דלג לתוכן

מחטיפי אנרגיה ועד קטשופ: 10 מזונות שמתחפשים לבריאים

משקה שקדים, פירות יבשים, פריכיות אורז ושוקולד חרובים: רגע לפני פורים – הכירו את 10 המאכלים ש"מתחפשים" לבריאים ומצליחים לבלבל את כולנו

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/03/2016
5 דקות קריאה

למה אתם מתחפשים בפורים הקרוב? ליצן, רופא או אולי לרקדנית? מסתבר שלא רק במסיבות פורים אפשר לראות מגוון של תחפושות: אם תציצו היטב במקרר שלכם, תגלו שגם שם אפשר למצוא מגוון מאכלים ומשקאות שהתחפשו לבריאים, כאשר בפועל הם רחוקים מלהיות כאלה. מהם אותם מאכלים? המומחים עונים.

קראו עוד: מנשנשים פריכיות בין הארוחות? 7 חטיפי ה"בריאות" המשמינים ביותר



1. פריכיות אורז: לא בריאות ואפילו לא דיאטטיות 

כמעט כל מי שתכנן להתחיל דיאטה בחייו, זכה להיכרות עם פריכיות האורז. לכאורה, הן מכילות מעט קלוריות באופן יחסי, ונראות כמו מאכל תמים ביותר המשתלב נהדר עם הצורך לשמור על משקל תקין.

"מדובר במוצר פופולרי במיוחד בקרב שומרי המשקל והדיאטה, אך הוא למעשה גורם לעליית הסוכר בדם ולהשפעות מטבוליות שליליות, כיוון שהאינדקס הגליקמי שבו גבוה. בנוסף, לרוב הוא גם מכיל לא מעט מלח, שצריכתו עלולה להעלות את לחץ הדם ולגרום לבעיות בריאות נוספות", מסביר ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא מומחה לרפואת משפחה ולסוכרת.

"לאחרונה עלה לכותרות גם נושא הארסן – חומר מתכתי רעיל שנמצא בסוגי אורז שונים. גם פריכיות האורז מכילות מינונים שונים של ארסן, ולכן לא מומלץ לצרוך אותן על בסיס יומי.

ולבסוף, יש לציין שהפריכיות אינן תורמות לתחושת שובע, כיוון שהן אינן מכילות שומן ואינן עשירות בסיבים תזונתיים, מה שמגביר את הנטייה לאכול מהן יותר, וגורם לנו למעשה לפספס את המטרה העיקרית לשמה התכנסנו", מוסיף ד"ר ויינפאס.

2. משקה על בסיס שקדים: לא מהווה תחליף לחלב

כמעט כל מי שמגדיר עצמו צמחוני, טבעוני, רגיש ללקטוז או סתם חובב בריאות, משלב בתפריט היומי שלו משקה על בסיס שקדים, או משקאות אחרים שמתיימרים להוות תחליפים לחלב.

"למעט חלב הסויה, שערך החלבון והסידן שבו דומים לאלה שבחלב רגיל, המשקאות האחרים לא יכולים להוות תחליף מהסוג הזה. כמות השקדים במשקה שקדים, למשל , נאמדת באחוזים בודדים, וכך גם כמות האורז או שיבולת השועל שמכילים המשקאות האחרים. בנוסף, לרוב מדובר במשקאות עתירי סוכר שמכילים חומרים משמרים. לכן, אין מניע מלצרוך אותם מידי פעם, אך חשוב לבחון היטב מה הם מכילים ולהבין שהם רחוקים מלשמש משקה בריאותי כלשהו", מסביר ד"ר ויינפאס.

3. חטיפי אנרגיה: ממתק לכל דבר

התמונות הבריאות על גבי אריזות חטיפי האנרגיה המציגות פירות ססגוניים, אגוזים, דגנים ועוד, מעבירות לנו מסר חד וברור: מדובר במוצר בריאות משובח. "למרות הנראות, לרוב לא מדובר במוצר בריאות", טוענת ענבל דרוקר, דיאטנית קלינית במרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב. 

"על אף שדגנים מהווים חלק חשוב מתזונה מאוזנת, כשמדובר בחטיפי בריאות, הם ממש לא החלק העיקרי שבהם. מעבר לסוכר המצוין על גבי האריזה, כדאי לשים לב גם לרכיבים נוספים, כגון דקטרוזה, סירופ גלוקוזה, סילאן וסוכר חום – שכולם למעשה שמות נרדפים לסוכר", מסבירה דרוקר ומדגישה כי מדובר בממתק לכל דבר ושלא מומלץ לצרוך יותר מאחד ביום. עם זאת, היא מציינת כי בהחלט ניתן לשלב את החטיף בתפריט שלנו: "הוא יכול להוות תחליף לקינוח או לספק אנרגיה לפני פעילות ספורטיבית". 

חטיפי בריאות: ממתק לכל דבר ועניין

4. פירות יבשים: לרוב מכילים כמויות גדולות של סוכר וחומרים משמרים

פירות יבשים אמנם מכילים סיבים תזונתיים והם יכולים לספק לנו אנרגיה. הבעיה היא שלרוב הם מכילים תוספות שונות ההופכות אותם ממוצר בריא לממתק. "תמרים למשל, עלולים להכיל גם תוספת גלוקוזה שמשמש כחומר משמר, וזאת בנוסף לסוכר הטבעי שהם מכילים. גם חמוציות אשר ידועות בסגולותיהן האנטי חמצוניות וביכולתן לסייע במניעת דלקות בדרכי השתן, עשויות להכיל כמות גדולה של סוכר", מסבירה דרוקר.

"באופן כללי, כדאי לקחת בחשבון שכל פרי יבש שנשמר לאורך זמן בטמפרטורת החדר, ככל הנראה מכיל תוספות שונות של סוכר, המשמש כחומר משמר במובן מסוים ומאפשר את תנאי האחסון הללו. בנוסף, פירות בעלי נראות זרחנית כגון פפאיה, משמש וקיווי, עלולים להכיל תוספת של גופרית המשמרת את צבעם". מוסיפה דרוקר ומדגישה כי מדובר בחומר שאינו מומלץ לצריכה במינון גבוה.

5. שוקולד חרובים: אשליה מתוקה

אם חיפשתם תחליף בריא לשוקולד, לא בטוח ששוקולד חרובים או ממרח על בסיס חרובים יענו על הדרישה. לדברי דרוקר מבט מהיר ברשימת הרכיבים מגלה כמות גדולה של סוכר וגם שומן, מה שהופך את המוצר לבלתי בריא וממש לא דיאטטי. אגב, גם ממרח התמרים אינו נחשב למוצר בריאות לדעתה, בדיוק מאותן הסיבות.

6. מיצי פירות: עדיף לאכול את הפרי

"באופן כללי, עדיף לאכול פירות מאשר לשתות את המיץ שלהם", טוען ד"ר ויינפאס. לדבריו, בניגוד לאכילת הפרי עצמו, המיץ מכיל פחות ויטמינים ומינרליים ממה שמכיל פרי בשלמותו, ושתייתו אינה מסייעת לתחושת שובע באותה המידה.

אגב, אם תכננתם להשקיע ולסחוט קנקן של מיץ תפוזים לארוחה משפחתית, כדאי שתהיו מודעים לכך שהוויטמין C שבו, נעלם לאחר 15 דקות בלבד מרגע הסחיטה. גם למיץ האשכוליות עלולות להיות השפעות שליליות אם שותים אותו במקביל לנטילת תרופות מסוימות, בייחוד אלה ממשפחת הסטטינים, ולכן רצוי להימנע ממנו בעת נטילתן. בנוסף, טעמו המר של מיץ זה עשוי להטעות: מדובר בפרי עשיר בסוכר.

בעניין המיצים הנמכרים ברשתות השיווק, מוסיף ד"ר ויינפאס שחלק ניכר מהם מכיל כמות סוכר השווה למשקאות מתוקים כמו קולה למשל, וצריכה קבועה שלהם תעודד השמנה, סוכרת ועששת.

7. סירופ אגבה – לא יותר בריא מסוכר

על אף התדמית הבריאה של סירופ האגבה המופק מעלים, שידוע במתיקותו החזקה ובעובדה שאינו מכיל טעמי לוואי, לא מדובר בממתיק בריא. לטענת ד"ר ויינפאס הפרוקטוז המרוכז המצוי באגבה, הופך בקלות לשומנים מסוג טריגליצרידים, שרמתם הגבוהה קשורה בעליית הסיכון להשמנה, לסיכון לכבד שומני ולמחלות לב וכלי דם. לכן, אין כל הצדקה להשתמש בו כממתיק. 

8. לחם בצבע חום: הצבע לא מעיד על קמח מלא

רבות נאמר אודות יתרונותיו התזונתיים של הלחם העשוי מקמח מלא: "לעומת הלחם העשוי מקמח לבן המספק לנו בעיקר קלוריות, לחם מקמח מלא מכיל ברזל, וויטמינים מקבוצת B וסיבים תזונתיים, הגורמים לתחושת שובע ומסייעים באיזון סוכרת ושומנים בדם", מסבירה אורית אליתים, דיאטנית קלינית ומומחית ב WINS2 - המרכז לתאומים ושלישיות בישראל.

הבעיה העיקרית נובעת מהעובדה שלא תמיד ניתן לזהות בקלות האם אכן מדובר בלחם מלא: "לחם בצבע חום לא בהכרח מעיד על העובדה שהוא עשוי מקמח מלא. פעמים רבות נצבע הבצק בצבע קרמל המקנה לו את צבעו. על מנת לוודא שאכן מדובר בלחם מקמח מלא מומלץ לבחון היטב את רשימת הרכיבים המצוינים על גבי האריזה. אם אחד מהמרכיבים הראשונים הוא קמח לבן, יש להסיק שהוא הרכיב העיקרי במוצר. ככל שהקמח המלא מצוין בתחתית הרשימה כך ניתן להסיק שהמוצר מכיל פחות ממנו" מסבירה אליתים.

9. קטשופ: כפית קטשופ אחת שוות ערך לכפית סוכר

קטשופ עלול להיתפס כרוטב עגבניות אך יש לזכור כי מדובר במזון מעובד. אליתים טוענת כי מצד אחד הוא עשיר בליקופן, נוגד חמצון חשוב הזמין לגוף במוצרי עגבניות מעובדים בריכוז גבוה - לעיתים אף יותר מאשר בעגבניות הטריות. מאידך, סוכר הוא המרכיב העיקרי ממנו הוא עשוי. "כף קטשופ אחת מכילה 5 גרם סוכר - כמות השווה לכפית סוכר פשוט, שכידוע עלול לגרום לנזקים רבים וביניהם השמנת יתר ועוד. מעבר לכך, נהוג להוסיף לקטשופ חומרי טעם וריח וחומרים משמרים המאריכים את חיי המדף שלו. מסיבות אלה, ניתן להסיק שלא מדובר במוצר בריאות ורצוי מאוד להגביל את צריכתו", אליתים מסכמת.

10. דגני בוקר: לא בהכרח ארוחת בוקר מזינה

אם אתם נוהגים לפתוח את הבוקר עם קערת קורנפלקס בחלב וחושבים שמדובר בארוחת בוקר מזינה - רוב הסיכויים שטעות בידכם: "באופן כללי, מדובר במזון מעובד המכיל חומרים משמרים המאפשרים את הארכת חיי המדף שלו, ועל מדפי הסופר אפשר למצוא בקלות דגני בוקר שערכם התזונתי שווה לזה של ממתק. הערכים התזונתיים משתנים בהתאם למוצר הנבחר. ככל שהם מכילים יותר סוכר מסך הפחמימות, שומן רווי ופחות סיבים - כך הם מתרחקים מתכונות הבריאות הנחוצות למוצר", מסבירה אליתים.

בנוסף, חשוב לזכור כי רוב הילדים לא יסתפקו במנה מומלצת של 30 גרם וידרשו לפחות כמות כפולה שיכולה להגיע בחלק מדגני הבוקר ל 6 כפיות סוכר בממוצע, ולכן, גם במקרה זה, אליתים ממליצה לקרוא היטב את הרכיבים המצוינים על גבי האריזה ולשים לב כמה סוכר ואילו אחוזי שומן רווי הוא מכיל.



קראו עוד: במבה או שוקולד? בדקנו איזה ממתק פחות מזיק לילדים

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיאטה ותזונה נכונה ברפואה הסינית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו