו את כלי המיטה במים חמים לעיתים קרובות ויבשו היטב. הרחיקו כריות נוי או צעצועים רכים מהמיטות. 

במידה שבחרתם להניח שטיחים ולתלות וילונות הקפידו לנקות אותם ביסודיות לעתים קרובות. אם גיליתם עובש על בגדים, כלי מיטה או חפצים אחרים ואתם לא מצליחים להפטר ממנו - אל תהססו לזרוק אותם. 

השתמשו במזגן או מכשיר לייבוש האוויר, כך שהלחות היחסית באוויר בבית או בעבודה לא תעלה על 50%. כיום קיימים מכשירים שמסננים את האוויר או מעשירים אותו בחיידקים טובים שמונעים את ההשפעה המזיקה של העובש או האבק ומקלים על הסובלים מאלרגיה. 


קראו עוד: אלרגיה או רגישות למזון? כך תדעו

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אדוארדו שחר
ד"ר אדוארדו שחר אלרגיה ואימונולוגיה
רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו