דלג לתוכן

הפרעות שינה

הפרעת שינה | Sleep disorders
ד"ר גיא שטויר ד"ר גיא שטויר ד''ר שטויר הינו רופא בכיר במכון למחלות ריאה בשניידר קראו עליי עוד
התור הראשון הפנוי: 20/06/25, 13:15
המומחים של Infomed מסבירים:
כשליש מחיינו עוברים עלינו בשינה, וידוע כי איכות השינה שלנו משפיע רבות על מצב העירות. לרוב מהווה השינה חלק כה רגיל ויומיומי בחיינו, עד שאיננו מקדישים לה תשומת לב מיוחדת. זאת אלא אם משהו בה משתבש.


Sam Wordley | Shutterstock


שינה יכולה להיות מושהית, להיקטע פעמים רבות, להסתיים טרם זמנה או לכפות עצמה גם כשאינה רצויה. אינסומניה (חסר שינה) הינה הפרעת השינה השכיחה ביותר, אך מלבדה ישנן לא מעט הפרעות נוספות. קיימים מספר משתנים הנמצאים בהתאמה עם הסתברות גבוהה יותר ללקות בהפרעת שינה, כגון גיל מתקדם, מין (נשים סובלות יותר מהפרעות שינה), שימוש בחומרים (סמים, תרופות, אלכוהול) והפרעות בריאותיות נפשיות או כלליות.

סוגי הפרעות שינה


הפרעות השינה מתחלקות לשלוש קבוצות של הפרעות שינה ראשיות (בהן הפרעת השינה עצמה מהווה את האבחנה המרכזית בה צריך לטפל) וקבוצה של הפרעות שינה משניות (הנלוות להפרעה אחרת):

1) הפרעות אל שינה (אינסומניה) - אינסומניה יכולה להתבטא בקשיי הרדמות, ביקיצות מוקדמות מאוד בבוקר או ביקיצות תכופות במשך הלילה.

2) הפרעות יתר-שינה ועייפות יומיומית (היפרסומניה) - למשל נרקולפסיה, הפרעות שינה הקשורות בנשימה.

3) הפרעות הנלוות לשינה (פראסומניה) - למשל הליכה או דיבור בזמן שינה, חריקת שיניים במהלך השינה או
סיוטי לילה תכופים.

4) הפרעות שינה משניות, הנלוות להפרעה נפשית אחרת, למצב בריאותי כללי או לשימוש בחומרים המשפיעים על מערכת העצבים (סמים, תרופות, אלכוהול, קפאין).

גורמים להפרעות שינה


מקורן של ההפרעות מקבוצת האל-שינה הוא לרוב נפשי, והטיפול המתאים להן הוא לרוב פסיכו-תרפויטי או פסיכו-פרמקולוגי. בנוסף, במקרים של נטייה לעייפות והירדמות קלה מדי המתרחשת גם במצבים לא מתאימים רצוי לבדוק האם המצב משקף דיכאון. אולם לרוב הפרעות מהסוג של יתר-שינה נובעות ממקור ביולוגי. הפרעות שינה משניות עלולות להיות ביטוי של הפרעה ראשית אחרת כמו הפרעות מצב רוח והפרעות חרדה. אינסומניה, למשל, מהווה במקרים רבים חלק מהפרעת דיכאון עמוק, והתקפי פאניקה יכולים להופיע במהלך כניסה לשלבי השינה העמוקים. גם מצבים רפואיים כלליים עלולים להפריע לסדירות השינה, ודוגמאות לכך ניתן לראות למשל בהתקפי אפילפסיה בשינה, התקפי אסטמה בזמן שינה, הפרעות בקצב הלב ואי ספיקה של העורקים.

בדיקה במעבדת שינה


אבחון נכון של הבעיה והתאמת הטיפול יכולים לעזור לשפר את איכות השינה בפרט ואת איכות החיים בכלל. אף על פי כן, ההערכה היא כי יותר ממחצית מהאנשים הסובלים מהפרעות שינה משלימים עם המצב וכלל לא מבקשים עזרה. הבדיקה הפוליסומנוגרפית המתבצעת במעבדת השינה הינה בדיקה רחבת היקף, הבודקת מדדים גופניים רבים בזמן שנתו של הנבדק: EEG- הפעילות החשמלית במוח, EMG- מתח שרירים, EOG- תנועות העיניים, EKG- ופעילות הלב, ריווי החמצן בדם, נשימה (באף ובסרעפת), ותנועות הרגליים. בנוסף נערכת במעבדה תצפית על התנהגות בזמן השינה- התעוררויות, תנועות ונחרות. הדיווח המתקבל מכל אלו מפרט את חביון השינה (הזמן שעובר מכיבוי האור ועד להופעת השינה), סך שעות השינה, התפלגות ואחוזי שנת ה- REM לשלביה, יעילות השינה.
  • הפרעות שינה תסמינים

    הסימנים של נדודי שינה כוללים:

    •  קושי בהירדמות בלילה
    • התעוררות במשך הלילה
    • התעוררות בשעה מוקדמת מידי
    • הרגשה שלא נחת מספיק לאחר שנת לילה
    • עייפות או ישנוניות במשך היום
    • רגזנות, דיכאון או חרדה
    • קושי בריכוז והתמקדות בביצוע משימות
    • שגיאות ותאונות רבות
    • כאבי ראש הנובעים ממתח
    • תסמינים בדרכי העיכול
    • דאגה מתמשכת בעניין השינה

רופאים בתחום

יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
פרופ' יעקב בר
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופא מדהים, מקצועי ביותר"
קראו עליי עוד
רפואה סינית
אסף מור (Dipl CM)
5.0
( 20 חוות דעת )
"מקצועי ונעים מאוד"
קראו עליי עוד
עיניים
מרפאת אייקו eyeco
5.0
( 7 חוות דעת )
"טיפול היה מקצועי. דר בריסקו מנתח מעולה. עובדות המרפאה עזרו לי לטפל ב ניירת ו הסדרי ביטוח. היה מושלם."
קראו עליי עוד

מאמרים בנושא הפרעות שינה

השלמת שעות שינה: מיתוס או מעשה בריא?
השלמת שעות שינה: מיתוס או מעשה בריא?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 03/09/2024

סובלים ממחסור שינה במהלך השבוע ומפנטזים על הסופ"ש כדי להשלים שעות? ייתכן שזה רעיון לא רע. מחקר חדש טוען שפעולה זו ח... לכתבה המלאה

טיפול בהפרעות קשב וריכוז ללא ריטלין
טיפול בהפרעות קשב וריכוז ללא ריטלין
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 31/08/2011

האם אפשר לטפל בהפרעות קשב וריכוז ללא טיפול תרופתי? האם דיקור, נוירופידבק, וואטסו, שינוי באורח החיים וטיפולים נוספים... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו