כדאי שתדעו: הפירות והירקות שיעזרו לכם לשמור על המשקל
מחקר חדש מצא שפירות וירקות הם לא רק בריאים ומזינים במיוחד - אלא גם מסייעים בשמירה על המשקל. אילו פירות וירקות הם ה"מצטיינים" ביותר וכמה רצוי לאכול?
מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת הבריטי לרפואה, מגלה שצריכה מוגברת של פירות וירקות המכילים פלבונואידים מסוימים לאורך זמן עשויה למנוע עלייה במשקל בקרב מבוגרים. פלבונואידים הם תרכובות טבעיות המצויות בכמות גדולה בפירות כגון תפוחים, אגסים ופירות יער אדומים, וכן בירקות צבעוניים כגון פלפל אדום.
קראו עוד: מחטיפי אנרגיה ועד קטשופ: 10 מזונות שמתחפשים לבריאים
החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרוורד (בוסטון, ארה"ב) בדקו את הקשר בין עלייה במשקל לבין צריכת שבעה סוגים שונים של ביו-פלבונואידים (bioflavonoids), ומצאו כי צריכה של שלושה מתוך שבעת הפלבונואידים שנבדקו - פלבונול, אנתוציאנינים ופולימרים של פלבונואידים - הייתה קשורה לשמירה טובה יותר על משקל בריא.
שמירה על המשקל לאורך זמן - מפחיתה סיכון למחלות
מחקרים קודמים כבר הוכיחו שפלבונואידים, במיוחד אלה שמקורם בתה ירוק, מסייעים בהפחתת משקל, אך מספר המשתתפים במחקרים אלו היה קטן. המחקר החדש ניתח מידע אודות הרגלי התזונה של 124,000 נשים וגברים בגילאים 27-65 מכל רחבי ארצות הברית במשך 24 שנים. המידע, שנאסף כל שנתיים, כלל את הגיל, המשקל, אורח החיים ואבחנות רפואיות, במידה וניתנו. משתתפי המחקר מילאו שאלוני תזונה מפורטים אחת לארבע שנים.
לאחר שהחוקרים ניתחו את הגורמים השונים שמשפיעים על שינויי המשקל (כגון רמת פעילות גופנית, צפייה בטלוויזיה, צריכת מזונות מטוגנים, בשר מעובד, דגנים מלאים ושתיית משקאות ממותקים, קפאין ואלכוהול ועוד), הם גילו כי הגברים עלו 1 ק"ג ונשים עלו 1.3-2 ק"ג בטווח של ארבע שנים. אך אפילו שינויים קטנים אלו במשקל - עלולים להוביל לצבירת משקל עודף בטווח הרחוק.
חשוב להבין שירידה של כמה קילוגרמים בודדים או מניעת העלייה במשקל עשויות להיטיב עם הבריאות של כל אחד ולהפחית את הסיכון לחלות בסרטן, סוכרת או מחלות לב בכלל האוכלוסייה.
הפלבונואידים המצויים בפירות וירקות - מסייעים בהפחתת משקל
אילו פירות וירקות עשויים למנוע השמנה?
לפי תוצאות המחקר, נמצא שאנשים שאכלו יותר מהמזונות שהכילו סוגים מסוימים של פלבונואידים – אנתוציאנינים (anthocyanins) ופולימרים פלבונואידים (flavonoid polymers) - העלו פחות במשקל, גם אחרי שהתחשבו בכמות הסיבים שנמצאת באופן טבעי בפירות ובירקות. מנת פרי אחת ביום מכילה כמות גדולה יחסית של פלבונואידים. לדוגמא, אם אוכלים רק שליש כוס אוכמניות מדי יום, כמות פלבונואידים שהם מכילים עשויה למנוע עליה של 0.6-0.8 ק"ג במשך ארבע שנים.
מזונות שעשירים באנתוציאנינים כוללים פירות סגולים-אדומים כמו אוכמניות, פירות יער, ענבים שחורים, פטל, דובדבנים. מזונות העשירים בפולימרים פלבונואידיים כוללים תה, פקאנים ותפוחים. התותים מכילים את שני הסוגים, כך שאין בעיה לאכול הרבה מהם, כל עוד לא מדובר בעוגת גבינה עם תותים או בתותים עם קצפת!
האם הפלבונואידים עצמם, תזונה איכותית יותר או אולי גורם אחר עוזרים לשמור על המשקל? למרות שאופי המחקר אינו מאפשר לקבוע בוודאות, המסקנה ברורה והיא מחזקת את המלצות הקודמות בתחום התזונה: "כולם צריכים לאכול יותר פירות וירקות". החוקרים ממליצים להגדיל את הצריכה היומית של פירות לשתי כוסות ביום ושל ירקות לשתיים וחצי, לעומת התזונה המערבית הממוצעת שכוללת בסך הכול קצת יותר ממחצית מהכמויות.
קראו עוד: שמן זו לא מילה גסה: מצעד השמנים הבריאים ביותר