דלג לתוכן

פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין)

SSRIs, חרדה, נוגדי, נוגדי דיכאון | Fluoxetine

מתאים לטיפול ב:

  • בולימיה
  • דיכאון
  • OCD - הפרעה טורדנית כפייתית
יש צורך במרשם

שמות מסחריים

  • פלוטין
    פלוטין Flutine
  • פריזמה
    פריזמה Prizma
  • פריזמה פורטה
    פריזמה פורטה Prizma Forte
  • פרוזק
    פרוזק Prozac
המומחים של Infomed מסבירים:

פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) הוא נוגד דיכאון המעכב באופן סגולי ספיגה חוזרת של סרוטונין (SSRI) במוח. סרוטונין הוא מתווך עצבי שחוסר איזון ברמות שלו קשור להפרעות מצב רוח ומספר הפרעות נפשיות אחרות.
אצל אנשים שסובלים מדיכאון, מהפרעה טורדנית כפייתית או מבולימיה נרבוזה יש רמות סרוטונין נמוכות יותר בהשוואה לאנשים אחרים. דרך הפעולה של פלואוקסטין ושל תכשירי SSRI אחרים אינו ברור במלואו, אך הם עשויים לסייע באמצעות העלאת הרמה של סרוטונין במוח.

פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) משמש לטיפול בבעיות הבאות:

עבור ילדים ומתבגרים מגיל 8 ומעלה, משמש למצבי דיכאון מג'ורי, בינוני-חמור, אם הדיכאון לא הגיב לטיפול פסיכולוגי של 4-6 מפגשים. תרופות נוגדות דיכאון לילד או אדם צעיר (עם דיכאון בינוני עד חמור), יוצעו רק בשילוב עם טיפול פסיכולוגי הניתן במקביל.

תרופות נוגדות דיכאון מעלות את הסיכון להתנהגות ומחשבות אובדניות בילדים, במתבגרים ובמבוגרים צעירים. עם תחילת הטיפול בתרופה, על המטופלים בכל הגילאים וקרוביהם, לעקוב אחר שינויים התנהגותיים כדוגמת: החמרת הדיכאון, מחשבות אובדניות, תוקפנות וכדומה. במקרה בו חלים שינויים כדוגמת אלה, יש לפנות באופן מיידי לרופא.

אין להשתמש בפלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) במקרים הבאים:

• רגישות לפלואוקסטין או למרכיבים אחרים בתרופה.

• במהלך טיפול בתרופה אנטי פסיכוטית פימוזיד.

• בטיפול עם מעכבי MAO או תיורידזין. יש להמתין 14 ימים לאחר הטיפול בתרופות אלה לפני שמתחילים בטיפול בפלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין). לחילופין, יש להמתין חמישה שבועות לפחות לאחר סיום נטילת פלואוקסטין לפני שמתחילים ליטול נוגדי דיכאון מקבוצת מעכבי MAO או תיורידזין. אם פלואוקסטין נרשם לתקופה ארוכה ו/ או במינון גבוה, על הרופא לשקול מרווח זמן ארוך יותר. 

• בנטילת מטופרולול- לטיפול באי ספיקת לב, קיים סיכון מוגבר לקצב לב איטי מדי.

• בהריון או בהנקה. יש להיוועץ ברופא לגבי התועלת והסיכונים שבטיפול בנוגדי דיכאון מקבוצת SSRI, לרבות פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין), כי הם עלולים להשפיע על מצבו הכללי של התינוק.

• פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) לא מיועד לילדים מתחת לגיל 8.

חשוב לשים לב:

יש לעקוב אחרי שינויים כמו החמרת דיכאון, תוקפנות או מחשבות והתנהגות אובדנית, במיוחד אצל מתבגרים ואנשים צעירים עד גיל 25. רצוי להתרומם בהדרגה מישיבה או שכיבה לעמידה מחשש לסחרחורת.

מטופלים מתחת לגיל 18- המידע לגבי בטיחות ארוכת הטווח של פלואוקסטין בנוגע לגדילה, התבגרות וההתפתחות הנפשית, הרגשית וההתנהגותית בקבוצת גיל זו- מוגבל. יש לעקוב.
 

צילום: shutterstock 

  • מידע על התרופה

    אופן נטילת התרופה

    טבליות, כמוסות. אין ללעוס!

    תמיסה

    תדירות וזמן נטילה

    1-3 פעמים ביום.

    טווח המינון

    המינון ייקבע על ידי הרופא בלבד. מינון מקובל:

    מבוגרים: מינון התחלתי 20 מ"ג ליום. לאחר 3-4 שבועות ניתן להעלות את המינון ב- 20 מ"ג כל שבוע, בזהירות, עד למינון מירבי של  60 מ"ג ליום. יש לטפל במטופלים שסובלים מדיכאון למשך 6 חודשים לפחות.

    קשישים: יש להעלות את מינון פלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) בהדרגה, כשלרוב המינון היומי הוא עד 40 מ"ג ובכל מקרה לא יעבור 60 מ"ג ליום.

    שימוש בילדים ומתבגרים מגיל 8 עד 18: נדרשת השגחה של רופא מומחה. המינון ההתחלתי הוא 10 מ"ג ליום, ניתן כתמיסה. לאחר 1-2 שבועות, ניתן להעלות את המינון, בזהירות, ל- 20 מ"ג ליום. במשקל נמוך- ייתכנו מינונים נמוכים יותר.

    תחילת ההשפעה

    תוך 4-8 שעות. ייתכן שיחלפו 3-6 שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.

    משך ההשפעה

    תוך 4-8 שעות. ייתכן שיחלפו 3-6 שבועות עד שההשפעה תורגש במלואה.

    מנה שנשכחה

    יש ליטול את המנה מיד כשנזכרים, אלא אם זמן נטילת המנה הבאה קרוב. במקרה זה יש לוותר על המנה שנשכחה, וליטול את המנה הבאה ביום למחרת בשעה הרגילה, אין ליטול שתי מנות יחד.

    הפסקת התרופה

    אין להפסיק טיפול בפלואוקסטין (פריזמה, פרוזק, פלוטין) בלי להיוועץ ברופא, התסמינים עלולים לחזור. יתכנו גם סימני גמילה שעלולים לכלול: סחרחורת, עקצוץ, הפרעות בשינה, עייפות, חוסר מנוחה ועצבנות, חולשה, תחושת חרדה, בחילות או הקאות, רעד, כאב ראש.

    מינון עודף

    יש לפנות לחדר מיון מייד.  סימנים אפשריים: בחילות, הקאות, פרכוסים, בעיות לב (כמו קצב לב בלתי סדיר ודום לב), בעיות ריאתיות ושינוי במצב הנפשי הנע מסערת רוחות עד תרדמת.

    אחסון

    לשמור במיכל סגור במקום קריר ויבש, הרחק מהישג ידם של ילדים.

יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא

רופאים בתחום

שיאצו
עדי בוסקילה
4.9
( 9 חוות דעת )
"עדי מטפל נעים וקשוב הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
קראו עליי עוד
אובאיטיס ואלרגיות
ד"ר טל סבן
5.0
( 9 חוות דעת )
"הרופאה היה אדיבה,מקצועית.והסבירה לי בפירוט על הבעיה"
קראו עליי עוד לקביעת תור
נוירולוגיה
ד"ר רני ברנע
5.0
( 18 חוות דעת )
"דר ברנע התנהג בצורה מיקצועית. שמר על קשר אישי תוך הפנייה להמשך טיפול ובדיקות דחופות שנדרשו. שמחנו לפגוש רופא אנושי ומתחשב.. מודים לו מאד על עזרתו."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו