מפחית את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב: הכל על טופו
הודות לתכולת איזופלבונים גבוהה במיוחד, טופו עשוי לסייע במניעת מחלות רבות. מדוע, אם כך, מדובר באחד המזונות השנויים ביותר במחלוקת? כל מה שאתם צריכים לדעת על טופו
טופו הוא אחד המזונות הכי שנויים במחלוקת. חלק מהאנשים לא מפסיקים להתפעל מאפשרויות השימוש בו ומהיתרונות הבריאותיים שלו. לעומת זאת, יש החושבים שרצוי להימנע בכל דרך מצריכת הטופו בשל היותו "רעל" מהונדס גנטית. אז מה עושים? אוכלים או לא אוכלים?
קראו עוד: סלמון, פורל או קרפיון: איזה דג הכי בריא?
מה זה טופו?
טופו הוא מאכל שמופק מחלב סויה מרוכז שנדחס לצורת קוביות לבנות מוצקות, בתהליך הדומה להכנת גבינה. מעריכים שטופו הוכן לראשונה בסין, לפני כ-2000 שנה, כשאחד הטבחים ערבב בטעות חלב סויה טרי עם ניגרי (הנוזל של מי ים, שהמלח הוצא ממנו). ניגרי הוא חומר מקריש עשיר במינרלים שעוזר לטופו להפוך למוצק ולשמור על צורתו.
כיום, מרבית מגידולי הסויה מתרכזים בארצות הברית וחלק גדול מהם עוברים הנדסה גנטית. למרות המחלוקת העזה סביב מזונות שעברו שינויים באמצעות הנדסה גנטית (GMO), אין עדיין מחקרים שמוכיחים כי מזונות אלו מזיקים לבריאות האדם. במידה ואתם עדיין מודאגים, חפשו את הסוגים האורגניים של הטופו או אלו שהם "ללא הנדסה גנטית" (Non-GMO).
מה ההרכב התזונתי של טופו?
טופו עשיר בחלבון ממקור צמחי (8 גרם) ומכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנו. בנוסף, הוא מכיל שומנים (4 גרם), פחמימות (2 גרם), סיבים תזונתיים (1 גרם) ומינרלים (מנגן, סידן, מגנזיום, סלניום, זרחן, נחשות ומעט ברזל ואבץ), בהתאם לקרקע שבה גדלו פולי הסויה ששימשו להפקתו. הטופו מכיל 70 קלוריות בלבד.
עם זאת, תכולת המינרלים יכולה להשתנות בהתאם לסוג החומר המקריש שמשמש להכנתו. ניגרי מוסיף לטופו מגנזיום ואילו השימוש בסידן מעלה את כמות הסידן בטופו.
הטופו מכיל גם חומרים שעלולים להפריע לספיגת המרכיבים התזונתיים, בדומה למזונות אחרים מהצומח:
1. מעכבי טריפסין - חומרים שמעכבים פעילות האנזים טריפסין, שאחראי לפירוק החלבונים.
2. נגזרות של חומצה פיטית (פיטאטים) - חומרים שעלולים להפחית את הספיגה של מינרלים כגון סידן, אבץ וברזל.
3. לקטינים - חלבונים שעלולים לגרום לבחילה ונפיחות בבטן כשאוכלים אותם בצורה טרייה או לא מבושלת כראוי, או כשאוכלים מהם יותר מדי.
השרייה או בישול של פולי הסויה עשויים לנטרל או להפחית את ההשפעה של חלק מחומרים הללו. מחקרים מעידים שגם ההנבטה של סויה לפני שעושים ממנה טופו, מפחיתה את כמות הפיטאטים בכ-50% ומעכבי הטריפסין בכ-80% ומעלה את תכולת החלבון בכ-15%.
עשיר בחלבון ממקור צמחי ומכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגופנוקראו עוד: חמניות או אלפלפא? בדקנו מהם הנבטים הבריאים ביותר
מהם היתרונות הבריאותיים בצריכת טופו?
פולי סויה מכילים תרכובות צמחיות טבעיות שנקראות איזופלבונים(בין 20-24.7 מ"ג ל-100 גרם טופו). חומרים אלו נקשרים לקולטני אסטרוגן מסוימים בגוף ויוצרים פעילות אסטרוגנית חלשה. האיזופלבונים המצויים בסויה גורמים לכך שלאכילת טופו מיוחסים יתרונות רבים:
1. טופו עשוי להפחית את הסיכון של מחלות לב
מחקרים שבדקו צריכת קטניות, תוספי איזופלבונים (80 מ"ג איזופלבונים ליום, במשך 12 שבועות) או חלבון סויה (50 גרם ליום) הראו שיפור בזרימת הדם, גמישות כלי הדם, רמות השומנים בדם והפחתת הסיכון למחלות לב.
2. טופו קשור לסיכון מופחת של סרטן השד
מחקרים מצאו שאצל נשים שאכלו מוצרי סויה לפחות פעם בשבוע, הסיכון ללקות בסרטן השד היה נמוך בכ- 48%-56%, כנראה בזכות ההשפעה החיובית על המחזור ועל רמות האסטרוגן בדם. ההשפעה הייתה בולטת יותר בקרב אותן הנשים שצרכו סויה בילדותן ובשנות הנעורים שלהן.
בעבר הועלו חששות שבגלל השפעת הסויה על ההורמונים הנשיים, היא עלולה להגביר את הסיכון לסרטן השד. אך מחקר שעקב במשך שנתיים אחרי נשים שעברו את גיל המעבר, שאכלו מוצרי סויה פעמיים ביום, לא מצא עלייה בסיכון לסרטן השד.
3. טופו עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת
מחקרים בתאים ובחיות מעבדה שנערכו במשך עשר השנים האחרונות מצאו שאיזופלבונים של סויה עשויים לתרום לאיזון רמות הגלוקוז בדם. מחקר אחר שבדק את הקשר בין צריכת סויה לבין הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2, גילה שאנשים שצרכו מאכלי סויה יותר מפעמיים בשבוע הפחיתו סיכון זה בכ-24%, בתנאי שמאכלי הסויה שהם צרכו לא היו ממותקים.
4. יתרונות בריאותיים נוספים של איזופלבוני סויה
בזכות תכולת האיזופלבונים הגבוהה שלו, טופו עשוי לסייע גם לשמירה על בריאות עצם ותפקוד המוח, בייחוד בקרב נשים בגיל 65 ומעלה. בנוסף, צריכת מוצרי סויה העשירים באיזופלבונים עשויה להפחית גלי חום אצל נשים בגיל המעבר, אך לא כל המחקרים מאשרים זאת.