בקע, המכונה גם הרניה, קילה ושבר, הוא מצב בו איבר פנימי יוצא דרך נקודה חלשה בשריר או ברקמה. מרבית הבקעים מתרחשים באזור חלל הבטן – בין החזה לירכיים. במקרים רבים לא יהיו תסמינים או שיהיו מעט מאוד מהם. בחלק מהמקרים ניתן להבחין בנפיחות או בגוש בבטן או במפשעה. לעתים קרובות הבליטה יכולה להידחף בחזרה פנימה או להיעלם בעת שכיבה. שיעול או מאמץ עלולים להוביל להופעה חוזרת של הבליטה[1].
בקע הוא תופעה שכיחה יחסית והיא יכולה להשפיע על גברים, נשים וילדים. שילוב של חולשת שרירים ומאמץ, כגון הרמה משא כבד, יכולים לתרום להיווצרות הבעיה. לצד זאת, יש אנשים שנולדים עם שרירי בטן חלשים ועשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר ללקות בבקע[2].
הטיפול הוא בדרך כלל ניתוח לתיקון הפתח בדופן השריר. הרניה לא מטופלת עלולה לגרום לכאבים ולבעיות בריאותיות2.
בקע טבורי – רקמת שומן או חלק מהמעי דוחפת דרך הבטן ליד הטבור.
בקע מפשעתי – רקמת שומן או חלק מהמעי חודרים לתוך המפשעה בחלק העליון של הירך הפנימית. זהו סוג הבקע הנפוץ ביותר, והוא משפיע על גברים לעיתים קרובות יותר מנשים.
בקע סרעפתי (היאטלי) - חלק מהקיבה נדחף למעלה לתוך חלל בית החזה דרך פתח בסרעפת.
בקע ירכי (פמורלי) - רקמת שומן או חלק מהמעי בולטים לתוך המפשעה בחלק העליון של הירך הפנימית. מקרים אלו שכיחים הרבה פחות ממפשעתי ונפוצים בעיקר בנשים מבוגרות.
צילום: shutterstock
בקע תסמינים
כאשר מתחיל בקע כלשהו, הרקמה הפנימית דוחפת את הפתח בשרירים ונוצרת בליטה. בדרך כלל מדובר בשומן, אך ייתכן שגם חלק מהמעי יבלוט דרך הפתח[4].
בקע בבטן או במפשעה יכול לייצר בליטה הניתנת לדחיפה פנימה בחזרה ושיכולה להיעלם בשכיבה.
הופעת בליטה בעת צחוק, בכי, שיעול, מאמץ, במהלך יציאות או פעילות גופנית.
נפיחות או בליטה במפשעה או בשק האשכים.
כאב במקום הבליטה.
כאב בזמן הרמת משא.
גודל הבליטה גדל עם הזמן.
תחושת כאב עמומה.
תחושת מלאות בבטן.
במקרה של הרניה בסרעפת אין בליטות בחלק החיצוני של הגוף. במקום זאת, הסימפטומים יכולים לכלול צרבת, הפרעות עיכול, קשיי בליעה, רפלוקס וכאב בחזה.
סיבות וגורמי סיכון
בקע במפשעה ובירך בדרך כלל נובעים משרירים מוחלשים שככל הנראה היו במצב זה מאז הלידה או שהפכו לכאלה בעקבות הזדקנות ועומסים חוזרים ונשנים באזורי הבטן והמפשעה. עומס יכול לנבוע ממאמץ גופני, מהשמנת יתר, מהריונות, משיעול כרוני או מאמץ עקב עצירות[3].
בקע טבורי נפוץ בתינוקות והוא לרוב נובע מאיחוי לא סופי של הפתח בשרירים לפני הלידה. מבוגרים עלולים לסבול מבעיה זו עקב מאמץ באזור הבטן, עודף משקל, שיעול כבד לאורך זמן או נשים לאחר לידה[3].
הגורם לבקע סרעפתי אינו לגמרי מובן, אך ההשערה היא שהיחלשות הסרעפת עם הגיל או לחץ על הבטן יכולים לשחק תפקיד[3].
אבחון ובדיקות
רופא/ת משפחה יכולים בדרך כלל לזהות בקע על ידי בדיקת האזור. במקרים מסוימים תיתכן הפנייה לכירורג או כירורגית לצורך המשך בירור. תיתכן אף הפנייה לבדיקת אולטרסאונד כדי לאשר את האבחנה או להעריך את היקף הבעיה. מדובר בבדיקה שאינה כואבת, שבה נעשה שימוש בגלי קול בתדר גבוה ליצירת תמונה של החלק הפנימי של הגוף[1].
לאחר אישור האבחנה, הרופא או הרופאה יקבעו אם יש צורך בניתוח.
סיבוכים אפשריים
סוגים מסוימים של הרניה נוטים יותר להילכד או לגרום לחסימת מעיים מאשר אחרים[1].
אם הבקע מכיל חלק מהמעיים, מהשריר או מרקמה אחרת, קיים סיכון לנמק או לחסימה[1].
אם הסימפטומים חמורים או מחמירים, או אם הבעיה משפיעה על היכולת לבצע את הפעילויות הרגילות, הדבר עלול לשבש את שגרת החיים[1].
למרות שרוב המקרים לא ישתפרו ללא ניתוח, הם לא בהכרח יחמירו[1].
טיפולים ותרופות
במידה והבעיה לא עוברת בגיל צעיר, מחמירה עם הזמן, עלולה לסכן את המטופל/ת או מפריעה לשגרת החיים, לאחר הערכה והמלצה של כירורג/ית, ניתן לעבור ניתוח בקע. ישנן 2 דרכים עיקריות בהן ניתן לבצע ניתוח[1]:
ניתוח פתוח – בניתוח זה נעשה חתך המאפשר למנתח/ת להכניס את הבליטה לתוך הבטן או האזור שממנו היא יצאה.
ניתוח לפרוסקופי - טכניקה זו היא פחות פולשנית ובה מבצעים מספר חתכים קטנים, המאפשרים למנתח/ת להשתמש בכלים זעירים שונים כדי לטפל בבליטה.
רוב האנשים מסוגלים לחזור הביתה באותו היום או למחרת הניתוח ולהתאושש באופן מלא תוך מספר שבועות[1].
מניעה
ישנם מקרים שלא ניתן למנוע. עם זאת, בקרב אנשים מבוגרים, מומלץ להקפיד על הדברים הבאים כדי להפחית את הסיכון להרניה[3]:
שמרו על משקל גוף תקין באמצעות תזונה מאוזנת ופעילות גופנית.
הקפידו לאכול מספיק פירות, ירקות ודגנים מלאים כדי למנוע עצירות.
בעת הרמת משקולות או חפצים כבדים, השתמשו בגוף בצורה נכונה.
הימנע מהרמת משאות כבדים מדי, שהם מעבר ליכולת שלכםן.
פנו לרופא/ה במקרים של שיעול מתמשך או התעטשויות.
הפסיקו לעשן, הרגל זה יכול לגרום לשיעול כרוני שיוביל לבקע.
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
"לעיתים רחוקות נפגשים עם רופא בעל שם, אשר ככל שיהיה עסוק יקדיש לך את מלוא תשומת הלב, יסביר לך בפרוטרוט את מצבך מחד , ומאידך גם יסביר היטב כיצד הוא יטפל בבעיתך הרפואית. בכל משך הטיפול בי, דר' אוריון דאג לי במסירות ובמקצועיות שאין למעלה מהם. כיום מצבי הרפואי השתפר בהרבה תודות לדר' אוריון עד כי אינני צריך לבקר אצלו בעתיד הקרוב. כן ירבו רופאים כמוהו. בברכה פרופ' אריה בראונשטיין"