דלג לתוכן

לוקמיה

סרטן הדם | Leukemia
המומחים של Infomed מסבירים:

לוקמיה היא סוג של סרטן הדם שנוצר ברקמות האחראיות על ייצור תאי הדם, הכוללות את מוח העצם ומערכת בלוטות הלימפה. בדרך כלל, סוג זה של סרטן הדם מתחיל להתפתח בתאי הדם הלבנים.

כדוריות דם לבנות נלחמות בזיהומים. בדרך כלל, הן גדלות ומתחלקות בצורה רגילה לחלוטין, בהתאם למה שהגוף דורש. אולם במקרה של לוקמיה, בדיקת כדוריות הדם הלבנות מגלה שמוח העצם מייצר כמות גדולה מאוד של תאי דם לבנים חריגים שאינם מתפקדים כראוי. 

אילוסטרציה תל ממדית של כדורית דם לבנה עם לוקמיה

נהוג לסווג לוקמיה על פי קצב ההתקדמות או סוג התאים הנגועים.

קצב התקדמות לוקמיה

1. לוקמיה חריפה. בלוקמיה חריפה, תאי הדם החריגים הינם תאי דם לא מפותחים (blasts). המחלה מתחילה בתא דם לבן בודד או בקבוצת תאים קטנה, שרצף ה- DNA שלהם פגום. תאים אלה נותרים בלתי מפותחים, אך עם היכולת להתרבות. הם אינם מתים כפי שהיה קורה לתאים תקינים, אלא נוטים להצטבר ולהפריע לתפקוד התקין של איברים חיוניים בגוף. תאים אלה אינם מסוגלים למלא את תפקידם והם נוטים לחלוקה מואצת, כך שהמחלה הולכת ומחריפה במהירות. בסופו של דבר, הם מכניעים את תהליך הייצור של תאים בריאים ותקינים. לוקמיה חריפה דורשת טיפול רב עוצמה ומיידי.

2. לוקמיה כרונית. סוג זה של סרטן הדם מתפתח בתאי הדם הבוגרים יותר. תאי דם אלה משתכפלים או מצטברים באיטיות רבה יותר והם בעלי יכולת תפקוד שגרתית למשך זמן מה. חלק מהזנים של לוקמיה כרונית אינם מלווים בתסמינים כלשהם והמחלה יכולה להישאר סמויה ובלתי מאובחנת במשך שנים. אך לוקמיה כרונית עדיין יכולה להיות קטלנית. בסופו של דבר, נוצר מחסור בתאי דם תקינים ובריאים ומתפתחים זיהומים, חסר דם (אנמיה) ודימום יתר. עודף משמעותי של תאי דם לבנים עלול לפגוע בתפקוד רקמת מוח העצם ולחדור אל עבר אברים נוספים. בדרך כלל, חולי לוקמיה כרונית מתים כתוצאה מאיבוד יתר של דם או הופעת זיהום.

סוג תאי הדם הנגועים

1. לוקמיה של תאי הלימפה (לוקמיה לימפוציטית). סוג זה של לוקמיה תוקף את תאי הלימפה או הלימפוציטים, שאחראים על ייצור הרקמה הלימפתית. רקמה זו מהווה את המרכיב המרכזי של המערכת החיסונית שלך והיא נוכחת במגוון מערכות בגוף שלך, הכוללות את מערכת בלוטות הלימפה, הטחול והשקדים.

2. לוקמיה של חוט השדרה (לוקמיה מיאלואידית). 
סוג זה של לוקמיה תוקף את התאים שאמורים להתפתח בעתיד לתאי דם אדומים, תאי דם לבנים ולתאים האחראים על ייצור טסיות הדם, שנמצאים בחוט השדרה.

הזנים ההעיקריים של לוקמיה

למחלת לוקמיה ארבעה סוגים עיקריים ומגוון רחב של תת סוגים – ורק חלק מכל אלה נפוץ אצל ילדים. 

לוקמיה מיאלואידית (של חוט השדרה) חריפה (Acute myelogenous leukemia -AML). זהו סוג לוקמיה הנפוץ ביותר. המחלה מופיעה הן אצל ילדים והן אצל מבוגרים. היא מכונה גם לוקמיה חריפה שאינה לימפטית.

לוקמיה חריפה של תאי הלימפה (Acute lymphocytic leukemia -ALL). זהו סוג הלוקמיה הנפוץ ביותר המופיע אצל ילדים קטנים. סוג זה הינו האחראי ל- 75 אחוזים מכלל המקרים של סרטן הדם המופיעים אצל ילדים.

לוקמיה כרונית של תאי הלימפה (Chronic lymphocytic leukemia -CLL). למרות שסוג זה הינו נפוץ מאוד המופיע אצל מבוגרים, ייתכן ותחוש בטוב במשך שנים ללא כל צורך במתן טיפול. ה- CLL נפוץ מאוד בקרב בני אדם ממוצא יהודי אשר מקורם בארצות מזרח אירופה וברית המועצות לשעבר. סוג זה כמעט ואינו נוטה להופיע בקרב ילדים.

לוקמיה מיאלואידית (של חוט השדרה) כרונית (Chronic myelogenous leukemia -CML). סוג זה של לוקמיה מופיע בעיקר אצל מבוגרים. התפרצותו משויכת לאי תקינות של כרומוזום המכונה "כרומוזום פילדלפיה", שאחראי למוטציה גנטית בגן BCR – ABL, שמקודד ייצור חלבון קינזת טירוזין (tyrosine kinase). בלוקמיה מיאלואידית כרונית, יכולים לעבור חודשים ואף שנים ללא סימפטומים או עם סימפטומים בודדים בלבד עד השלב שבו תאי לוקמיה גדלים ומתחלקים במהירות רבה.

ליקויים כרוניים אחרים של תאי הלימפה. בדומה ל- CML, קבוצה זו של מחלות גורמת להופעה של לוקמיה כרונית על ידי ייצור מוגבר או מועט מדי של תאי לימפה. הליקויים הכרוניים של תאי הלימפה כוללים תסמונות מיאלודיספלסטיות או הפרעות מיאלופרוליפרטיביות, פוליציתמיה ראשונית ומיאלופיברוזיס. מגוון מצבים רפואיים אלה יכולים להוביל בסופו של דבר להופעת לוקמיה של חוט השדרה.

סוגים אחרים, נדירים יותר של סרטן הדם כוללים לוקמיה של התאים השעירים ולוקמיה מיאלומונוציטית כרונית.

  • לוקמיה תסמינים

    התסמיני לוקמיה משתנים בהתאם לסוג של סרטן הדם, אולם התסמינים הנפוצים של לוקמיה כוללים בין השאר:

    • חום או צמרמורות
    • עייפות תמידית, חולשה
    • זיהומים חוזרים 
    • חוסר תיאבון או אובדן משקל
    • נפיחות בלוטות הלימפה, הגדלת הכבד או הטחול
    • נטייה לדימום בנקל או הופעת חבורות
    • קוצר נשימה בזמן מאמצים גופניים
    • הופעת נקודות אדומות זעירות על פי העור שלך (דימום נקודתי)
    • הזעת יתר, בעיקר בלילה
    • כאבים או רגישות בעצמות

    חומרת התסמינים תלויה בכמות תאי הדם הלבנים החריגים ובמקום ההצטברות שלהם. לא תמיד שמים לב לתסמינים הראשוניים של  לוקמיה, כיוון שהם דומים לתסמיני שפעת או של מחלות נפוצות אחרות.

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
עור ומין
ד"ר טליה מאיר
5.0
( 103 חוות דעת )
"חווית הטיפול שלי היתה נעימה. בכל שלב הסבירה מה היא עושה ומה היא בודקת. בכל פעם שהגיעה למקום רגיש ביקשה אישור להסתכל."
קראו עליי עודלקביעת תור
יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
ד"ר גל מיכאלי-גלר
4.9
( 9 חוות דעת )
"מקצועיות,רגישות,זמינות"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא לוקמיה

לוקמיה (סרטן הדם): כל הסוגים, הגורמים, ודרכי הטיפול
לוקמיה (סרטן הדם): כל הסוגים, הגורמים, ודרכי הטיפול
פרופ' פיה רענני, ערוץ הרופאים מאת: פרופ' פיה רענני, ערוץ הרופאים 01/08/2018

בכל שנה מאובחנים כ-300 ילדים וכ-600 מבוגרים בלוקמיה, סרטן הדם. לוקמיה, היא שם כולל למספר מחלות שבמהלכן מתרחש גידול ... לכתבה המלאה

תרומת מוח עצם לעמית קדוש
תרומת מוח עצם לעמית קדוש
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 21/01/2009

תרומת מוח עצם לעמית קדוש לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו