שחיקת מפרק הירך והברך: הכירו את ניתוחים הרובוטיים שעשויים לקצר את הליך השיקום
ניתוחים רובוטיים נכנסו לחיינו בסערה: הטכנולוגיה החדשנית מיושמת כיום במגוון תחומים ברפואה, בהם גם תחום האורתופדיה. שימוש ברובוט במהלך ניתוחי החלפת מפרק ירך וברך אינו מסייע רק בצמצום היקף הניתוח, אלא תורם גם להחדרה מדויקת של המשתל ועשוי לקצר את זמן ההחלמה והשיקום: הפרטים בכתבה שלפניכם
מפרקי הגוף שלנו מהווים את נקודת החיבור בין ראשיהן של שתי עצמות. ראשי המפרקים מצופים ברקמת סחוס - רקמת חיבור המאפשרת את תנועתיות המפרק. שחיקת הסחוס המפרקי נחשבת לאחת מהבעיות הנפוצות ביותר בתחום האורתופדיה. כאשר הסחוסים נשחקים בשל שימוש מתמשך במפרק, העצם המצויה תחתיהם נחשפת ומתקיים חיכוך מתמיד בין ראשיהן של שתי עצמות המפרק. החיכוך בין שתי העצמות מוביל להתפתחות של דלקת אשר גורמת לבעיות תפקודיות, כמו כאבים עזים והגבלה בתנועה. מפרקי הברכיים והירכיים מועדים לשחיקה מוגברת, מעצם העמידה על שתי הרגליים, פעולת ההליכה והעומסים המופעלים עליהם.
Shutterstock | Africa Studio
הגורם הנפוץ ביותר לשחיקת סחוסים הוא הגיל . בנוסף, שחיקת הסחוסים יכולה להתפתח גם בשל טראומה, כמו לדוגמה שברים תוך מפרקיים אשר פוגעים ברקמה הסחוסית ומובילים לשינויים ניווניים מואצים, מחלות מטבוליות שונות ומחלות דלקתיות המובילות גם הן לפגיעה בפרקים.
אילו תסמינים יעידו על שחיקת מפרק הירך או הברך?
הסחוס השחוק אינו ניתן לשיקום ולכן, עם החמרת המצב וקיום של חיכוך ישיר בין שתי עצמות המפרק, יתפתחו גם כאבים ניכרים, הגבלה בתנועה, דלקת מקומית, חריקות מפרק ועוד. הכאבים, יופיעו לרוב עם היקיצה ולאחר ישיבה ממושכת. בנוסף, יכולים להופיע גם כאבים מכאניים בזמן פעילות והגבלה בתנועה הנובעת מגמישות פחותה של המפרק. לעתים תתפתח גם נפיחות מקומית אשר מעידה על התהליך הדלקתי.אבחון של שחיקת מפרק מתבצע בראש ובראשונה באמצעות בדיקה קלינית וקיום של תסמינים אופייניים. בבדיקה יתרשם האורתופד מיכולת ההליכה של המטופל, יבחן האם קיימת נפיחות באזור המפרק או עיוות שלו, אם ישנה הגבלה בטווחי התנועה ועוד. לאחר מכן תידרש גם הדמיה של המפרק באמצעות צילום רנטגן או MRI.
השלב הראשון: טיפול שמרני
בשלבים מוקדמים, יתבצע ניסיון לטיפול שמרני בשחיקה בעזרת אמצעים שונים, לרבות תרגילים לחיזוק השרירים האזוריים לשם הורדת העומס מהמפרק הפגום, טיפולי פיזיותרפיה ועוד. ניתן גם להשתמש במקבעים ומייצבים שונים שעשויים גם הם להקל על העומס המכאני אשר מופעל על המפרק. כדי למתן את הכאב ואת התהליך הדלקתי המתפתח באזור המפרק ניתן לבצע זריקות מקומיות, כמו הזרקות של חומצה היאלורונית או סטרואידים, או להשתמש בתרופות סיסטמיות לשיכוך הכאב. במקרים בהם הטיפול השמרני לא הועיל במיתון התסמינים ונראית שחיקה מוגברת בבדיקות ההדמיה, יישקל ניתוח להחלפת מפרק.באופן מסורתי ניתוחי החלפת מפרקים מבוצעים בהרדמה מלאה בשיטה פתוחה. ישנן שיטות שונות לגישה למפרק, שנועדו כדי למנוע פגיעה בגידים ובשרירים אזוריים. תכנון הניתוח המסורתי מתבסס על בדיקת ה- MRI.
למרות שמדובר בהליכים כירורגיים ותיקים יחסית, הם אינם חפים מחסרונות ומגבלות: יכולת הדיוק בניתוח המסורתית מוגבלת וקיים סיכון גבוה יותר לפגיעה ברקמות הרכות באזור המפרק. בשל כך שמדובר בניתוח נרחב יחסית גם השיקום וההחלמה יהיו לרוב מורכבים יותר.
ניתוחי החלפת המפרקים התפתחו בשנים האחרונות באופן ניכר. אם בעבר ניתוחים אלה התבצעו תחת הרדמה כללית ודרשו שיקום ארוך, כיום מתבצעת הכנה מקדימה לניתוח הכוללת שימוש בנוגדי כאב לפני ביצוע ההליך ובמהלכו - בעזרת הזרקות תוך מפרקיות. בנוסף, ההרדמה המתבצעת בניתוח היא של חצי גוף בלבד, כדי לצמצם את תופעות הלוואי שעלולות להתפתח בשל ההרדמה הכללית.
לאחרונה, ניתוחי החלפת מפרק ירך וברך החלו להתבצע באמצעות שימוש ברובוט. הניתוחים הרובוטיים משפרים את הדיוק במהלך הניתוח ותורמים לפגיעה מינימלית ברקמות האזוריות.
כיצד מתבצע הניתוח הרובוטי?
בשלב הראשון, מבוצע צילום CT של המפרק הפגוע. הצילום מוזן אל תכנת המחשב ובעזרתו מבצע האורתופד המנתח את התכנון הניתוחי. הלכה למעשה, התכנון המקדים מאפשר לאורתופד המנתח לקבל תמונה מלאה ומדויקת של מצבהמפרק ולתכנן את מהלך הניתוח עוד לפני ביצועו, לרבות סוג המשתל שיוכנס. כאמור, הניתוח מתבצע תחת הרדמה של חצי גוף בלבד. במהלך הניתוח, לאחר חשיפת המפרק, יוצבו קולטנים בשני צדדיו שמספקים תמונה תוך מפרקית מלאה. התכנה הממוחשבת תשווה בין מצב המפרק לבין התכנון הניתוחי ובעזרת הזרוע הרובוטית מבצע הרופא המנתח חיתוכים מדויקים של המפרק והחדרה של המפרק המלאכותי.
לרוב, ניתוח החלפת המפרק אורך כשעה ולאחריו המטופל יישאר באשפוז למשך לילה אחד. מספר שעות לאחר סיום הניתוח המטופל מוקם ממיטתו וצועד. אם לא התפתחו כל סיבוכים הוא ישוחרר לביתו ביום שלמחרת הניתוח.
מהם היתרונות בשימוש ברובוט בניתוחים אלה?
השימוש בטכנולוגיה הרובוטית מאפשר תכנון מקדים ומלא של מהלך הניתוח. בנוסף , השיטה המתקדמת מאפשרת פעולה כירורגית מצומצמת יותר והיא מקטינה את הסיכון לפגיעה ברקמות המצויות סביב המפרק. הדיוק האנטומי בחיתוכים המבוצעים על ידי הרובוט מצמצם את סיכוי לפגיעה רקמתית . בכל הנוגע להחדרה מדויקת של המשתל, הזרוע הרובוטית משפרת את סיכויי ההצלחה, ללא כל תלות במצב המפרק או באנטומיה האזורית. כל אלה מאפשרים שיקום מהיר יותר עם חזרה מהירה לפעילות, משפרים את שביעות הרצון מהפעולה הכירורגית ואת בטיחות הניתוח.כיצד מתבצע הליך השיקום לאחר הניתוחים הרובוטיים?
בבית תתאפשר הליכה לעיתים בעזרת הליכון או מקל. לאחר הניתוח צפויים כאבים מתונים שיחלפו לרוב לאחר כשבועיים. כדי לאפשר את פעילות המפרק יש לבצע טיפולי פיזיותרפיה. חזרה לפעילות מלאה תתאפשר לרוב 3-6 שבועות לאחר ביצוע הניתוח.מה לגבי סיכונים?
בדומה לכל פעולה כירורגית קיים סיכון לזיהום, לפגיעה עצבית או לפגיעה בכלי דם מקומיים. בנוסף קיים סיכון לשבר או פריקה במהלך הניתוח. עם זאת, חשוב לציין כי ניתוחי החלפת מפרק רובוטיים נחשבים לבטוחים מאוד עם אחוזי הצלחה גבוהים. באשר להחלפת מפרק ברך, עלולים להיוותר כאבים לאחר הניתוח אך לרוב קיימת הקלה משמעותית מהמצב הקיים.לסיכום, למרות שמדובר בפעולה המתבצעת על ידי רובוט חיצוני חשוב לבחור ברופא מטפל בעל ניסיון בביצוע הניתוחים הרובוטיים. רופא מיומן יתכנן את מהלך הניתוח באופן מקיף בהתאם למצב המפרק, ויפעיל את הרובוט בדיוק מרבי, תוך מניעת פגיעה ברקמות האזוריות.
הכתבה בשיתוף עם ד"ר מיכאל דרקסלר, מנהל המחלקה האורתופדית בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד