הרופאים לא ממליצים על שמן קוקוס? 8 שמנים בריאים
ההנחיות החדשות שפורסמו על ידי איגוד הלב האמריקאי אמנם חושפות חדשות רעות עבור חובבי שמן הקוקוס, אך מציגות את השמנים האלטרנטיביים באופן חיובי במיוחד ואף קובעות כי חלקם עשויים להפחית את רמות השומן בדם: אספנו עבורכם 8 שמנים בריאים שיתפקדו כאנטי אייג'ינג טבעי ועשויים להוות את המוצר הקוסמטי המושלם
במסגרת טרנד הסופר-פודס נחשפנו בכל מדיה אפשרית לסגולותיו של שמן הקוקוס. אמנם ארגון הלב האמריקאי, מבטל את הילתו של הכוכב התורן ואף קובע כי הוא מכיל כמויות גדולות של שומן רווי ועשוי לפגוע בבריאות הלב, אך קיימים שמנים צמחיים רבים בעלי "מטען" בריאותי עשיר . לכל אחד משמנים אלה סגולות רפואיות בלתי מבוטלות, אך במה מצטיין במיוחד שמן? המדריך השלם.
קראו עוד: היקר או הזול? 4 כללים לרכישה בריאה של מוצרי איפור וטיפוח
שמן קיק: מעודד צמיחת שיער
ממה עשוי: שמן קיק מופק מזרעי צמח הקיקיון, הנמנה על משפחת החלבלובים.
ערך בריאותי: המרכיב העיקרי של שמן קיקיון הוא חומצה ריצינולאית - חומצת שומן חד בלתי-רוויה המשמשת כחומר אנטי-דלקתי.
תכונות: צבעו צהוב בהיר ושקוף והוא בעל ריח עדין. בשל המסה המולקולרית הנמוכה שלו הוא נספג בעור בקלות.
סגולות מרפא: שמן קיק מעכב את התפתחותם של חיידקים, ולכן יעיל עבור קשת רחבה של מחלות עור כגון אקנה, סבוריאה קרטוזיס, צלקות, פטריות וזיהומים דלקתיים. שפשוף שמן קיק על העור יכול להקל על איברים פנימיים כואבים ומודלקים, להפחית את כמות הדלקת ולטהר את הגוף מרעלים. בעבר שמן הקיק נודע בכוחו להקל באופן מיידי על עצירות קשה, שכן הוא מהווה חומר משלשל. אך כיום הסגולה הבולטת שלו היא היכולת לעודד צמיחת שיער, לחזק את שורשי השיער ולמנוע נשירה (מתאים גם לגבות).
אופן השימוש: שימוש פנימי הוא בהמלצת רופא בלבד, מכיוון שההשפעה של השמן על מערכת העיכול היא מאוד חזקה. בשימוש חיצוני ניתן לשפשף או למרוח על עור הגוף או הקרקפת.
שמן אבוקדו: אולטימטיבי לטיגון
ממה עשוי: מופק מהציפה של האבוקדו.
ערך בריאותי: מכיל קשת רחבה של ויטמינים בריכוז גבוה (E,B,A,D), עשיר בלציטין, חומצות שומן חיוניות, כלורופיל, חומצה פולית, ואשלגן. הרכב חומצות השומן הוא מיטבי: עיקרו חומצות שומן חד בלתי רווי (בדומה לשמן זית).
תכונות: מרוכז מאוד - ולכן גם חסכוני (כף שמן אבוקדו שווה לשלוש כפות שמן זית). שמן אבוקדו בכבישה קרה שומר על ערכיו התזונתיים ונקודת העישון שלו הינה 225 מעלות, ולכן הוא אידיאלי לטיגון.
סגולות מרפא: עבור חולי סוכרת הוא השמן האידיאלי הודות לערך הקלורי הגבוה, תכולת הסוכרים הנמוכה והיכולת שלו לאזן את רמות הסוכר בדם. סגולות מרפא נוספות של שמן אבוקדו: חיזוק המערכת החיסונית, איחוי רקמות, שיפור פעולות מערכת העיכול וליחוח העור.
אופן השימוש: טעמו כשל האבוקדו וניתן לתבל עמו סלטים ולהשתמש לצורך בישול או טיגון עמוק.
שמן עץ התה: נלחם בפטריות
ממה עשוי: מופק מעלי עץ התה, שמקורו באוסטרליה.
ערך בריאותי: מכיל רכיבים טבעיים מחטאים ונוגדי דלקת שנקראים טרפנואידים (Terpenoids).
תכונות: חומר מרוכז וחזק מאוד בעל צבע צהוב חיוור וריח מיוחד. נספג במהירות בעור.
סגולות מרפא: שמן עץ התה הוא חומר מחטא, אנטי-ויראלי, אנטי-פטרייתי ומשכך כאבים, ולכן משמש לטיפול בקשת רחבה מאוד של בעיות ומחלות, החל מבעיות בדרכי הנשימה (דלקת, שיעול, נזלת וסינוסיטיס), וכלה בבעיות בדרכי השתן ובמערכת איברי המין והרבייה (זיהומים וגינאליים) ובבעיות בעור (חתכים, כוויות, הכשות ועקיצות חרקים, הרפס, פריחה, אקזמה, פסוריאזיס ושלבקת חוגרת). אך יותר מכל, שמן עץ התה נודע ביכולתו להמית סוגים רבים של פטריות, שמרים, חיידקים ווירוסים והוא בעל יעילות מוכחת בטיפול באקנה, בפטרת כפות הרגליים ובזיהומים פטרייתיים בציפורניים.
אופן השימוש: אסור בתכלית האיסור לשימוש פנימי. יש להרחיק מאזור העיניים, הפה והאף ולשמור הרחק מהישג ידם של ילדים. לשימוש חיצוני יש לשים כמות מזערית על האזורים הנגועים או למהול במים, בהתאם לצורך. לטיפול בבעיות בדרכי הנשימה ניתן להוסיף כמה טיפות למכונת אדים. לטיפול בפטריות יש לשים על המקום הנגוע כמות מזערית מהשמן - פעמיים ביום, ואף רצוי לכבס את הגרביים במים מהולים בכמה טיפות של שמן עץ התה כדי לחסל את נגעי הפטרייה שנותרו בבד.
שמן המפ: מרפא ומונע מחלות
ממה עשוי: מיוצר מזרעי צמח הקנביס.
ערך בריאותי: שמן המפ עשיר באנטי-אוקסידנטים ומכיל ויטמינים, מינרלים, חלבונים, סיבים ביחס מאוזן ומדוייק, וכן את הריכוז הגבוה ביותר (כ-80%) של כל סוגי חומצות האמינו והשומן (שילוב אידיאלי בין אומגה 3 ל-6) ממקור צמחי הדרושות לשמירה על בריאות תקינה. הגוף לא מסוגל לייצר חומצות אלו ולכן הן חייבות להיכלל בתזונת האדם.
תכונות: בעל טעם אגוזי עשיר.
סגולות מרפא: כחומר בעל תכונות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות, שמן המפ יעיל במניעה וריפוי של מחלות (עצירות, גאוט, מלריה, דלקות פרקים ובעיות הורמונליות), מייצר תחושת רוגע ומסייע להוריד במשקל. חומצות השומן שהוא מכיל חיוניות להתפתחות תאים, שרירים ומערכת העצבים.
אופן השימוש: ניתן ליטול אותו ישירות באמצעות כפית או להשתמש בו כתוספת לסלטים או לפסטות. אין להשתמש לצרכי טיגון, בישול או אפייה. לשמור בקירור עד שישה שבועות מרגע הפתיחה.
שמן ארגן: מזין את עור הפנים
ממה עשוי: מופק מהגרעינים של עץ הארגן, שמקורו במרוקו.
ערך בריאותי: מכיל וויטמין E וחומצות אומגה 3, 6 ו-9 בריכוז גבוה. שילובם של רכיבים אלה בעל השפעה חיובית מאוד על בריאות הגוף.
סגולות מרפא: שמן ארגן הוא בעל סגולות רפואיות רבות: מחזק את המערכת החיסונית של הגוף, מפחית את הסיכוי לדלקות, מאזן לחץ דם ומוריד כולסטרול. במחקרים אחרונים אף נמצא כי השמן יעיל במניעת מחלות לב ומערכת הדם בחולי סוכרת ומאט התפתחות תאים סרטניים בפרוסטטה. כמו כן, מרפא מחלות ובעיות עור כגון כוויות, אבעבועות רוח, צלקות, סימני מתיחה, שפשפות וחתכים.
יותר מכל, שמן הארגן הוא בחירה קוסמטית מצויינת מאחר ונודעת לו השפעה חיובית על עור הפנים: הוא מחדש, מרענן ומחייה את העור, מעניק לו לחות, מאזן את הפרשת החלב הטבעית, משפר את גמישות העור, וכן מהווה פתרון אנטי אייג'ינג נהדר.
אופן השימוש: השימוש החיצוני בשמן הוא באמצעות מריחה ועיסוי של כמות קטנה על האזורים הרצויים. לטיפול אנטי אייג'ינג יש לעסות את עור הפנים והצוואר עם כמה טיפות מהשמן לפני השינה ולתת לשמן לעשות את העבודה במהלך הלילה.
שמן חוחובה: מחייה את השיער
ממה עשוי: מופק מגרעין צמח החוחובה - שיח בר הגדל באזורים מדבריים.
ערך בריאותי: השמן מתאפיין בכך שהוא עשיר בחלבונים ונטול טריגליצרידים, ולכן דומה מאוד בתכונותיו לשומן העור של בני האדם, ביחס לשמנים צמחיים אחרים.
תכונות: צבעו צהבהב והוא נטול ריח או מרכיבים העשויים לגרום אלרגיה לעור רגיש. בעל מרקם נוזלי ולכן חודר בקלות אל שכבות העור.
סגולות מרפא: מעלתו העיקרית היא טיפוח העור והשיער. מכיוון שהרכבו דומה להרכב הסבום האנושי, הוא מתמזג איתו ויוצר מעטה הגנה מפני נזקי הסביבה, מרכך ומרגיע את העור, אך יותר מכל נחשב ליעיל מאוד לטיפול בשיער.
אופן השימוש: השמן אסור לבליעה. להברקת השיער הוסיפו כמה טיפות שמן טהור לשמפו בעת הרחצה. גם מריחת כמות קטנה של השמן על שיער רטוב תטפל בקצוות מפוצלים. לטיפוח העור עסו את השמן בתנועות סיבוביות עד לספיגתו.
שמן שקדים: מפנק את העור
ממה עשוי: מופק משקדים מתוקים.
ערך בריאותי: מכיל חומצה אולאית (חומצת שומן חד-בלתי רוויה), עשיר בסידן, מינרליים וחומצות שומן חיוניות לגוף כגון בטא סיטוסטרול, הידוע בתכונותיו האנטי דלקתיות, וכן בוויטמין E שמונע התחמצנות ומעכב את הזדקנות התאים.
תכונות: השמן חסר צבע, בעל ריח עדין ונספג בקלות בשל מרקמו הקליל.
סגולות מרפא: עוזר להקלת גירודים, מונע יובש, משקם ומאזן את העור.
אופן השימוש: השימוש בשמן לעיסוי נפוץ בשל תכונותיו, שכן הוא נספג מהר ומשרה לחות נעימה ומפנקת על העור. ניתן להשתמש בו גם כשמן בסיס בתוספת שמנים אתריים, בהתאם לצורך.
שמן אובלפיחה: אנטי-אייג'ינג טבעי
ממה עשוי: מופק מגרגירי צמח האובליפיחה, שמקורו ברוסיה.
ערך תזונתי: מכיל ריכוז גבוה של ויטמין E וקרוטנואידים (פיגמנטים בעלי פעילות נוגדת חמצון חזקה), ביופלבונואידים, ויטמין C וחומצות שומן חיוניות.
תכונות: צבעו כתום והוא בעל ריח עדין. בעל תכונות אנטי דלקתיות ואנטי בקטריאליות.
סגולות מרפא: הוויטמינים ונוגדי החמצון המצויים בשמן הופכים אותו לשמן המצטיין ביותר בעיכוב תהליכי הזדקנות ושימור העור, הודות לתרומתו הרבה באיחוי וחידוש רקמות שניזוקו. השמן אף משמש כזרז להחלמה מכוויות שמש, קרינה, פצעים, חתכים, צלקות, טחורים, אקזמות ובעיות עור אחרות. כמו כן, שומר על חיוניות השיער, מגן עליו מפני ייבוש בפן וצביעה, וכן מסייע בהגנה מפני נזקי מזג האוויר וקצוות מפוצלים.
אופן השימוש: ניתן למרוח את השמן על העור באופן נקודתי על האזורים הבעייתיים. למריחה על עור הפנים או שטחי גוף גדולים רצוי למהול בקרם לחות או להשתמש במוצרים קוסמטיים המכילים שמן אובלפיחה.
קראו עוד: מדהים: האבחון הגנטי שיגלה באילו מחלות תחלו בעתיד