דלג לתוכן
ד"ר ניזאר חוראני ד"ר ניזאר חוראני

פרקינסון: מהן דרכי הטיפול במחלה?

מה גורם להתפתחות מחלת הפרקינסון, אילו תסמינים אופייניים עלולים להתפתח, כיצד ניתן לאבחן ומהן דרכי הטיפול שעשויות להקל על חומרת התסמינים? התשובות בכתבה שלפניכם

מאת: ד"ר ניזאר חוראני
תאריך פרסום: 12/08/2019
3 דקות קריאה
כתבת אודיו
ד"ר ניזאר חוראני בשיתוף עם ד"ר ניזאר חוראני i מנהל היחידה לשבץ מוחי בבית החולים פוריה

פרקינסון היא מחלה ניוונית של מערכת העצבים המרכזית אשר גורמת לפגיעה חמורה בתנועתיות הגוף. מקור המחלה נעוץ בירידה ברמות הדופמין המופרש, עקב פגם בתאי המוח המייצרים אותו. הדופמין הוא נוירוטרנסמיטור אשר אמון על יכולת התנועה ועל ויסות המערכת המוטורית. ירידה ברמתו מובילה לתסמינים שונים, כאשר העיקרי שבהם הוא רעד. הגורם להתפתחות הפגם בתאים המייצרים את הדופמין אינו ידוע, אך שכיחות המחלה עולה עם הגיל. בנוסף, מחלה זו נפוצה יותר בגברים מאשר בנשים. במיעוט המקרים מחלת הפרקינסון מתפתחת על רקע גנטי. 

אילו תסמינים יעוררו חשד?
התסמינים של מחלת הפרקינסון מתחלקים לשני סוגים מרכזיים: תסמינים מוטורים ותסמינים שאינם מוטורים. בקרב רוב החולים, הסימן הראשוני למחלה יהיה רעד חד צדדי. 


תסמינים מוטוריים
רעד, נוקשות, איטיות בתנועה והפרעה בשיווי המשקל.


תסמינים שאינם מוטוריים
תסמינים אלה יכולים להקדים את התופעות המוטוריות, אך פעמים רבות הם אינם משויכים למחלה.  מבין התסמינים שאינם מוטוריים ניתן למנות הפרעה בחוש הריח, הפרעות פסיכיאטריות  (כמו דיכאון והפרעות חרדה), ירידה בתיאבון, כאבים במקומות שונים בגוף, נדודי שינה ועוד. בשלב מתקדם, המחלה עלולה לגרום גם להפרעות זיכרון, עד כדי התפתחות של דמנציה


פרקינסון היא מחלה פרוגרסיבית ועל כן תסמיני המחלה יחמירו עם הזמן. ללא טיפול, היא עלולה לגרום להפרעה בתפקוד היומיומי, לאיטיות בביצוע פעולות, לקושי בביצוע משימות שגרתיות ובמקרים מסוימים אף לאבדן כושר העבודה. 


כיצד מאבחנים?
אבחון המחלה מתבצע בעזרת בדיקה נוירולוגית ובדיקה קלינית של המטופל, לשם גילוי התסמינים האופייניים למחלה. מעבר לכך, לעיתים יש צורך בבדיקות הדמיה מוחיות כדי לשלול מצבים אחרים שיכולים להוביל להתפתחות תסמינים דומים, וכן גם לצורך אבחנה סופית. 


מהן דרכי הטיפול במחלת הפרקינסון?
למרבה הצער, כיום לא קיים טיפול שיכול לרפא את מחלת הפרקינסון. על כן, מטרת הטיפול במחלה היא למתן את חומרת התסמינים, בייחוד הרעד והנוקשות, כדי לסייע למטופל לתפקד באופן יומיומי ולשפר את איכות חייו. הטיפול במחלת הפרקינסון מורכב ובחירת הטיפול תלויה במשתנים שונים, בהם גיל המטופל, חומרת תסמיני המחלה וקיומן של מחלות רקע נוספות. לרוב החולים צריכים להיות במעקב נוירולוגי, מעקב אחר מינוני התרופות ומעקב אחר לחץ הדם.


טיפולים תרופתיים

1. נגזרות של דופמין
תרופות המספקות דופמין ממקור סינטטי וכך מסייעות בהקלה על תסמיני המחלה. קיימות כיום מגוון של תרופות השייכות לקבוצה זו, רובן נלקחות באופן פומי ומיעוטן באמצעות עירוי ורידי. במצבים של מחלה מתקדמת, יינתן הטיפול התרופתי באמצעות משאבת דאודופה המזליפה את התרופה ישירות למעי החולה וכך מונעת את המחסור בדופמין. 


הטיפול התרופתי ניתן באופן יומיומי על בסיס קבוע. טיפולים אלה עלולים לגרום לתופעות לוואי שונות, לרבות שינויים בלחץ הדם, בלבול, הקאות, כאבי בטן ועוד.

2. תרופות אנטי כולינרגיות
תרופות המסייעות בשיכוך עיוות השרירים וכך תורמות להקלה עד הרעד. גם במקרה זה מדובר בטיפול פומי הניתן על בסיס יומיומי. תרופות אלה עלולות להוביל לתופעות לוואי שונות, בהן בלבול והפרעות במתן שתן. 


3. אמנטדין
תרופה זו תינתן לרוב כטיפול משלים, לשם הגברת יעילותן של התרופות מקבוצת נגזרת הדופמין. גם היא ניתנת באופן יומיומי ועלולה לגרום לשינויים בלחץ הדם ולהקאות. 


4. אגוניסטים של דופמין
תרופות אלה דומות לתרופות מקבוצת נגזרות הדופמין אך יעילותן פחותה. עם זאת, הן גורמות לתופעות לוואי מתונות יותר ועל כן לעיתים יבחרו לטיפול בפרקינסון.


5. מעכבי מונואמין אוקסידאז  (MAO-I)
תרופות אלה מסייעות בעיכוב התקדמות המחלה והן יינתנו לרוב בשלבים המוקדמים להתפתחותה.


טיפולים שאינם תרופתיים

DBS גירוי מוחי עמוק
טיפול זה מיועד למצבי פרקינסון מתקדם, והוא מתבסס על גירוי חשמלי של אזורים שונים במוח. לצורך הטיפול מושתלת אלקטרודה באזור המטרה במוח, וקוצב תת עורי אשר משדר אליה אותות חשמליים. הגירוי החשמלי תורם להקלה בתסמינים המוטוריים של מחלת הפרקינסון. 


אולטרסאונד ממוקד (FUS)
בטיפול זה משתמשים באנרגיית אולטרסאונד תחת הכוונת MRI כדי להקל על הרעד. הטיפול מתבצע בערנות מלאה של המטופל ובמהלכו צורבים את אזור התלמוס (אשר אמון על העברת אותות חשמליים) באמצעות אנרגיית אולטרסאונד כדי להקל על הרעד. חשוב לציין כי טיפול זה עשוי לפתור את הרעד רק ביד אחת בלבד. מדובר בטיפול חד פעמי המאופיין באחוזי הצלחה גבוהים יחסית שאינו צפוי לגרום לתופעות לוואי משמעותיות.


כיום קיימים מחקרים שונים על השתלת תאי גזע לטיפול במחלת הפרקינסון, אך מדובר בטיפול ניסיוני הניתן במסגרת מחקרית בלבד. 


הכתבה בשיתוף עם ד"ר ניזאר חוראני, מנהל היחידה לשבץ מוחי בבית החולים פוריה. מטפל במגוון מצבים נוירולוגיים, בהם גם הפרעות תנועה, כולל מחלת הפרקינסון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
ד"ר תאיר אלון
ד"ר תאיר אלון נוירולוגיה
נוירולוגית, מומחית במחלות עצב-שריר ובאלקטרומיוגרפיה
ד"ר רני ברנע
ד"ר רני ברנע נוירולוגיה
5.0
( 12 חוות דעת )
"החוויה הכי טובה בשנה האחרונה שאנו עוברים בחיינו לאחר שיחה עם ד״ר ברנע התמלאתי בהודיה. הרגשתי שהוא רופא הנאמן לשבועתו אנחנו בשנה מאוד מאתגרת, שנה מחוץ לביתינו, חווים שלל תלתלות. וזכיתי לפגוש רופא שהוא בעל כל היכולות- הכלה רגישות מקצועיות וממש החזיר לנו את האמונה כן ירבו"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר ניזאר חוראני

שאלות מתוך פורום גריאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו