דלג לתוכן
ד"ר גבי וינשטיין ד"ר גבי וינשטיין

כאבי ראש ומיגרנות: מהם הגורמים וכיצד ניתן לטפל?

מהם הסוגים השונים של כאבי הראש, מדוע קיימת נטייה למיגרנה בקרב אנשים מסוימים ומהם הטיפולים החדשים שיכולים לסייע בהקלה על התקף המיגרנה כאשר הטיפולים המסורתיים לא מועילים? התשובות בכתבה

מאת: ד"ר גבי וינשטיין
תאריך פרסום: 22/04/2019
3 דקות קריאה
ד"ר גבי וינשטיין בשיתוף עם ד"ר גבי וינשטיין i וירולוג מבוגרים, עוסק באבחון וטיפול בשלל נושאים בנוירולוגיה כללית
התור הראשון הפנוי: 20/01/25, 16:15

כאבי ראש מהווים את אחת התלונות השכיחות המובילות לפנייה לרופא משפחה או נוירולוג. כאבי הראש יכולים להתפתח עקב גורמים שגרתיים, להופיע כתגובה לטריגרים שונים ואף להוות עדות למחלה אחרת. 

מיגרנה, המהווה את אחד מסוגי כאבי הראש הנפוצים ביותר, מתאפיינת בהתקפים חוזרים ונשנים ועלולה לגרום לכאב עז ואף להתפתחות הפרעות תפקודיות שונות. הטיפולים החדשים למיגרנה, שפותחו בשנים האחרונות, עשויים לסייע בהקלה על כאב הראש הנפוץ גם עבור מטופלים הסובלים מהתקפי מיגרנה קשים בתדירות גבוהה: כל הפרטים

מהם הסוגים השונים של כאבי הראש?

כאבי ראש מחולקים לשני סוגים מרכזיים:

כאבי ראש ראשוניים

מקורם של רוב כאבי הראש הראשוניים נעוץ בגורמים שגרתיים, כמו מחסור בשינה או סטרס. במצבים אלה כאב הראש יחלוף לרוב תוך זמן קצר ללא טיפול כלל או באמצעות טיפול במשככי כאבים. חלק מכאבי הראש הראשוניים מובדלים באופיים ועל כן יקבלו אבחנה נפרדת וטיפול מתאים.



כאבי ראש משניים

כאב ראש הנובע ממצב פתולוגי מסוים אשר מחייב בירור, לרבות, דלקת, גידול, אירוע מוחי ועוד. יש לציין כי קיימות תלונות מסוימות שיכולות לרמז על קיום של כאב ראש משני, עוד לפני קבלת אבחנה מדויקת. תלונות אלה כוללות, כאבי ראש עוצמתיים המפריעים לשינה, כאבי ראש מתמשכים ללא הפוגה, כאבי ראש המלווים בהפרעות בראייה בבחילות והקאות ועוד. 



קיימים שלושה סוגים מרכזיים של כאבי ראש ראשוניים:


כאב ראש תעוקתי

כאב ראש תעוקתי הוא השכיח ביותר מבין שלושת הסוגים והוא אופייני יותר למצבים ממושכים של מתח, עומס ועייפות. כאב ראש זה מופיע לרוב בשעות הערב . כאב ראש תעוקתי אינו מסוכן לרוב, אך הוא עלול להפריע לתפקוד ועל כן מצריך טיפול.



כאב ראש מקבצי 

כאב ראש מקבצי מורגש לרוב באזור המצח וסביב העין. מדובר בכאב ראש עז המופיע במשך מספר שבועות ואף חודשים, באופן יומיומי ובשעות קבועות. התקפי כאב הראש המקבציים קצרים יחסית ויכולים להימשך עד לשלוש שעות. אנשים רבים הסובלים מסוג זה של כאב ראש ראשוני מתלוננים על התפתחותו בעיקר בשעות הלילה. הסיבה למחזוריות הכאב אינה ברורה, אך היא קשורה ככל הנראה למחזור היום והלילה. 


כאב ראש זה מלווה בתסמינים המערבים את המערכת האוטונומית בגוף, לרבות אדמומיות בלחמית העין, דמעת מהלחמית, נזלת, הזעה בצד אחד של המצח ועוד.

מיגרנה

מיגרנה היא כאב ראש שכיח יחסית באוכלוסייה, בעיקר בנשים. כאב ראש זה נמשך זמן ארוך יחסית ומאופיין בכאב פועם המופיע לרוב בצד אחד של הראש. המיגרנות עלולות להיות מלוות ברגישות לאור ורעש, בבחילות ובהקאות. 




מיגרנה, אשר מהווה את אחד מסוגי כאבי הראש הנפוצים ביותר, מתאפיינת בהתקפים חוזרים ונשנים אשר גורמים לכאב עז


מה גורם לנטייה למיגרנה?

מדובר בכאב שכיח יותר בנשים, כנראה עקב גורמים הורמונליים. מעבר לכך, קיימים טריגרים נוספים למיגרנה, כמו שינויי מזג אוויר, שינוי בהרגלי השינה (שינה מועטה או רבה מדי) ושינויים תזונתיים. 


הסיבה לקשר בין הטריגר לבין התפתחות המיגרנה אינה ברורה, אך קיימות הנחות כי הטריגר גורם להתרחבות של כלי דם במוח, למתיחה של קרומי המוח וכתוצאה מכך להתפתחות הכאב. 

מהם התסמינים האופייניים למיגרנה?

מיגרנה מוגדרת ככאב שמופיע בהתקפים הנמשכים לרוב 4-72 שעות. ברוב המקרים המיגרנה עלולה להוביל להגבלה תפקודית ולהיות מלווה בבחילות, הקאות ורתיעה מאור ומרעש. בנוסף, קיימת תופעה נוירולוגית שיכולה להקדים את התקף המיגרנה המכונה אאורה ומתבטאת בהבזקי אור או בתופעות נוירולוגיות נוספות, בהן הפרעה בתחושה, הפרעה בדיבור ועוד. תדירות התקפי המיגרנה משתנה מאדם לאדם.



איך מטפלים במיגרנה?

יש חשיבות לאבחון מקיף ולהבדלת המיגרנה מהסוגים האחרים של כאבי הראש. הטיפול במיגרנה מגוון ונבחר בהתאם לתדירות הופעת כאבי הראש ולחומרתם. 



טיפול תרופתי

תרופות ממשפחת הטריפטנים

התרופות העיקריות הניתנות כיום לטיפול במיגרנה הן תרופות ממשפחת הטריפטנים. תרופות אלה בולמות את התרחבות כלי הדם ועל ידי כך הן עשויות למנוע את התקף המיגרנה. הטיפול בתרופות ממשפחת  הטריפטנים הוא טיפול נקודתי הניטל בתחילת ההתקף. 



מהן תופעות הלוואי שעלולות להתפתח עקב שימוש בתרופות אלה?

תופעות הלוואי העיקריות שעלולות להופיע כתוצאה מהטיפול התרופתי כוללות חולשה, עייפות וכאבי כתפיים. חשוב לציין כי מדובר בתופעות נדירות יחסית שיחלפו לרוב תוך זמן קצר. 



הטיפולים החדשים במיגרנה

הטיפולים המונעים החדשים למיגרנה, מסייעים במצבים בהם הטיפול הפומי כשל או שהוביל לתופעות לוואי שונות. טיפולים אלה מהווים פריצת דרך והם עשויים לסייע למטופלים הסובלים מהתקפי מיגרנה קשים בתדירות גבוהה יחסית (4-5 התקפים בחודש).



תרופות מקבוצת אנטגוניסטים  CGRP 

בזמן התקף מיגרנה מתרחשת עלייה בריכוז של פפטיד מסוים במוח הנקרא CGRP. עלייה זו ככל הנראה אחראית על התהליך אשר מוביל לכאב. תרופות אלה נוגדות את הפפטיד CGRP ועל ידי כך תורמות לירידה בכמותו במוח וכתוצאה מכך להקלה בכאב הראש. הן ניתנות באמצעות זריקה חודשית ומיועדות לחולי מיגרנה שסובלים מהתקפים בתדירות גבוהה, כמו גם לאלה הסובלים מהתקפים המקשים על התפקוד וחולים שלא הגיבו היטב לטיפולים אחרים. קיימות כיום בשוק שלוש תרופות  מקבוצה זו. 



מהן תופעות הלוואי שעלולות להתפתח כתוצאה משימוש בתרופות אלה?

טיפול זה עלול להוביל להתפתחות חולשה וכאב מפושט. ברוב המקרים  תופעות הלוואי יחלפו תוך מספר ימים מרגע הופעתן. 



טיפול בבוטוקס

הזרקות בוטוקס נועדו לטיפול במיגרנה כרונית והן מסייעות בשיכוך הכאב. הבוטוקס מוזרק במינונים זעירים לשרירים המופעלים בזמן התקף המיגרנה באזור המצח, החלק האחורי של הראש, הצוואר והשכמות. מדובר בטיפול המתבצע אחת לשלושה חודשים. 



מהן תופעות הלוואי שעלולות להתפתח כתוצאה מהזרקות הבוטוקס?

הטיפול בבוטוקס יכול לגרום לתופעות לוואי זניחות, בהן רגישות באזור ההזרקה. יש לציין כי מדובר במינונים קטנים של בוטוקס ועל כן לא קיים סיכון לפגיעה סיסטמית. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר גבי וינשטיין , נוירולוג מבוגרים. עוסק באבחון וטיפול בשלל נושאים בנוירולוגיה כללית, לרבות כאבי ראש, מיגרנות, סחרחורות, כפיון, מחלת פרקינסון ועוד. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מיכאל רוטשטיין
ד"ר מיכאל רוטשטיין נוירולוגיה
5.0
( 13 חוות דעת )
"ד"ר רוטשטיין מקצועי, ענייני וגם רגיש. הסביר הכל בפירוט ובבהירות ונתן הרגשה טובה וחיובית. הרגשה שיש על מי לסמוך בתהליך"
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר גבי וינשטיין

שאלות מתוך פורום כאבי ראש ומיגרנה

בניהול פרופ' שלומית יוסט-כץ
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו