דלג לתוכן

בדיקת קולונוסקופיה (Colonoscopy, Sigmoidoscopy)

קולונוסקופיה, סיגמואידוסקופיה (Colonoscopy, Sigmoidoscopy) סרטן המעי הגס
4 דקות קריאה
פרופ' אברהם (רמי) אליקים פרופ' אברהם (רמי) אליקים מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד בביה"ח שיבא תל השומר 0737021759

קולונוסקופיה בדיקה אנדוסקופית, היא בדיקה רפואית המבוצעת על ידי רופא. הרופא מחדיר לחלל כלשהו בגוף צינור (אנדוסקופ) שבקצהו יש מצלמה ומקור אור. האנדוסקופ מצלם את פנים הגוף ושולח בזמן-אמת את התמונות למסך טלוויזיה הממוקם מול הרופא.  

הרופא מניע את האנדוסקופ ויכול להשתמש בו גם על מנת לקחת ביופסיה, לכרות פוליפ או לעצור כלי דם מדמם. קולונוסקופיה היא בדיקה אנדוסקופיה של מערכת העיכול התחתונה, הכוללת את פי הטבעת (anus), החלחולת (rectum), המעי הגס (Colon) ולעיתים את החלק הסופי של המעי הדק (terminal ileum). 

המעי הגס מחולק למספר חלקים (לפי סדר הזרימה של הצואה) :המעי העולה, המעי הרוחבי, המעי היורד, הסיגמואיד והחלחולת. שלא כמו מערכת העיכול העליונה, מערכת העיכול התחתונה מלאה באופן תקין בתכולה סמיכה, המונעת כמעט לחלוטין אפשרות להסתכל על דפנות המעי. לכן, יש לבצע לפני בדיקת קולונוסקופיה הכנה לניקוי המעי מצואה. 

בדיקת סיגמואידוסקופיה הינה למעשה קולונוסקופיה מקוצרת בה מבצעים סריקה מפי הטבעת עד לסיגמואיד. בהקשר של גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, רוב הגידולים מופיעים בחלקים אלו של המעי.

בנוסף לאנדוסקופ הרגיל, ניתן להשתמש באנדוסקופ המכיל מתמר אולטרא-סאונד וכך לקבל מידע על מחלות הנמצאות בדופן מערכת העיכול או בסמוך לה (EUS: Endoscopic Ultrasound).

אוכלוסיות בסיכון

כל בדיקה קולונוסקופיה טומנת בחובה סיכון קטן לדימום או התנקבות. סיכון זה הוא נמוך למדי (פחות מ-0.1%) בקולונוסקופיה אבחנתית. כאשר מבצעים באמצעות קולונוסקופיה גם פעולות טיפוליות (כגון כריתת פוליפ), הסיכון לסיבוכים אלו עולה עד ל-2%. חשוב לציין שסיבוכים אלה ניתנים לטיפול במקרים רבים במקום, אולם הם לעיתים מצריכים ניתוח.

מחלות קשורות

סרטן המעי הגס (Colorectal Cancer), תסמונת אדנופוליפוזיס משפחתית (FAP), תסמונת סרטן מעי גס תורשתי לא-פוליפואידי (HNPCC), פוליפים במעי הגס, דמם ממערכת העיכול התחתונה, חסימת מעיים.

מתי עושים את הבדיקה?

בדיקת קולונוסקפיה יכולה להעשות באופן אלקטיבי (כלומר, עם קביעת תור מראש) או באופן דחוף (לרוב בבית חולים). להלן המקרים בהם הבדיקה מבוצעת:

  • כבדיקת סקר באנשים ללא תלונות, לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.
  • במקרים של דם סמוי חיובי בצואה.
  • במסגרת בירור של שלשולים, כאבי בטן, ירידה לא מוסברת במשקל, אנמיה, שינויים חדשים בפעולות המעיים וסימנים אחרים שעשויים להצביע על גידול של המעי הגס.
  • לצורך הערכת מידת התפשטות גידול המעי הגס באמצעות אולטרא-סאונד אנדוסקופי (EUS).

איך להתכונן לבדיקה?

  • לפני הבדיקה יש לדווח לרופא האם אתם סובלים מבעיה כלשהי באחד ממסתמי הלב, אם נאמר לכם שאתם צריכים לקחת אנטיביוטיקה לפני טיפולי שיניים או פעולות ניתוחיות, אם יש לכם מסתם מלאכותי או אם אי פעם סבלתם מזיהום של מסתם הלב (אנדוקרדיטיס). 
  • אם ידוע לכם על מצב כזה, יתכן שתצטרכו לקחת אנטיביוטיקה לפני הבדיקה.
  • יש לדווח האם יש לכם אלרגיה לתרופות, והאם אתם סובלים ממחלות של הלב או הריאות
  •  יש לדווח לרופא האם את בהיריון
  • לפני ביצוע קולנוסקופיה יש לבצע הכנה על פי ההוראות שתקבלו מהרופא. באופן כללי: 4 ימים לפני הבדיקה יש להקפיד על דיאטה דלת סיבים. 
  • יום לפני הבדיקה יש לעבור לצרוך נוזלים צלולים בלבד. ביום הבדיקה יש לטול כדורים ו/או חומר משלשל מיוחד, על פי הוראות הרופא. חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה בזמן ניקוי המעי. ביום הבדיקה יש לשתות נוזלים צלולים, אותם ניתן להמתיק.
  • ייתכן שתתבקשו לבצע חוקן לפני בדיקת קולנוסקופיה. 
  • אם אתם נוטלים תרופות יש להתייעץ עם הרופא המטפל. במקרה שנאמר לכם לקחת את התרופות יש לקחת אותן עם לגימה קטנה של מים בזמן הרגיל. 
  • אם אתם סובלים מסוכרת, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לאיזון הסוכרת ביממה שלפני הבדיקה. הביאו איתכם את התרופות שלכם כדי שתוכלו לקחת אותן לאחר הבדיקה. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל במיוחד אם אתם נוטלים תרופות לדילול דם מסוג קומדין או פלביקס.
  • בדיקת קולונוסקפיה כרוכה לרוב בטשטוש או הרדמה שטחית. לאחר הבדיקה לא תוכלו לנהוג, לכן אם לא נאמר לכם שאתם עתידים להשאר באשפוז לאחר הבדיקה, עליכם לדאוג לסידור. כמו כן, אין להפעיל מכונות מסוכנות או ציוד כבד ב-8 שעות שלאחר הבדיקה.


אופן ביצוע הבדיקה

לאחר הרכבת עירוי תינתן לכם תרופה מטשטשת. תושכבו על הצד ורופא (גסטרואנטרולוג) יחדיר את הקולונוסקופ לפי הטבעת ויקדם אותו במעלה המעי הגס. לאחר הגעה לקצה הקטע המיועד לבדיקה, יוציא הרופא את האנדוסקופ לאט תוך הסתכלות בדפנות המעי. במקרה של גילוי ממצאים, יכול הרופא לקחת ביופסיה לצורך אבחנה פתולוגית (למשל, על מנת לקבוע אם ממצא הינו גידול) או אף לכרות לחלוטין את הממצא. יתכן שתרגישו כאבי בטן קלים בזמן בדיקת קולונסקופיה. שאיפה עמוקה ואיטית עשויה להקל על כך.

אחרי הבדיקה

  • תועברו לחדר התאוששות למשך כ-30 דקות
  • ייתכן שתרגישו כאבי בטן וצורך להוציא גז. תחושות אלו יחלפו תוך זמן קצר
  • איש צוות רפואי ימסור לכם את תשובות הבדיקה

שימו לב להוראות בשחרור. יתכן שיהיה עליכם להימנע מנטילת תרופות מסוימות לדילול דם אם נלקחו ביופסיות.

  • אין לנהוג ב-8-12 שעות שלאחר הבדיקה, בתלות בהוראות בשחרור.

תופעות המצריכות תשומת לב אחרי בדיקת קולונוסקפיה:

 חום, כאבי בטן עזים, דם בצואה, יציאה שחורה, הקאות.

בהופעה של אחת או יותר מתופעות אלו יש לפנות לבדיקת רופא דחופה!

פענוח תוצאות

לאחר הבדיקה, הרופא ידון איתכם בממצאים. יתכן שתקבלו דף ועליו פירוט או ציור של הממצאים. כמו כן, יתכן שיצורפו לדף תמונות צבעוניות של הממצאים. יתכן שיאמר לכם שנלקחה ביופסיה, ושיש להמתין לתוצאות בין מספר ימים ל-2-3 שבועות. 

תוצאות תקינות של בדיקת קולונוסקפיה: לא נמצאו ממצאים באזור הנבדק.

לעיתים, בשל הכנת מעי לקויה, הבדיקה היא חלקית או אינה יכולה לספק מידע מהימן. במצב כזה, יתכן שיש לחזור על בדיקת קולונסקפיה לאחר ביצוע הכנה מספקת.

המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
פרופ' אליזבט הלף און
פרופ' אליזבט הלף און פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"אני מטופל אצל פרו״פ הלף כבר מספר שנים, מעריך מאוד את המקצועיות והאיכפתיות."
ד"ר חורחה פפר
ד"ר חורחה פפר גסטרואנטרולוגיה
מומחה בגסטרואנטרולוגיה וברפואה פנימית
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

מעוניינים לקבל מידע נוסף על קולונוסקופיה?
השאירו פרטים להתייעצות עם פרופ' אברהם (רמי) אליקים

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא קולונוסקופיה

סרטן המעי הגס: חידושים והתפתחויות בטיפול
סרטן המעי הגס: חידושים והתפתחויות בטיפול
ד"ר אסתר טחובר מאת: ד"ר אסתר טחובר 25/04/2023

סרטן המעי הגס הוא אחד מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר. הודות לטיפולים חדשניים ומחקר מתמשך בתחום, ככל שהמחלה מתגלה בשלב מו... לכתבה המלאה

"יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס 2011 בישראל": שורדים עם המחלה
"יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס 2011 בישראל": שורדים עם המחלה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 22/05/2011

ב-23 במאי, ציינה ישראל לראשונה את "יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס", תחת הכותרת "שורדים עם IBD". יום המודעות העו... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום סרטן המעי הגס

בניהול ד"ר רונן ברנר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו