עופרת היא יסוד מתכתי רעיל, שכשהוא נספג אל תוך הגוף הוא עלול להשפיע על מערכות איברים רבות. דרכי החשיפה העיקריות לעופרת הן בשאיפה ובאכילה, וגם דרך העור במידה מועטה. נשימה של עופרת נפוצה יותר במבוגרים המתגוררים בערים, במבנים ישנים, חשופים לצבעים מבוססי עופרת ובעובדים.ות בתעשייה בסיכון גבוה. אכילה של חלקיקי עופרת מהאדמה וממקורות שונים נפוצה יותר בילדים – במיוחד בגיל 1 עד 5 – הנוטים להכניס ידיים וחפצים שונים לפה. עופרת משפיעה על תהליכים פיזיולוגיים רבים ועלולה לגרום נזק על ידי היקשרות לחלבונים ולהפריע בוויסות תהליכים ביוכימיים המושפעים מאלקטרוליטים דומים כגון סידן ואבץ. בבדיקה זו ניתן לזהות רמות עופרת בדם כעדות לחשיפה ולהרעלת עופרת[1].
צילום: shutterstock | Innovative Creation
מטרת הבדיקה
הבדיקה נועדה לשמש ככלי באבחנת חשיפה לעופרת והרעלת עופרת, כבדיקת סקר ובחשד להיחשפות[2].
מחלות ומצבים בריאותיים שהבדיקה יכולה לזהות
הרעלת עופרת יכולה להיות קשה לאבחנה, מכיוון שהופעת התסמינים לרוב מגיעה בשלב בו רמות העופרת שהצטברו בדם כבר מסוכנות. ההשפעה של עופרת על הגוף תלויה בגיל הנחשפ.ת[3]:
מומלץ לבצע את הבדיקה בהוראת רופא.ה כחלק מבדיקות סקר לפעוטות ולילדים ובחשד לחשיפה, במיוחד בעובדים.ות בסיכון גבוה לחשיפה לעופרת. אין איסורים מיוחדים על ביצוע הבדיקה אך מומלץ תמיד להיוועץ ברופא.ה המטפל.ת[4].
אופן ביצוע הבדיקה
לא נדרשת הכנה מוקדמת לבדיקה. הבדיקה מתבססת על לקיחת דם ורידי ככל בדיקת דם סטנדרטית. תוצאות יגיעו לרוב תוך ימים בודדים4[5].
מעל הנורמה תוצאות הגבוהות מטווחי הנורמה מעידות על חשיפה לעופרת ולעתים יצריכו ניטור רמות עופרת בדם וזיהוי מקור החשיפה, וברמות גבוהות גם טיפול מידי למניעת נזק.
"רופאה רגישה אמפתית וקשובה
מאוד יסודית, מתעכבת על על פרא קטן על מנת להבין עד הסוף.
הגעתי עם בעיה מאוד מורכבת, היא הציגה בפני את השיקולים לבחירת הטיפול המתאים, הסבירה את היתרונות והחסרונות של כל אפשרות
היחס שלה אוהד ונעים
ואפשר לקבל תור מהר באופן יחסי"