אתם שואלים – הרופא עונה: מה שחשוב לדעת על מנינגיומות
מה הן מנינגיומות, מדוע הן מתפתחות, אילו תסמינים נוירולוגים יעוררו חשד, האם מדובר במצב מסכן חיים ומהן דרכי הטיפול? ד"ר ג'ורג'יו מרקו רובין, נוירוכירורג בכיר בבית החולים בילינסון, מרכז רפואי רבין, פתח תקווה, עם המידע שחשוב להכיר
מנינגיומה היא גידול שפיר של המוח, המופיע לרוב במבוגרים מגיל 40 ומעלה ושכיח יותר בנשים. מנינגיומות יכולות להתפתח בכל אזור במוח, אך לרוב מדובר בגידול שטחי. עם זאת, לא נדירה גם מעורבות של בסיס הגולגולת.
Shidlovski | Shutterstock
מה גורם להתפתחות של מנינגיומות?
"הסיבות להתפתחות של מנינגיומה אינן ידועות במלואן, אך הוא שכיח יותר בקרב אלה שטופלו בעבר באמצעות קרינה. בארץ, גידולים מסוג מנינגיומה הופיעו לאחר שנים באנשים שקיבלו בעבר טיפול בקרינה למחלת הגזזת".אילו סימנים נוירולוגים יוכלו להעיד על נוכחות הגידול?
"התסמינים שיכולים להעיד על הגידול השפיר מגוונים ותלויים במיקום הגידול במוח ובגודלו. מבין התסמינים שיכולים להתפתח ניתן לציין כאבי ראש, פרכוסים, חוסר שיווי משקל, בעיות ראייה וכדומה. פעמים רבות, הגידול מאובחן ללא כל תסמינים בבדיקה אקראית".איך יודעים להבדיל בין גידול זה לבין גידולים סרטניים?
"אבחנת הגידול מתבצעת באמצעות בדיקת CT או MRI מוח. למנינגיומות צורה אופיינית אשר אינה דומה לזו של גידולים סרטניים: לגידול גבולות ברורים והוא קשור לרוב לקרום המוח. לכן, ניתן לזהותו בקלות בזכות מיקומו וצורתו".האם תמיד יש צורך בטיפול?
"הטיפול במנינגיומות תלוי בגודל הגידול בעת האבחון, בקצב הגדילה שלו וכן גם בגיל החולה ומצב הבריאות הכללי. פעמים רבות, גם לאחר קבלת אבחנה, הגידול השפיר אינו גדל. אם הוא אכן גדל, הקצב יהיה לרוב בין 2-4 מ"מ בשנה. אם הגידול אינו גדל ואינו גורם לתסמינים, ניתן לבצע מעקב בלבד על ידי בדיקת CT או בדיקת MRI".
אם המנינגיומה גדלה או גרמה לתסמינים, איך ניתן לטפל?
"הטיפול במנינגיומות נחלק לשתי אפשרויות: ניתוח לכריתת הגידול או טיפול באמצעות רדיו-כירורגיה.
ניתוח לכריתת הגידול יבחר לרוב בגידולים אשר גורמים להתפתחות של תסמינים נוירולוגיים שונים ולעיתים גם בגידולים גדולים אשר גרמו להתפתחות של בצקת מוחית. ישנה נטייה לבצע את הניתוח בחולים צעירים יותר. לאחר הניתוח תתבצע בדיקה פתולוגית של הגידול.
חשוב לציין כי לא תמיד הגידול הוא שפיר. לפעמים מדובר בגידול אגרסיבי אשר גדל במהירות או שחוזר לאחר זמן קצר (Atypical meningioma) ובמקרים נדירים הגידול הוא סרטני.
הניתוח מתבצע בהרדמה מלאה באמצעות שימוש במערכת ניווט המדריכה על המיקום המדויק בו יש לבצע את פתיחת הגולגולת – קרניותומיה. לאחר מכן הרופא המנתח מסיר את הגידול, פעמים רבות תחת מיקרוסקופ, אשר מספק הגדלה ותאורה ראויה.
ברוב המקרים הניתוח עובר בהצלחה, אך בדומה לכל פעולה כירורגית גם במקרה זה קיים סיכוי נמוך לסיבוכים, בהם נזק מוחי, פגיעה בכלי דם אזוריים, החמרה של הבצקת ועוד. מעבר לכך, ישנו כמובן גם סיכוי להתפתחות של סיבוכים הקשורים בהרדמה, בגיל החולה או במצבו הרפואי.
עם זאת אם הניתוח מתבצע על ידי נוירוכירורג מיומן ובחולים המתאימים, לרוב מדובר בפעולה בטוחה. לאחר הניתוח, על המטופל להישאר באשפוז מספר ימים".
האם אחרי הניתוח הגידול יכול לחזור?
"ברוב המקרים (כ-80%) לא קיימת הישנות של הגידול. אולם, במיעוט המקרים בהם חוזר הגידול יישקל ניתוח נוסף או טיפול באמצעות רדיו-כירורגיה".
מהו טיפול באמצעות רדיו כירורגיה?
"טיפול ברדיו כירורגיה אינו מסיר את הגידול לחלוטין, אלא הוא מסייע בעצירה של גדילתו. מדובר בטיפול חד פעמי שאינו מצריך הרדמה או אשפוז. במהלכו, ניתנת קרינה ממוקמת מכיוונים שונים באזור הגידול.הסיכוי להתפתחות של סיבוכים כתוצאה מטיפול הרדיו-כירורגיה הוא בין 2-3%. חשוב לציין כי טיפול זה מיועד לגידולים קטנים, שקוטרם עד ל-3 ס"מ. לרוב, הנטייה היא לבצע רדיו-כירורגיה בחולים מבוגרים, או במטופלים בהם מיקום הגידול אינו שטחי, כמו לדוגמה גידולים בבסיס הגולגולת. הסיבוכים האפשריים בטיפול בקרינה כוללים בצקת מוחית, פגיעה בעצבים אזוריים ועוד".
הכתבה בשיתוף עם ד"ר ג'ורג'יו מרקו רובין, רופא בכיר במחלקה הנוירוכירורגית בבית חולים בילינסון מרכז רפואי רבין. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד